213 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Οι δικοί μας «ξένοι»

Τάσος Π. Καραντής

Ο «ΟΡΦΕΑΣ» ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 16/8/2007, μια ημερομηνία που συνέπιπτε, ακριβώς,  με τα 30 χρόνια του θανάτου του Έλβις Πρίσλεϋ (1935 - 1977). Για να είμαι ειλικρινής, τότε, δεν μου πήγε το μυαλό, δεν το συνδύασα. Φέτος, πριν λίγο καιρό, ξεφυλλίζοντας, ένα παλιό περιοδικό, του 1975, είδα ένα άρθρο – ακριβώς 2 χρόνια πριν πεθάνει ο «Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ» - όπου έκανε ένα σύντομο οδοιπορικό στην μεγάλη του καριέρα, αλλά, κυρίως, αναφερόταν στον Πρίσλεϋ του 1975 και στα όσα προετοίμαζε για να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο!

Πραγματικά, ο Πρίσλεϋ – όπως  το γνωρίζουμε – επανήλθε και στα live και στη δισκογραφία, αλλά, η «Πρισλεϋκή θύελλα» (!), που αναφέρει το άρθρο, έμελλε, να λήξει, τραγικά, 2 χρόνια αργότερα, με το θάνατο του «Βασιλιά»! Ο ‘Ελβις Πρίσλεϋ πέθανε πρόωρα, το 1977, σε ηλικία 42 ετών, από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες. Στις 16, λοιπόν, του Αυγούστου – σαν και σήμερα – του 1977, ο Έλβις Πρίσλεϋ, πέρασε κι αυτός – σαν την Μαίριλυν Μονρόε και τον Τζαίημς Ντην – στη σφαίρα του μύθου! Μέχρι και τις μέρες μας, επικρατεί η φημολογία, ότι ο Έλβις Πρίσλεϋ ζει έως και σήμερα!    
Το παρακάτω άρθρο, αναδημοσιεύεται από το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (τεύχος 341, 13-19/2/1975, σελ. 66-67) κι είναι ανυπόγραφο. Επειδή όμως βλέπω την υπογραφή του Γιάννη Πετρίδη, σε άλλη στήλη («μουσικά επίκαιρα») του περιοδικού, πιθανολογώ, ότι μπορεί να είναι δικό του. Αν ο ίδιος τύχει και δει αυτήν την  αναδημοσίευσή μας, και μας το επιβεβαιώσει, με χαρά και τιμή να προσθέσουμε το όνομά του.

 

Θλιμμένος βασιλιάς του ροκ ο Έλβις Πρίσλεϋ γιορτάζει μόνος τα 40 του χρόνια, ενώ οι εταιρίες, παραγωγής δίσκων ετοιμάζουν την "Πρισλεϋκή Θύελλα 1975"

Το αστέρι του Έλβις Πρίσλεϋ ανατέλλει και πάλι. Στα 40 του χρόνια, ο βασιλιάς του ροκ βλέπει μια δεύτερη άνοιξη στην καλλιτεχνική του σταδιοδρομία χωρίς να απορεί: η επιστροφή στη γαλήνια δεκαετία του '50 είναι γενική απαίτηση των ανθρώπων που ένιωσαν στα τελευταία χρόνια καταλυτική επάνω τους τη θύελλα των ξέφρενων ρυθμών, το ψυχολογικό μαστίγωμα του κινηματογράφου, τη γυμνότητα της μόδας.
Ο Έλβις Πρίσλεϋ γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 8 Ιανουαρίου στο μικρό ανάκτορό του, του Τεννεσή. Καλεσμένοι του ελάχιστοι φίλοι και ήταν αυτό μια ένδειξη πως ο Έλβις δεν έχει ακόμα συνέλθει από το χωρισμό τον με την πανέμορφη Πρισίλλα.
Αλλά αν εκείνος προτίμησε τη μοναξιά, ο τοπικός ραδιοσταθμός τον θυμήθηκε και ολόκληρη την ημέρα μετέδιδε τα τραγούδια του ενώνοντάς τον με χιλιάδες θαυμαστές του.

 

Μια ιστορία σαν παραμύθι

Ήταν μια φορά ένα μικρό πάμπτωχο αγόρι. Που δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων βοηθός. Σκληρή δουλειά για ένα έφηβο που όμως ήθελε να βελτιώσει τη ζωή του και ν' αυξήσει τα εισοδήματά του. Σύντομα έγινε υπάλληλος σε εργοστάσιο επίπλων και μετά οδηγός σε καμιόνι για 35 δολάρια την εβδομάδα. Το 1954, θέλοντας να κάνει ένα δώρο στη μητέρα τον, έγραψε με δικά του έξοδα — 4 δολάρια — δυο τραγούδια στην εταιρία "Σαν Ρέκορντς" της Μέμφιδος.
Ο διευθυντής της εταιρίας Σαμ Φίλιπς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ένοιωσε την εκπληκτική ένωση, στο ίδιο πρόσωπο, δυο φυλών: της άσπρης και της μαύρης. Έλεγε συχνά: "Βρήκα ένα λευκό που έχει τον "ήχο" και την "αίσθηση" ενός μαύρου". Έτσι γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϋ που έγινε σύντομα θρύλος. Το 1955, η RCA αγόρασε τον Έλβις Πρίσλεϋ από την Σαν Ρέκορντς για 35 χιλιάδες δολάρια.
Ένα χρόνο αργότερα, ένας παλιός πωλητής χοτ ντογκς, ο ευφυής ιμπρεσάριος Τομ Πάρκερ πήρε στα χέρια του την τύχη του Έλβις Πρίσλεϋ. Το συμβόλαιό τους υπογράφτηκε μ' αυτά τα λόγια: “Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις σέξυ και να διατηρήσεις το ταλέντο σου. Εγώ θα αναλάβω τα υπόλοιπα. Θα γίνουμε πλούσιοι σαν εμίρηδες.”

Ντοκουμέντο
Έλληνας ο γιατρός του Έλβις Πρίσλεϋ!

«Από το ιατρικό δελτίο που εκδίδεται καθημερινά για την πορεία των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται ο 40ετής πλέον Έλβις Πρίσλεϋ μαθαίνουμε ότι ο ιατρός  του είναι Ρωμιός. Ονομάζεται Γεώργιος Νιχόπουλος και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι το πάλαι ποτέ ίνδαλμα της νεολαίας είναι μια χαρά στην υγεία του και έχασε μάλιστα και μερικά κιλά.»
(περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», τεύχος 341, 13-19/2/1975, σελ. 65).

 

Τα χρήματα και η δόξα

Ο Έλβις, μέχρι σήμερα, έγραψε 500 τραγούδια, πούλησε 300 εκατομμύρια δίσκους, γύρισε 35 φιλμ για τον κινηματογράφο με αμοιβή 5 εκατομμύρια δολάρια το κάθε ένα και 50% ποσοστά επί των εισπράξεων.  Όταν υπηρέτησε τη στρατιωτική τον θητεία, ο κοριτσόκοσμος έκλαψε πικρά. Πώς θα ζούσε τόσους μήνες χωρίς τον Έλβις; Ο Τύπος για να τις παρηγορήσει δημοσίευε συχνά φωτογραφίες του με τη στολή του Αμερικανού στρατιώτη. Αλλά το μεγάλο πλήγμα ήρθε όταν το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς ... παντρεύτηκε! Οι φωτογραφίες του Έλβις με την Πρισίλλα -ερωτευμένοι όσο λίγα ζευγάρια της εποχής - έκαναν τον γύρο τον κόσμου και οδήγησαν μερικές ευαίσθητες υπάρξεις μέχρι την αυτοκτονία.
Ο γάμος τον βασιλιά του ροκ δημιούργησε τα ίδια συναισθήματα με το θάνατο ενός άλλου ειδώλου της νεολαίας: του Τζαίημς Ντήν που λίγα χρόνια πριν σκοτώθηκε με το αυτοκίνητό του.
Σήμερα, η σιλουέτα του Έλβις έχει αποχτήσει τα χαρακτηριστικά σημάδια της ηλικίας. Η δημοτικότητά του όμως παραμένει ίδια και εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολλές χώρες τον κόσμου λέσχες θαυμαστών του. Τέσσερις τέτοιες λέσχες υπάρχουν στο Παρίσι κι ας έχει εκείνος να πατήσει το πόδι του στην Ευρώπη από το 1959. Πολλοί κλείνουν τις επιστολές τους με τη φράση "Πρισλεϋκά δικός σας" ή δημιουργούν "Πρισλεϋκές φιλίες". Ποια μεγαλύτερη απόδειξη για το θρύλο Έλβις Πρίσλεϋ;

 

Ποδόσφαιρο με τούς γορίλλες

Ο σημερινός Πρίσλεϋ παίζει ποδόσφαιρο με τους γορίλες του, πληρώνει το 92% των κερδών του σε φόρους και διαθέτει αρκετά χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η δημοτικότητά του μετρήθηκε το 1972, όταν στο ρεσιτάλ του στη Μάντισον Σκουαίαρ Γκάρντεν συγκεντρώθηκαν 100.000 άτομα που ξέφρενα χειροκροτούσαν το βασιλιά του ροκ. Έτσι, οι εταιρίες παραγωγής τον θυμήθηκαν όπως του άξιζε τοποθετώντας τον πρώτο στον κατάλογο των αστεριών της δεκαετίας του '50 που επιστρέφουν.
Το 1974 ήταν ο χρόνος της "αναστάσεως" του Πωλ Άνκα. Τα παλιά του τραγούδια σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα. Ακολουθεί αυτή την εποχή ο Νηλ Σεντάκα και ο  Ντιουκ Έλλιγκτον. Αλλά όλοι προφητεύουν πως το 1975 θα είναι ο χρόνος του Έλβις Πρίσλεϋ. Μετά τον πόλεμο, τρεις μόνο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στη σφαίρα τον μύθου. Η Μαίριλυν Μονρόε που δεν ζει. Ο Τζαίημς Ντην που δεν ζει. Και ο Έλβις Πρίσλεϋ που ζει, έτοιμος να κατακτήσει και πάλι τις καρδιές του κόσμου στα 40 του χρόνια. 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων