124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.06.2018
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

Δυο μεγάλα λιμάνια - κέντρα επικοινωνίας. Δυο κοσμοπολίτικες Μητροπόλεις, κοιτίδες μείξης λαϊκών πολιτισμικών στοιχείων,  διαμόρφωσης,  γέννησης και δημιουργίας νέων μουσικών ιδιωμάτων (τύπων) της εποχής του Μεσοπόλεμου,  που έγιναν ο κορμός  εθνικών μουσικών. Δύο πόνοι, δυο καημοί - έρωτες  κι  ελπίδες. Το προτεινόμενο πρόγραμμα εμφανίστηκε τον Αύγουστο 2008 και έτυχε θερμής υποδοχής και  μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω της θεματολογίας του και των οριζόντων, που άνοιξε στην διασκέδαση και στην γνώση. Την βάση  του απετέλεσαν ερευνητικές εργασίες των συντελεστών του  (Σμυρναίικο Ρεμπέτικο: Κώστας Καλαφάτης &  Tango: Φανής Χορμόβα & Μπρούνο Νταντό) και αποδίδεται από πρωτοκλασάτους τραγουσιστές και μουσικούς, ικανούς να παίξουν μοναδικά τόσο Tango όσο και Σμυρναίικο Ρεμπέτικο.
Η Μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τις πατρογονικές  του εστίες έφεραν μάζες προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα που συσσωρεύτηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας - πολλοί από αυτούς γύρω από το λιμάνι του Πειραιά - όπως και η μετανάστευση από διάφορες χώρες της Ευρώπης έφερε μάζες ανθρώπων, που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη προς τα λιμάνια του ποταμού Λα Πλάτα, με κύριο αποδέκτη το Μπουένος Αϊρες.
Γύρω  από το δύο λιμάνια - του Πειραιά και του Μπουένος Αϊρες - δημιουργήθηκαν λαϊκές συνοικίες, που στην δεκαετία 1922 – 1933 - αν και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους –παρουσίαζαν σαν περιβάλλοντα πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
Μέσα από το αρχικό χάος, άρχισαν να δημιουργούνται στις καινούργιες πατρίδες του Πειραιά και του Μπουένος Αϊρες δυό νέες κοινωνίες και μαζί δύο νέα είδη μουσικής, που έμελλαν να γίνουν οι κορμοί  των εθνικών τους μουσικών.: Το Ρεμπέτικο κάτω από την μουσική παράδοση της Σμύρνης – εξ ού και «Σμυρναίικο Ρεμπέτικο» - και το Tango, έχοντας μάλιστα κι ένα κοινό μουσικό όργανο: Το μικρό διατονικό οργανέτο, που στο Σμυρναίικο Ρεμπέτικο ονομάζεται «αρμόνικα» και στο Tango «μπαντονεόν»  
Στις λαϊκές συνοικίες- τόσο στις ελληνικές προσφυγικές συνοικίες όσο και στις λαϊκές συνοικίες (Arrabal) του Μπουένος Αϊρες, η ζωή χαρακτηρίζεται από την φτώχεια, τον συνεχή αγώνα για το ψωμί, την ανασφάλεια, την καταπίεση και την κοινωνική απαξίωση του περιθωρίου. Με τους ανθρώπους του μόχθου συνυπάρχουν και άνθρωποι μονίμως μπλεγμένοι με ναρκωτικά, στοιχήματα, φόνους και πορνεία, που μπαινόβγαιναν στις φυλακές και σφράγισαν με την παρουσία τους τα τραγούδια της εποχής. Φιγούρες, όπως ο μάγκας, ο κουτσαβάκης, ο νταής, ο ωραίος και ο νταβατζής  έχουν το απολύτως αντίστοιχό τους στο περιβάλλον και στην αργκώ του Μπουένος Αϊρες: Taura, Compadrito, Compadron, Guapo και Cafiolo.
Η κλασσική εποχή του Tango συμπίπτει με την κλασσική εποχή του Ρεμπέτικου - δηλ. με την εποχή του Σμυρναϊϊκου Ρεμπέτικου, που χρονικά εντάσσεται στην δεκαετία 1922 - 1933 Το πρόγραμμα ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ & ΤANGO - Bίοι Παράλληλοι επικεντρώνεται στην κλασσική εποχή αυτών των μουσικών ειδών και περιλαμβάνει τραγούδια του Σμυρναίικου Ρεμπέτικου και του Tango της δεκαετίας 1922 -1933 με το αυτό θεματικό αντικείμενο, που μεταφέρουν στις συνθήκες ζωής της εποχής εκείνης:                           
                                                                  
Οι συντελεστές του προγράμματος

Τραγουδιστές / Ερμηνευτές
Κώστας Καλαφάτης - Σμυρναϊικο Ρεμπέτικο -  Bruno Dandό (Μπρούνο Νταντό - Αργεντινός  

Μουσικοί
Ηρακλής Βαβάτσικας  – Μπαντονεόν / Yπεύθυνος Ορχήστρας
Τζέϊμι Σμιθ : Βιολί
Θανάσης Σοφράς : Μπάσο
Βασίλης Κετεντζόγλου: Κιθάρα

Επιμέλεια προγράμματος: Κώστας Καλαφάτης, Φανή Χορμόβα , Bruno Dandό (Μπρούνο Νταντό)
Μετάφραση : Φανή Χορμόβα
Παρουσίαση προγράμματος:  Φανή Χορμόβα / Κώστας Καλαφάτης                                                             

Κώστας Καλαφάτης
Τραγουδιστής και κιθαρίστας  του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού.   Μικρασιάτης την καταγωγή, Ερευνητής και Ερμηνευτής του Ρεμπέτικου.  Αν και απόφοιτος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αφιερώθηκε στην μουσική και κυρίως στο Ρεμπέτικο, με το οποίο ασχολήθηκε αθόρυβα και σε βάθος.  Εχει συνεργαστεί με καταξιωμένα μουσικά σχήματα με σημαντική  δισκογραφική εργασία. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία:   www.WayOut.gr, www.musical.gr,  www.hellastoday.gr

Βruno Dandό: (Μπρούνο Νταντό)
Αργεντινός τραγουδιστής / Ερμηνευτής του Τango, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος  στην χώρα του  και στην Λατινική Αμερική. Για την προσφορά του έχει καταχωρηθεί στην επίσημη Εγκυκλοπαίδεια της Αργεντινής για το Τango -“Τodo Tango”. Ηρθε για οικογενειακούς λόγους στην Ελλάδα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Εχει ιδρύσει το συγκρότημα Tango Αrgentino Total και θεωρείται η αυθεντική φωνή του Tango και του Buenos Aires στην χώρα μας.
Προσωπική ιστοσελίδα: www.argentina-tango.eu, www.argentina-tango.gr
Επίσημη ιστοσελίδα της Αργεντινής για το Tango: www.todotango.com
 
Φανή Χορμόβα
ΜΑ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου του Αachen Γερμανίας, με ειδικότητα τον Πολιτισμό. Πρώην Διευθύντρια της Πολιτιστικής Λέσχης του Πανεπιστημίου του Αachen και για μακρά σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος της IOV/UNESCO, υπεύθυνη για τις ισπανόφωνες και τις πορτογαλλόφωνες χώρες (Ιβηρική Χερσόνησος και Λατινική Αμερική). Μέσα στο πλαίσιο αυτό και έχοντας πολύ καλή γνώση της Ισπανικής γλώσσα έχει ασχοληθεί σε βάθος με το Tango και την ιστορία του. 
 

                                                                             
Το ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ & ΤANGO -  Bίοι Παράλληλοι  στα ΜΜΕ                                                           
Υπήρξε  πυκνότατη αναφορά  σε διάφορα ΜΜΕ –έντυπα, Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, τηλεοπτικά Κανάλια  όσο και στο Διαδίκτυο.  Μεταξύ  αυτών:
1. TA NEA δημοσίευσαν την 16. Δεκεμβρίου 2008 - 4/σελ. 24  εκτενές άρθρο με  τίτλο «Το Tάνγκο συναντά το Σμυρναίικο Ρεμπέτικο»
2. Η  ΝΕΤ την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 στις 4.00 μ.μ. στην εκπομπή ΕΧΕΙ  ΓΟΥΣΤΟ με την Μπήλιω Τσουκαλά.
3. Tο Κανάλι 902  την Παρασκευή 20. Φεβρουαρίου στις 21.30 εκτενώς στην εκπομπή «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα..».  Το έχει παρουσιάσει πλέον της μιας φοράς.   
4. Ο ραδιοφωνικός σταθμός  NEΤ  105.8  την  Τρίτη 10. Μαρτίου 2009 – για μια ώρα (21.00- 22.00) στην  εκπομπή  της Ελενας Διάκου
5. Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας 9.84 στην εκπομπή «Γλυστρίδα» της Δέσποινας Σωτηροπούλου – ώρα 22.00 – 23.00
6. Ο πιλοτικός σταθμός PIRAEUS NEWS (ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πειραιά) σε διάφορες εκπομπές του και στην ιστοσελίδα του
7. Έχει  γίνει αναφορά στο πρόγραμμα από σχεδόν όλους του Ραδιοσταθμούς της Αττικής
8. Παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ –Prisma (Digital) – Πολιτιστικά
9. Στην ΕRT - WORLD ( το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ) - 1.5.2009  στα πλαίσια της  εκπομπής NOSTALGIA , με τίτλο «Το Τango του Ρεμπέτη» , το οποίο την εξέπεμψε σ΄όλον τον κόσμο.
To πρόγραμμα  « ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ & ΤANGO - Βίοι Παράλληλοι»  είναι πρωτογενές και αυθεντικό, κατοχυρωμένο συμβολαιογραφικά σαν πνευματική ιδιοκτησία τόσο στο σύνολό του όπως και στα επί μέρους του στοιχεία του (Tίτλος, περιεχόμενο, δομή, επιλογή κομματιών και μετάφραση) με κατάθεση όλων των υπαρκτών αποδεικτικών στοιχείων.
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν ψήλωσαν τα σπίτια, χώρισαν κι οι άνθρωποι. Ξεχάσαμε τις ζωές μας. Φλυαρούσαμε μόνο για τις ζωές των άλλων. Πότε σε ρώτησαν «πως νιώθεις;». Μόνο ο γιατρός μου έκανε αυτήν την ερώτηση.
Χάρις Αλεξίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/6/1973 Ανέβηκε στο θέατρο "Αθήναιον" η θεατρική παράσταση "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, με το ίδιο και τη Τζένη Καρέζη στους πρώτους ρόλους και το Νίκο Ξυλούρη στα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Ένα έργο καταδίκη της χούντας, λίγο πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την πτώση της
23/6/2005 Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης