110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο Τύπου

«Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΟ POLIS ART CAFE»

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

 

Βραδιές στο Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
2103249588


Είσοδος ελεύθερη

·    Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Momentum σάς προσκαλούν την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8μμ, στην παρουσίαση τής ποιητικής συλλογής τού Κωνσταντίνου Μπούρα “Στυλίτης” στο Art Polis Cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Χαρά Μπακονικόλα, ομότιμη καθηγήτρια θεατρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Αποσπάσματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Λήδα Δημητρίου.
Θα επακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Στο εικοστό έβδομο βιβλίο τού συγγραφέα και ποιητή Κωνσταντίνου Μπούρα περιλαμβάνονται τετρακόσια δώδεκα δραματικά ποιήματα, λυρικοί μονόλογοι, παραταγμένα χρονολογικά, δίκην ποιητικού ημερολογίου, που επιστεγάζουν την εδώ και είκοσι επτά χρόνια ποιητική παραγωγή του.
Τι μπορεί να πει κανείς για το σώμα; Χωρίς Έρωτα υπάρχει ύλη; Χωρίς πνεύμα υπάρχει κίνηση; Οπαδός του μη μηχανιστικού μοντέλου ύπαρξης, ο μεσήλικας πλέον συγγραφέας αναζητεί το Άγνωστο πίσω από το πέπλο των ψευδαισθήσεων
και της αυταπάτης, διψάει για την Αλήθεια που είναι συνώνυμη με την Ωραιότητα. Κι ελπίζει όλα αυτά να μην είναι μάταια και να προοδεύσουμε επιτέλους επιφυλάσσοντας για τον άνθρωπο των σπηλαίων μια θέση στα μουσεία. Όσο για τεχνικές, σχολές, τεχνοτροπίες και υφολογίες, μπορεί να ανιχνεύσει πολλές ο επαρκής αναγνώστης (στον οποίο αφιερώνεται το βιβλίο αυτό). Όμως πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η ειλικρίνεια της φωνής που άλλοτε ψιθυρίζει κι άλλοτε κραυγάζει τους καημούς και τους πόνους της συλλογικής Ανθρώπινης Ψυχής.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π (1985), αριστούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος D.E.A. του Πανεπιστημίου Paris III (La nouvelle  Sorbonne).
Συγγραφέας, μεταφραστής (από την αγγλική και γαλλική γλώσσα), επιμελητής εκδόσεων και δάσκαλος θεάτρου, κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου, εξακολουθεί παρ’  όλα αυτά να εργάζεται ως μηχανικός.
Η ποίησή του είναι ελληνοκεντρική και ανθρωποκεντρική. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στην αγγλική, γαλλική, ισπανική, ιταλική, πορτογαλική, και πολωνική γλώσσα. Βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε διαγωνισμό δοκιμίου για την ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, και σε διεθνή διαγωνισμό γαλλόφωνης ποίησης από τον πολιτιστικό οργανισμό CEPAL και την Préfecture de Moselle.

·    Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου

 
Οι Εκδόσεις της Εστίας και το Καφέ Πόλις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα
‘Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος’
 Για το βιβλίο μιλούν οι:
 
Λευτέρης Ξανθόπουλος, Σκηνοθέτης-συγγραφέας
Γιώργος Συμπάρδης, Συγγραφέας
Σώτη Τριανταφύλλου, Ιστορικός – Συγγραφέας

Προς το τέλος του 1940, ο νεαρός μετεωρολόγος Χάρης Χωματάς αποφασίζει να μελετήσει συστηματικά το κλίμα της Αθήνας, προσδοκώντας ότι κάποτε, με βάση τα πορίσματά του, η πόλη θα πολεοδομηθεί κατά το δυνατόν εκ νέου. Λίγο αργότερα ο γεωπόνος Αντώνης Αστεριάδης ξεκινάει μια εξίσου εξαντλητική έρευνα για τους λαχανόκηπους της πρωτεύουσας, αναδεικνύοντας τον αποφασιστικό ρόλο τους κατά την πολεμική περίοδο, αλλά και ελπίζοντας να ωθήσει τη μεταπολεμική τους ανάπτυξη. Και οι δυο παίρνουν σβάρνα τις γειτονιές της Αθήνας και περνάνε «το πλείστον των τρομερών κατοχικών ετών» συλλέγοντας στοιχεία.
Οι δυο ερευνητές γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Αμφότεροι ζουν τις πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, όμως αρνούνται να επιλέξουν στρατόπεδο, επιμένοντας να επικεντρώνονται στο επιστημονικό τους έργο, υπέρ της κοινωνίας. Με τέτοια μυαλά, απομονώνονται πολιτικά και απειλούνται απ’ όλες τις πλευρές.
Ο Χωματάς κι ο Αστεριάδης αποτελούν συγγραφικές μεταλλαγές υπαρκτών προσώπων. Η μεταπολεμική Αθήνα ούτε πολεοδομήθηκε εξαρχής, ούτε νέους λαχανόκηπους απέκτησε – εμείς, όμως, οι αναγνώστες κερδίζουμε αφενός μεν μιαν εικόνα για το τι σημαίνει εμμονή στην επιστημονική έρευνα και αφετέρου μια θέαση της Κατοχής αποκλίνουσα από τα συνήθη στερεότυπα. Συνεπώς το μυθιστόρημα αυτό μπορεί εκ του ασφαλούς να κατηγορηθεί ως απάδον προς τις υγιείς, ηρωικές και φρονηματικές εκείνες αρχές επί των οποίων στηρίζεται η κρατούσα κατοχική ιστορία «και των δύο ημισφαιρίων», όπως θα έγραφε ο Άρης Αλεξάνδρου.

Δημήτρης Φύσσας: γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική φιλολογία και Πολιτική  Επιστήμη. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, νεοελληνιστής φιλόλογος. Άλλα βιβλία του:
Η γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα βιογραφικό λεξικό (Δελφίνι, 1993, εξαντλημένο), Αυστηρώς ακατάλληλον. Προγράμματα αθηναϊκών κινηματογράφων σεξ. Συμβολή στην κοινωνιολαογραφία (Δελφινι, 1994, εξαντλημένο), Αγύριστο κεφάλι (Διηγήματα, Εκδόσεις της Εστίας, 2004), Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος (Μυθιστόρημα, Εκδόσεις της Εστίας, 2005, στ’ έκδοση), Στρατιώτης του Χριστού. Ημερολόγιο δυσμετάφραστο (Μυθιστόρημα, Γνώση, 2008, εξαντλημένο), Οι αστικοί χώροι είναι ποίηση από μόνοι τους. Ποιήματα 1972-2008 (Γιαου Κε., 2008, εξαντλημένο), «Αίμα στο Μοναστηράκι», συμμετοχή στις Υπόγειες ιστορίες (Συλλογή διηγημάτων, Athens Voice, 2008), Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου (Μυθιστόρημα, Εκδόσεις της Εστίας, 2012, β’ έκδοση), Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου, έρευνα, στο www.hestia.gr, Της καύλας + Ου φωνητά. Βωμολοχικά ποιήματα και βωμολοχικές παρωδίες στο http://periodikotrypa.wordpress.com/

·    Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Πόπη Νικηφόρου


 
Η Πόπη Νικηφόρου έπειτα από 22 χρόνια επαφής με το στίχο, έχοντας συνεργαστεί δισκογραφικά όλα αυτά τα χρόνια με αξιόλογους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, φέρνει στο φώς τις επιλογές της ψυχής της με το πρώτο της βιβλίο.

Ένα βιβλίο που περιέχει μαντινάδες,
Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση, τόσο αισθητικά όσο και  λογοτεχνικά. Η συγγραφέας δομεί με φοβερή μαεστρία μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος, “υφασμένη” όμως με  μαντινάδες, ποιήματα και φωτογραφίες. Ένα παραμύθι συναισθημάτων που ξεκινάει με τον Έρωτα και καταλήγει στην Αγάπη, όπου ανάμεσα στα δυο αισθήματα εξελίσσονται οι σκέψεις, παρουσιάζοντας τα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής.
Είναι ένα πόνημα που καταφέρνει να συγκεράσει τα δύο αισθήματα καταδεικνύοντας την πολυκύμαντη πορεία του ανθρώπου από το ένα στο άλλο, και αντίστροφα.

Συνοδοιπόροι της Πόπης Νικηφόρου στο ‘’Παραμύθι’’ η Εικαστικός Βασιλική Σπύρου που υπογράφει το έργο του εξωφύλλου, το οποίο ανήκει σε υλικό έμπνευσης βασισμένης στην ποίηση της συγγραφέως , ο Μανώλης Κυριακάκης που συμμετέχει με το φωτογραφικό του ταλέντο και η Φανή Μπατζάκη που επιμελήθηκε το σχεδιασμό της έκδοσης.

Κεντρικός ομιλητής: ο Περιπατητής του λόγου και σπουδαίος στιχουργός ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ  
Συμμετέχουν: Κώστας Αποστολάκης, Ηθοποιός
Ο Λαογραφικός  Όμιλος ‘’ΚΟΥΡΗΤΕΣ’’
Τους ‘’ΚΟΥΡΗΤΕΣ ‘’ συνοδεύουν οι μουσικοί: Αντώνης Μαρτσάκης με το συγκρότημά του
Μιχάλης Βογιατζιδάκης με τους συνεργάτες του
και η Κατερίνα Βογιατζιδάκη.
Θα τραγουδήσουν μαντινάδες από το βιβλίο.

Η Πόπη Νικηφόρου κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Μεγάλωσε “βουτηγμένη” στην παράδοση και την ιστορία. Θεωρείται η καλύτερη μαντιναδολόγος σήμερα αφού έχει προσδώσει με τον δικό της τρόπο ένα άλλο ύφος στη μαντινάδα, χρησιμοποιώντας λέξεις πέραν των παραδοσιακών κρητικών. Έχει δηλαδή δημιουργήσει έναν άμεσο και κατανοητό γλωσσικό κώδικα.

·    Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ

Το diastixo.gr γιορτάζει

Το diastixo.gr, το μεγαλύτερο ελληνικό ενημερωτικό site για το βιβλίο, γιορτάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας του με ένα μεγάλο πάρτι στο αίθριο του POLIS ART CAFE και σας προσκαλεί όλους για ένα ποτήρι κρασί.

·    Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου
 

Οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο της Φωτεινής Ναούμ ‘Χωρίς Παρελθόν’, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Αν πρέπει να τρέξεις, τρέξε. Αν πρέπει να ουρλιάξεις, ούρλιαξε. Αν πρέπει να κρυφτείς κάπου, μην το κάνεις. Είναι παντού. Παραφυλάει σε κάθε σου βήμα. Το φιλί υγρό και ζεστό όπως το αίμα. Ο φόβος, γλυκός σαν τον πρώτο έρωτα, παραμονεύει τις κινήσεις σου. Κι η σιωπή πνιχτή, θανατερή, καρτερεί να αποσώσει όσα ξεκίνησαν πριν από χρόνια...

Ο ξαφνικός θάνατος του άντρα της κι ένα τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας ταράζει τις εύθραυστες ισορροπίες. Η άλλοτε προστατευμένη ζωή της κινδυνεύει. Υποψίες του παρελθόντος, ανοιχτοί λογαριασμοί
και πρόσωπα που κινούνται με αόρατα νήματα. Τραπεζικές εντολές, ανταλλακτήρια, εκβιασμοί, πληρωμένο σεξ και πίσω απ’ όλα εκείνος.
Πώς κερδίζει κανείς σε έναν αγώνα άνισο; Πώς αντιμετωπίζει μια αλήθεια τόσα χρόνια κρυφή; Πού βρίσκει τον εαυτό του; Πού τον χάνει; Θα βρει η Έλενα το δρόμο που θα την οδηγήσει πίσω στο φως;

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, μια ιστορία έρωτα, που ζωντανεύει από το παρελθόν, ποτισμένη με μυστήριο, εντάσεις και αναπάντεχες ανατροπές…

«Κι έπειτα ήρθε αυτός κι όλα άλλαξαν. Ψηλός, ανοιχτόχρωµος, λυγερόκορµος. Τα γαλάζια µάτια του, τα δυνατά χέρια του. Άγγιξε τη σάρκα της απαλά. Κοµµάτι κοµµάτι, πόντο πόντο. ∆ε βιαζόταν. ∆εν εκβίαζε το χρόνο να κυλήσει κι ούτε ζητούσε από εκείνη κάτι, κάτι που δε θα µπορούσε να του δώσει για να του γίνει αρεστή. Τη δέχτηκε όπως ήταν. Ένα πληγωµένο αγρίµι που πάσχιζε να φανεί δυνατό, πάσχιζε ν’ αναρρώσει στην τρυφερή αγκαλιά του. Και της έδωσε τα χέρια του. Της έδωσε τα πόδια του. Τα µάτια του, καθετί δικό του».

Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε τον Απρίλη του 1978 στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ανακάλυψε το γράψιμο σε νεαρή ηλικία, όταν ακόμα ανακάτευε τους μαρκαδόρους και τα μολύβια στην τσάντα της. Αργότερα, ψάχνοντας πάνω σε λέξεις τον εαυτό της, έγραψε τα πρώτα της ποιήματα. Η σχέση της με τη γραφή υπήρξε πάντα καθοριστική γι’ αυτή: είναι ο τρόπος της να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα.
Έχει γράψει τα βιβλία Ο Διαχειριστής και Το Κορίτσι με τα Κόκκινα Παπούτσια.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Αποκαΐδια και Βατόμουρο Γλυκό.

·    Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου


Οι εκδόσεις Αρμός παρουσιάζουν το βιβλίο του Χάρη Μωρίκη ‘Η λογοτεχνία στο ντιβάνι. Διαβάζοντας λογοτεχνία με το φακό της Ψυχανάλυσης’, την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Η ανάγνωση είναι μια περιπέτεια, που αφορά το κείμενο, τον αναγνώστη και το συγγραφέα, με αβέβαια κάθε φορά έκβαση, και γι’ αυτό συναρπαστική. Πώς διαβάζουμε ερμηνεύουμε ένα κείμενο και τι τελικά κατανοούμε από αυτό; Υπάρχει ένα κείμενο και ένα αντικειμενικό «νόημα» ίδιο για κάθε αναγνώστη ή ο καθένας χτίζει το δικό του, και τελικά γίνεται ένα είδος συνδημιουργού; Τι σχέση έχει ένα κείμενο με τον ψυχικό κόσμο και το ασυνείδητο, και πώς εμπλέκεται και κινητοποιείται ο αναγνώστης όταν έρχεται σε επαφή μαζί του; Η ψυχαναλυτική θεωρία και μέθοδος φιλοδοξεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, διότι δεν εξαντλείται μόνον στην κλινική, θεραπευτική της διάσταση, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προσβάσεως στον συγκλονιστικό κόσμο της Τέχνης και ειδικότερα της λογοτεχνικής δημιουργίας. Εάν εφαρμοστεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φως, αποκαλύπτοντας άδηλες διαστάσεις ενός λογοτεχνήματος. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία εμπλουτίζει έτσι τη δυνατότητα του αναγνώστη να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές και, ανεπαισθήτως, σε περιοχές του δικού του ψυχικού σύμπαντος, μεγαλώνοντας ταυτοχρόνως την απόλαυση του.

Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλινική Ψυχολογία  και Ψυχοπαθολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ ψυχολογίας, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (I.P.A). Το παρόν βιβλίο αποτελεί το δεύτερο δημοσιευμένο τμήμα μιας τετράπτυχης εργασίας που διερευνά τις ενδοψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της Τέχνης, έχοντας ως πλοηγό το Φροϋδικό έργο.

·    Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου
 

Οι εκδόσεις Αγγελάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Α. Σιδερή «Η καρδιά σου κι εσύ», την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.

Η σύγχρονη κοινωνία είναι έντονα ανταγωνιστική. Επιβραβεύει εκείνον που παλεύει να πάθει έμφραγμα... Οι επιθετικοί, φιλόδοξοι χαρακτήρες κινδυνεύουν περισσότερο από τους ήπιους χαρακτήρες να πάθουν στεφανιαία νόσο... Οι συγκρούσεις που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιουργούν στρες (υπέρταση) που συνοδεύεται από αύξηση της πίεσης και αυξημένη χοληστερόλη, πιο συχνό κάπνισμα... Επιπλέον, ο ψυχολογικός παράγοντας συμβάλλει έμμεσα γενικά στην υγεία. Η εμμονή στην προσπάθεια για να είναι κάποιος υγιής ή να ιαθεί αν είναι άρρωστος, εξαρτάται σημαντικά από το πόσο πιστεύει οτι μπορεί να το επιτύχει. Ακόμη και σε βαρύτατες περιπτώσεις, η ελπίδα οτι μπορεί να βελτιωθεί η υγεία αυηάνει την προσήλωση των αρρώστων στ συνιστώμενη αγωγή που δεν αποκλείεται τελικά να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα... Φρόντισε να συναναστρέφεσαι συχνά αγαπημένους φίλους και να συζητάς μαζί τους τα προβλήματά σου. Συχνά θα δεις οτι μια στάση σου που τη θεωρείς απαράδεκτη, στην πραγματικότητα δεν είναι -κι αυτό σε βγάζει από το αδιέξοδο.

·    Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ
Παρουσίαση βιβλίου


Οι εκδόσεις Σμίλη παρουσιάζουν τα βιβλία του Σταύρου Σταυρόπουλου ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ ΜΑΖΙ, την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Polis Art Café.


ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Μυθιστόρημα

Ό, τι υπήρξε πριν τον άνθρωπο θα υπάρξει ξανά

Το ερώτημα της ζωής και της ύπαρξης ήταν εξαρχής συνδεδεμένο με το τέλος του. Εκκινώντας από αυτό το τέλος και χρησιμοποιώντας ως καταχρηστικό φακό του την διατύπωση του Alain Badiou ότι ο άνθρωπος είναι μια αθάνατη ενικότητα, ο αφηγητής αυτού του  — σαν τελευταίο — βιβλίου προσπαθεί να αναπλάσει έναν αποπλεύσαντα κόσμο από το δικό του μηδέν. Θέλει να παραστεί  σαν μοναδικός μάρτυρας απογραφής του είδους που θα προκύψει, παρατηρώντας  τα γεγονότα να συμβαίνουν.  Από μια φλεγόμενη θέληση.  Με τα μάτια να παραληρούν.

Υπάρχει μια τεράστια εμπλοκή της θάλασσας. Ένα γυναικείο ερωτικό πορτρέτο. Μια υφέρπουσα νεκροφάνεια. Το νερό θα γεννήσει, με τον δικό του εκλεπτυσμένο τρόπο, σαν πίδακας, τη νέα ζωή. Θα υπάρξει εκεί, ανεπανάληπτα, με αχρησιμοποίητη σάρκα. Θα προέλθουν πατημασιές αθώες, δώρα του κόσμου σαν χνάρια παλιά. Και μέσα στην αμαρτία.

Τελικά η θάλασσα, από χτισμένος τάφος υγρός,  θα σκαρφαλώσει σε απέραντη μονάδα ζωής, εξαγνίζοντας την υποκειμενική μήτρα. Η έκσταση θα γεννήσει επιθυμία. Η επιθυμία, ως παιδικό πείσμα, θα γίνει ο χορός μιας τραγωδίας που ολοκληρώνεται. Ο ανθρώπινος θρίαμβος θα δοθεί απ’ τη θάλασσα, αλλά και εντός της.

Το τέλος μπορεί να έχει συμβεί ήδη αλλού. Πριν.
Όμως εδώ είναι η αρχή του.
 
ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ ΜΑΖΙ, συνέχεια του βιβλίου ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ που επίσης κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις μας
Ποίηση

Η ελπίδα υπάρχει μόνο γι αυτούς που δεν έχουν καμία ελπίδα

Τα τριάντα ποιήματα – γράμματα του παρόντος βιβλίου συνθέτουν, μαζί με τα τρία βιβλία που προηγήθηκαν, μια ενιαία και αδιαίρετη σάρκα, ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο και δύσκολο κύκλο. Οι τίτλοι είναι μονολεκτικοί: επτά από αυτούς αποτελούν τα θανάσιμα αμαρτήματα και οι υπόλοιποι είκοσι τρεις, τον χαρακτηρισμό των ιδιοτήτων της γυναίκας που ήταν ο κόσμος. Εξετάζονται οι προθέσεις – όλες εμμονικές -  πάντα σε σχέση με την οριστική τους κατάληξη.  Επιχειρήθηκε να διατηρηθεί μια επιστολογραφική διάθεση που να ταυτοποιεί και να ακεραιώνει τον φόβο της ανασύστασης του ευκταίου. Ο χρόνος πραγμάτωσής του, όχι επτά ημέρες, αλλά τριάντα, ενός μήνα που έχει σχεδόν ταυτιστεί με την έλευση του καινούριου, εμφιλοχωρεί και αναδεικνύει το ρίσκο.

Μια ιδρυτική πράξη, λοιπόν. Από έναν. Η γυναίκα γεννάει τα γράμματα στον κόλπο της, σχεδόν εξαναγκασμένα. Σχεδόν πρόστυχα. Η διαρκής, ανόμοια θάλασσα. Το καταδικασμένο μιας άνοιξης που δεν υπάρχει. Η αβέβαιη συνείδηση της αγάπης. Ο τρόμος. Η απουσία του βλέμματος. Ο έναστρος τόπος,  κενός.  Μάταιος. Το ακατανόητο ρήμα ανακαλώ.

Μη κάνεις έτσι, μη φοβάσαι. Ένα βιβλίο είναι μόνο. Μια γρατζουνιά κόκκινου.
Όλος ο θάνατος είναι μετά. Υγρός. Χάρτινος. Αναπόφευκτος.

Η επόμενη γη θα είναι μόνο λογοτεχνία.

O ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ  γεννήθηκε και ζει στο Μοσχάτο. Έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία του. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο και έχει συνεργαστεί, ως αρθρογράφος, με πολλά έντυπα και εφημερίδες.
 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS