87 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο τύπου εκδήλωσης

Αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη «Τσάντα» στο θέατρο Badminton

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

Ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Μία τελείως άγνωστη μορφή με πάρα πολλά αναγνωρίσιμα τραγούδια. Τραγούδια που μετά πενήντα και εξήντα χρόνια, παραμένουν σπαράγματα της καθημερινότητας των Ελλήνων. «Πριν το χάραμα», «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που ’σαι Θανάση», «Αγωνία», «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή», «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Άναψε το τσιγάρο». Ενδεικτικά λίγοι τίτλοι τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριο του.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης (1902-1970) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια του είναι κειμήλια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Τραγούδια που μένουν μέσα στα χρόνια μοναδικά και αξεπέραστα. Γεννήθηκε στο Τσανάκ Καλέ το 1902 και ήρθε στην Αθήνα με τα πρώτα προσφυγικά κύματα. Μορφωμένος και γλωσσομαθής (μιλούσε τέσσερις γλώσσες) εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο άφησε μόλις τον κέρδισε η στιχουργική για χάρη της οποίας εγκατέλειψε κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση. Του κόλλησαν το παρεπώνυμο «Τσάντας» γιατί κυκλοφορούσε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ίωνος με μια τσάντα γεμάτη στίχους. Τους στίχους του μελοποίησαν όλοι οι μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες: Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Χατζηχρήστος κ.α   
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του λαϊκού τραγουδιού. Ιδιαίτερο στοιχείο της τέχνης του είναι ότι έκανε σημαντικά τραγούδια με τα πιο κοινότοπα θέματα. Τέσσερις δεκαετίες μετά το φυσικό του τέλος, για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη, στις 14 Νοεμβρίου 2011, στο Badminton, στο πλαίσιο της σειράς «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού» με δημοφιλείς ερμηνευτές, που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του μεγάλου δημιουργού. Tραγουδούν οι Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto».
Τα τραγούδια θ’ αποδώσει η λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» η οποία αποτελείται από τους: Δημήτρη Μαργιολά (μπουζούκι), Νίκο Κρέτση (μπουζούκι), Γιώτη Σαμαρά (κιθάρες). Νίκο Καλαντζάκο (πιάνο), Δήμο Πολυμέρη (ακορντεόν), Γιάννη Σαρίκο (κρουστά). Προλογίζει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός.
 

Οι συντελεστές της συναυλίας αφιέρωμα στο Χαράλαμπο Βασιλειάδη δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το έργο του μεγάλου δημιουργού και μας δηλώνουν:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ: Τον άνθρωπο αυτόν τον γνώρισα προσωπικά.  Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σ΄αυτό το αφιέρωμα.  Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης ήταν ένας διανοούμενος.  Ένας ευρυμαθής που βρήκε στο λαϊκό τραγούδι το μέσο για να εκφράσει τα συναισθήματά του.  Ο "Τσάντας" εκφράστηκε σκαρώνοντας στίχους.  Μπορεί πολλά από τα τραγούδια του να τα έγραψε μετά από παραγγελία των συνθετών, που πολλές φορές μάλιστα του έδιναν και δύο τρείς λέξεις κλειδιά, όλα όμως καθρεφτίζουν την ψυχή του.  Ας μη ξεχνάμε πως η παραγγελία για ένα μεγάλο καλλιτέχνη είναι η σπίθα που θα τον οδηγήσει στη φλόγα, τη δημιουργία.

ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ: Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι από τα πρόσωπα του λαϊκού μας τραγουδιού που αν δεν είχε υπάρξει,  το τραγούδι μας θα ήταν φτωχότερο.  Μπορεί να μη τον γνώρισα προσωπικά για να καταθέσω τη δική μου μαρτυρία,  σε σχέση με το ταμπεραμέντο, το ήθος ή τις συνήθεις του κορυφαίου μας στιχουργού,  αλλά τον γνώρισα μέσα από τα ακούσματα των παιδικών μου χρόνων.

ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ: Αισθάνομαι πως μ΄αυτή τη συναυλία όλοι οι ΄Ελληνες έστω αναδρομικά τιμούμε τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη.  Του την χρωστάμε αυτή την τιμή.  Με τους στίχους του άγγιξε το αίσθημα του λαού,  περνώντας στις ψυχές των ανθρώπων το δικό του αίσθημα, τη φλόγα της ψυχής του.  Μας άφησε μία κληρονομιά που πρέπει να τη σεβόμαστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ: Είναι κρίμα να γνωρίζουμε όλοι οι ΄Ελληνες τα τραγούδια του και να μην τα συνδέουμε με το πρόσωπό του.  Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι ένας από  τους κορυφαίους στιχουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού.  Τα τραγούδια του είναι και θα είναι κομμάτια της ζωής μας.  Μας συνόδεψαν και θα μας συνοδεύουν σε χαρές και λύπες.  Για να χάσουν την αξία τους τα τραγούδια του "Τσάντα" θα πρέπει να αλλάξει η ψυχή του λαού μας.  Σ΄αυτή τη συναυλία θα πω φυσικά κάποια από τα καλαματιανά του.  Είναι μεγάλη μου τιμή.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ: Ήταν ένας μορφωμένος πρόσφυγας.  Στα λαϊκά τραγούδια που έγραψε υπάρχει ο διανοούμενος.  Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα κορυφαία πρόσωπα του λαϊκού μας τραγουδιού.  Από τα πρώτα τραγούδια που τραγούδησα δημόσια ως νέος τραγουδιστής ήταν του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Πρώτα τραγούδησα ‘’ ‘Ανοιξε γιατί δεν αντέχω’’ και μετά μπήκα στα τραγούδια και στον κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι.

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ: Ο "Τσάντας" ήταν από τις ξεχωριστές μορφές του λαϊκού μας τραγουδιού.  Από τους κλασσικούς του στίχου.  Τροφοδότησε το τραγούδι μας με γνήσιο συναίσθημα  και αποτέλεσε το καλό παράδειγμα για όλους τους μεγάλους που ακολούθησαν.  ‘Οσο σημαντικοί είναι ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης, άλλο τόσο σημαντικοί είναι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ: Τα τραγούδια του "Τσάντα" είναι απ΄αυτά που με μεγάλωσαν, έχει γράψει αριστουργήματα.  Μακάρι αυτή η συναυλία να είναι η αρχή για να γίνει γνωστή και η μορφή του.  Είναι άδικο που όλα αυτά τα χρόνια δεν κυκλοφόρησε μία αναδρομική συλλογή με τα μεγάλα του τραγούδια.  Περιμένω κι ένα βιβλίο για τη ζωή και το έργο του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: Είμαι από τους λίγους σ΄αυτή τη συναυλία που τον γνώρισε από κοντά.  Δεν υπάρχει πρόγραμμά μου που να μην πω τραγούδια αυτού του ανθρώπου.  Πολύ ωραία πρωτοβουλία.  Χαίρομαι που έστω και καθυστερημένα θα γίνει αυτό το αφιέρωμα.

ΜΑΡΙΩ: Τα τραγούδια του "Τσάντα" είναι βαθιές πανανθρώπινες αλήθειες.  ‘Ηταν κορυφαίος …, ένας γίγαντας τους στίχου.  Με τα τραγούδια του αγκάλιασε όλο τον κόσμο.

 


ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΡΤΟΣ: Το βασικό κύτταρο του ελληνικού τραγουδιού είναι ο στίχος.  Από το Ομηρικά χρόνια ως τα χρόνια που άνθησε η δημοτική ποίηση και στη συνέχεια το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, του Κώστα Βίρβου, του Χρήστου Κολοκοτρώνη και του Κώστα Μάνεση.   Είμαστε ένας λαός ποιητών και στιχουργών.  Λίγοι όμως γνωρίζουν με επάρκεια την εικόνα τους.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης είναι βέβαια ακραία  περίπτωση.  ‘Ενας στιχουργός με τόσα πολλά σημαντικά λαϊκά τραγούδια και η μορφή του να παραμένει τελείως άγνωστη.  Είμαι χαρούμενος για αυτή τη συναυλία.  Περιμένω με αγωνία τον κόσμο νάρθει για να τραγουδήσουμε παρέα αυτά τα αριστουργηματικά τραγούδια. Έστω και τώρα μετά από σαράντα χρόνια από το φυσικό του τέλος,  ας αποδώσουμε ένα μικρό φόρο τιμής στη μνήμη του.  Του το οφείλουμε όλοι οι Έλληνες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΙΟΛΑΣ: Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έκανε παρέα με τον πατέρα μου.  Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πατέρας μου Γιώργος Μαργιολάς ήταν βιολιστής και συνθέτης πολλών λαϊκών τραγουδιών.  Ερχότανε συχνά στο σπίτι.  Είχαν κάνει και τραγούδια μαζί.  Για μένα η περίπτωση του κυρίου Μπάμπη ήταν  καταλυτική για το λαϊκό μας τραγούδι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΜΠΙΟΣ: Τα τραγούδια του Χαράλαμπου Βασιλειάδη είναι απ΄ αυτά που λειτούργησαν και λειτουργούν ως σύμβολα εθνοπολιτισμιακής και ιδεολογικής-κοινωνικής ταυτότητας, συνδετικός κρίκος του ατόμου με την ομάδα.  Είναι μέσα στην κιβωτό της συλλογικής μας μνήμης.

 

 


ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ “ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ”
Αφιέρωμα στον Χαράλαμπο Βασιλειάδη “Τσάντα“

Όλοι οι Έλληνες έχουμε τραγουδήσει τραγούδια του. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι είναι δικά του;

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, ΕΝΑΡΞΗ 21.30
     
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ:
Γιάννης Ζουγανέλης, Μελίνα Κανά, Αρετή Κετιμέ, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος

Μαργαρίτης, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος και το φωνητικό σύνολο «Canto»
Τιμές Εισιτηρίων: 15 - 30€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
PUBLIC – METROPOLIS – www.ticketnet.gr – www.viva.gr
210 8840600 – ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ BADMINTON
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS