92 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής, Χρύσα Σωφρονά

O Youssou N' Dour στην Αθήνα

Οι δικοί μας «ξένοι»

Τάσος Π. Καραντής

Ο διεθνούς φήμης Αφρικανός καλλιτέχνης Youssou N’ Dour έρχεται στις 22 Απρίλη 2009 στην Αθήνα, για μια και μοναδική συναυλία, που θα δοθεί στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Ο σκοπός της συναυλίας θα είναι η οικονομική υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Δράσης Αφρικής (Action Africa) κι, έτσι, την Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009, πραγματοποιήθηκε, στον ΙΑΝΟ, η συνέντευξη Τύπου για το μεγάλο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, με την παρουσία των οργανωτών της συναυλίας, δηλαδή, του Δήμου Αμαρουσίου, της Ελληνικής Δράσης Αφρικής (Action Africa) και της Artway – Τεχνότροπον.

Youssou  N' DourO Youssou N’ Dour
O Youssou N’ Dour (www.youssou.com) είναι ο πιο ονομαστός καλλιτέχνης – ακτιβιστής της Αφρικής, κάτοχος του βραβείου Grammy και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unicef . Σήμερα, στην ηλικία των 48 ετών , αποτελεί μια εμβληματική μορφή της world μουσικής, είναι ο καλλιτέχνης που έκανε διεθνώς γνωστή τη μουσική της Αφρικής, θεωρείται ο Αφρικανός καλλιτέχνης του αιώνα και προβλέπεται να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης!

Η Ελληνική Δράση Αφρικής (Action Africa)
Η Ελληνική Δράση Αφρικής (Action Africa) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους λαούς της Αφρικής. Το έργο της είναι πολύπλευρο κι αγκαλιάζει κάθε πλευρά της ζωής των ανθρώπων της Αφρικής, με έμφαση στην παροχή της γνώσης και της υλικής υποδομής, ώστε να σταθούν στα δικά τους πόδια. Παράλληλα, με εκδηλώσεις και άλλα μέσα, δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Αφρικής.
Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Δράση Αφρικής (www.actionafrica.gr):
- έχει υλοποιήσει έργα ανάπτυξης σε 70 περιοχές της Αφρικής
- ίδρυσε και συντηρεί 9 νοσοκομεία και 30 κέντρα υγείας
- δημιούργησε και συντηρεί 70 συνεταιρισμούς που απασχολούν πάνω από 3000 γυναίκες
- ιδρύει και εξοπλίζει σχολεία - ιδρύει ελληνικές βιβλιοθήκες.

Από τη συνέντευξη τύπου για τη συναυλία της 22/4/2009 του Youssou N' Dour στο ΟΑΚΑ
Από τη συνέντευξη τύπου για τη συναυλία της 22/4/2009 του Youssou N' Dour στο ΟΑΚΑ

Μέρω  ΚεσεσίογλουΕλληνική  Δράση Αφρικής (www.actionafrica.gr)Η συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία της 22/4/2009 στο ΟΑΚΑ
Την Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009, δόθηκε λοιπόν στον ΙΑΝΟ η συνέντευξη Τύπου για τη μοναδική αυτή συναυλία του Youssou N’ Dour στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, στις 22 Απρίλη του 2009. Από την πλευρά της Artway - Τεχνότροπον (www.liveartway.com)) μίλησε η Έλλη Ρουμπέν, η οποία αναφέρθηκε στον Youssou N’ Dour και προλόγισε τους επόμενους ομιλητές, τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης Αφρικής κα Μέρω Κεσεσίογλου (η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι η μοναδική λευκή φύλαρχος στον κόσμο(!) σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες), που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην πρόοδο της Αφρικής, διαμένοντας μόνιμα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ακολούθως προβλήθηκαν δυο βίντεο, ένα με οπτικό υλικό για τη δράση της Action Africa κι ένα με οπτικό υλικό του Youssou N’ Dour, αλλά και με προσωπικό μήνυμα του μεγάλου καλλιτέχνη, ειδικά για τη συναυλία που θα δώσει στην Ελλάδα και τον ανθρωπιστικό σκοπό της.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε, ο, γιατρός στο λειτούργημα, Δήμαρχος Αμαρουσίου (www.marousi.gr) κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στο σκοπό της συναυλίας, που είναι ο εξοπλισμός του ορφανοτροφείου – σχολείου, που εδρεύει στην Ακτή Ελεφαντοστού, στεγάζει πάνω από 600 παιδιά και θα φέρει το όνομα «ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΝ». Ο κ. Πατούλης είπε χαρακτηριστικά, ότι «δηλώνουμε παρών σ’ αυτήν την προσπάθεια, στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία της Action Africa κι ενώνουμε τις φωνές και τις καρδιές μας, για να δώσουμε χαρά στα ορφανά του ορφανοτροφείου, που θα φέρει το όνομα της πόλης μας. Συνάμα δε, στέλνουμε, μέσα από τη συναυλία αυτή του Youssou N’ Dour, το οικουμενικό μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμφιλίωσης.».
Τέλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης Αφρικής (Action Africa), κα Μέρω Κεσεσίογλου, μίλησε τόσο για τον Youssou N’ Dour, όσο, κυρίως, για τους σκοπούς της Action Africa, τις δυσμενείς συνθήκες και τα προβλήματα της Αφρικής κι, ειδικότερα, της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί το σχολείο – ορφανοτροφείο. Ευχαρίστησε, για τη διοργάνωση της συναυλίας και τη στήριξη και συμπαράσταση της Action Africa, το Δήμο Αμαρουσίου και την Artway - Τεχνότροπον κι έκλεισε την ομιλία της στέλνοντας, όπως είπε, «μήνυμα συνεργασίας για έναν καλύτερο κόσμο και μια πιο ζεστή κι αξιοπρεπή κοινωνία».
Το ραντεβού πλέον δόθηκε για τις 22 Απρίλη του 2009 στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, όπου ο Youssou N’ Dour θα τραγουδήσει για να ευαισθητοποιήσει.

* Οι φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου στον ΙΑΝΟ, μας παραχωρήθηκαν από την Artway – Τεχνότροπον.

Ο «ΟΡΦΕΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΟΥ YOUSSOU N’ DOUR ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

O Youssou N' Dour στην Αθήνα

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS