151 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο τύπου | We Promotion

Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου στο Θέατρο Badminton

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

Έντεκα χρόνια μετά το θάνατο του ασυμβίβαστου λαϊκού διανοούμενου Άκη Πάνου, το Θέατρο Badminton πραγματοποιεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου ένα αφιέρωμα - φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό  στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού». Η συναυλία θα μπορούσε να έχει και για τίτλο της κάτι σαν το «Επτά νομά στον κόσμο του Άκη Πάνου» κι αυτό γιατί συμμετέχουν επτά δημοφιλείς ερμηνευτές. Ερμηνευτές που με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αποδείξει την αγάπη τους για τα τραγούδια του Άκη Πάνου.
Οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Λάμπρος Καρελάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Ντουνιάς και  Μπάμπης Στόκας θα συναντηθούν στη σκηνή του Θεάτρου Badminton για να τραγουδήσουν τα πλέον εμβληματικά τραγούδια του Άκη Πάνου (Ρολόι- Κομπολόι, Όλο χαλάς, Η πιο μεγάλη ώρα, Τρελός,  Αδιόρθω-αναρχί-, Και τι δεν κάνω, Η ζωή μου όλη, Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός, κ. ά.) Τα τραγούδια θ’ αποδώσει με σεβασμό στην τεχνοτροπία του συνθέτη η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ- καρέ» η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρα), Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά) και Παναγιώτη Γεωργοτά (μπάσο).
Ο Άκης Πάνου ήταν ένας μάγος που έγραφε λαϊκά τραγούδια. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1933 στην Αθήνα κι άφησε την τελευταία του πνοή, στις 7 Απριλίου 2000 σε ηλικία 67 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. Όλα τα τραγούδια του είναι τραγούδια ωφέλιμα. Και χρειάζεται κάποια «τρέλα», αυτό που ο Πλάτων ονομάζει «μανία των μουσών», για να γίνει πραγματικά η Τέχνη ωφέλιμη, εκφράζοντας αυτό που δεν τολμούν να εκφράσουν οι πολλοί. Γιατί τα τραγούδια του Άκη Πάνου, ως γνήσια λαϊκά τραγούδια, είναι και βαθιά αριστοκρατικά. Είναι τραγούδια του θριάμβου και της πτώσης, του θανάτου και της ζωής. Είναι τραγούδια της αγάπης και του έρωτα, αλλά και της κοινωνικής κριτικής.
Τραγούδια μαρτυρίες, όλα προσωπικά και όλα αυτοβιογραφικά. Γιατί ο Άκης Πάνου έγραφε τα τραγούδια του ως τροβαδούρος. Δεν έγραφε μόνο τη μουσική, αλλά και τους στίχους, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης κι ο Γιώργος Μητσάκης αλλά κι ο Νικ Κέϊβ, ο Μπόμπ Ντύλαν και ο Λεόναρντ Κοέν.

«Είμαι αναρχικός με την πραγματική έννοια του όρου και όχι του βιτρινοθραύστη. Έχω δικό μου κόμμα, του οποίου είμαι ιδρυτής, αρχηγός και μόνος οπαδός. Προσπαθώ να βάλλω εναντίον αυτού του συστήματος με το μόνο μέσον που διαθέτω: τη συνεχώς διαμορφούμενη λογική μου». Άκης Πάνου

Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λιζέτα Καλημέρη, Λάμπρος Καρελάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Γιώτα Νέγκα, Γιάνης Ντουνιάς και Μπάμπης Στόκας
Αφηγήσεις: Στέλιος Ελληνιάδης
Σχεδιασμός Ήχου: Ηλίας Λάκκας
Καλλιτεχνική διεύθυνση, παραγωγή: Μιχάλης Κουμπιός
 

Οι συντελεστές του αφιερώματος μιλούν αποκλειστικά στον Ορφέα για τον Άκη Πάνου και τα  τραγούδια του

Γεράσιμος Ανδρεάτος
Τα τραγούδια του Άκη Πάνου είναι τραγούδια που θα μείνουν και θα τραγουδιούνται κι από τις επόμενες γενιές. Ήταν τραγούδια ουσιαστικά προοδευτικά. Ήταν προχωρημένα για την εποχή τους και παραμένουν τέτοια. Ήταν τα τραγούδια ενός αυθεντικού ποιητή.
«…Το φαρμάκι κάποια μέρα ξεχειλίζει/ πλημμυρίζει την ψυχή η απελπισιά/ κι όταν πάψει ο πονεμένος να ελπίζει/για το σύμπαν χαλαλίζει μια βρισιά…». Έχετε ακούσει πιο σπαρακτική βλαστήμια σε τραγούδι; Τα τραγούδια του Άκη Πάνου θα κατέχουν πάντα μία ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο μου.


Λιζέτα Καλημέρη
Γεννημένος τραγουδοποιός. Τα τραγούδια του έχουν πολύ μεγάλη ποιοτική αξία. Αν και οι εγκύκλιες γνώσεις του ήταν του δημοτικού, παρόλα αυτά χρησιμοποιεί μοναδικά τον παλίμψηστο πλούτο των ελληνικών με αποτέλεσμα μίαν «άλλη» ποίηση.

Λάμπρος Καρελάς
Τα τραγούδια του Άκη Πάνου είναι πίνακες χωρίς καταπιεστικές «τεχνοτροπίες». Ό,τι δεν μπόρεσαν να γράψουν οι άτολμοι, το έγραψε ο Άκης. Είμαι ευτυχής που κάποτε βρέθηκα στο πάλκο του.

Βαγγέλης Κορακάκης
Είμαι αναθρεμμένος με τα τραγούδια του. Ο Άκης Πάνου δεν είναι απλά ανεπανάληπτος αλλά αναντίστοιχος. Έχει κάνει πολύ μεγάλη πολιτιστική κατάθεση και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη απ’ όλους αντιληπτό.

Γιώτα Νέγκα
Τι να πω για τα τραγούδια του Άκη Πάνου. Έχει μιλήσει γι’ αυτά ο ίδιος και μάλιστα μέσα από ένα καταπληκτικό τραγούδι. «Είν’ τα τραγούδια μου, τραγούδια λυπημένα/ πάνω στο κέφι του δεν τα ’πιασε κανείς/ είναι με δάκρυα πικρά πλημμυρισμένα/ είν’ τα τραγούδια της καρδιάς της ορφανής/Περπατώ στις γειτονιές και μαζεύω τους καημούς/ και με νότες λυγμούς τι τραγούδι να γράψω/ αν γελάσει η ζωή θα γελάσω κι εγώ/ όταν κλαίει η ζωή πώς μπορώ να μην κλάψω;/ Μακάρι να ’ταν η ζωή μας πανηγύρι/ να ’ταν της πίκρας το ποτήρι αδειανό/ και των ονείρων το λευκό το τρεχαντήρι/ να ’βρισκε δρόμο μέσα στον ωκεανό…
Η δεύτερη ανάγνωση των τραγουδιών του σε «γδύνει», σου αποκαλύπτει πράγματα για τον εαυτό σου.

 


Γιάννης Ντουνιάς
Είμαι τυχερός που τραγούδησα σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια του Άκη Πάνου. Δράττομαι της ευκαιρίας να του στείλω στους ουρανούς τους χαιρετισμούς μου. Θέλω επίσης να τον διαβεβαιώσω ότι θα γίνει μία συναυλία, που όσοι θα τη ζήσουν θα τη θυμούνται για πάντα. 

Μπάμπης Στόκας
Κάπου διάβασα, δεν θυμάμαι τώρα πού… ότι ο Άκης Πάνου ήταν ένας μοναχικός λύκος αλλά τον ένοιαζε και με το παραπάνω τι γίνεται στην κοινωνία. Θα ’θελα επίσης να πω για τον Άκη Πάνου πως ήταν βράχος.  Ήταν ο πιο ροκ Έλληνας καλλιτέχνης. Είχε απόψεις και ήταν αμετακίνητος, προσκολημμένος σ’ αυτές σαν βράχος.

Δημήτρης Μαργιολάς
Τα τραγούδια του Άκη Πάνου θα ζουν πάντα μέσα μου. Είναι τραγούδια που συνδυάζουν την πρωτοτυπία με την αμεσότητα. Ήταν ένας λαϊκός φιλόσοφος  αλλά και ένας ιδιοφυής μουσικός.

Μιχάλης Κουμπιός
Ο Άκης Πάνου κινείται και εκπέμπει με την ίδια άνεση σε όλους τους τόνους. Στον λυρικό, στον ειρωνικό, στον σαρκαστικό, στον δραματικό…
Τα τραγούδια του Άκη Πάνου αφηγούνται ιστορίες με πυκνή εικονοποιία. Η γλώσσα του ρεαλιστική. Κι όμως είναι ποιητής. Καθώς τα τραγούδια του διαβάζονται και απολύτως αυτόνομα. Έκανε άριστα που τα εξέδωσε κάποτε- στην Οδό Πανός- ο Γιώργος Χρονάς με τη μορφή ποιητικής συλλογής.  

 

 

Άκης Πάνου
Ένας Μεγάλος Δημιουργός
Ένας εξαιρετικά δημιουργικός κύκλος του λαϊκού τραγουδιού που άνοιξε το 1930 με τον Μάρκο Βαμβακάρη έκλεισε συμβολικά (μέχρι νεωτέρας!) με την τραγική «αναχώρηση» του Άκη Πάνου το 2000. Ο Άκης Πάνου, μουσικός, στιχουργός, συνθέτης, οργανοποιός, χαράκτης και αφηγητής, έγραψε τα τραγούδια του και έδωσε τις μάχες του όχι μόνο στα χρόνια της ανθοφορίας, αλλά και στα χρόνια της ύφεσης. Περίπου διακόσια τραγούδια, αυτοβιογραφικά και σχολιαστικά, ερωτικά και κοινωνικά, που διαπνέονται από μία φιλοσοφία ζωής γεμάτη εμπειρίες, ρήξεις και αναζητήσεις.
Ο Άκης Πάνου δεν έγραφε κατά παραγγελίαν. Έγραφε για να εκφραστεί. Έγραφε για να στείλει μηνύματα. Έγραφε για να διεκδικήσει. Ασυμβίβαστος, επίμονος, μαχητικός, αλλιώτικος. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με τις δυνάμεις που εξουσίαζαν τη δισκογραφία. Δεν αλώθηκε από τους πολιτικούς, ούτε ενέδωσε στους δημοσιογράφους που διαφέντευαν τη διακίνηση του καλλιτεχνικού έργου. Αντιστάθηκε στην ευκολία και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του καλλιτέχνη. Με τεράστιο κόστος, εξοντωτικό. Φορέας της μεγάλης παράδοσης του λαϊκού πολιτισμού, αυτοδίδακτος, αλλά και μεγάλος ανανεωτής που ενσωμάτωνε στη μουσική του τους επίγειους και υπόγειους ήχους της πόλης, με ταλέντο, πρωτοτυπία και καλαισθησία. Αντιστάθηκε με τις προσωπικές επιλογές του και αντιπρότεινε τα τραγούδια που έγραφε με έμπνευση, πάθος, χιούμορ και ευαισθησία. «Η ζωή μου όλη», «Η πιο μεγάλη ώρα», «Ρολόι-κομπολόι», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Ο τρελός», «Του κόσμου το περίγελο», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Kαι τι δεν κάνω», «Θα κλείσω τα μάτια», «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός», «Αδιορθωαναρχί-»…  Άκης Πάνου 100%.
Στέλιος Ελληνιάδης


ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ: «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ»
ΑΔΙΟΡΘΩΑΝΑΡΧΙ-
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ
Θέατρο Badminton
Δευτέρα 9 Μαΐου στις 21.00

Τιμές Εισιτηρίων:
A Ζώνη: 40€ | Β Ζώνη: 35€  | Γ Ζώνη: 30€ | Δ Ζώνη: 20€ | E Ζώνη: 10€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά
25/10/1947 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαιφύλλιας