137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Μιχάλης Τσαντίλας

Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος ΓρηγοριάδηςΗ 17η του Νοέμβρη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις μνήμες των γεγονότων του Πολυτεχνείου και ίσως η ενδεδειγμένη έξοδος να ήταν σε κάποιον υπόγειο τεκέ όπου θα ψάλλαμε το «Όταν Σφίγγουν Το Χέρι». Με το φίλο μου τον Γιάννη, όμως, επιλέξαμε κάτι τελείως διαφορετικό. Βλέπετε, η επιστροφή της Κατερίνας Κυρμιζή στις ζωντανές εμφανίσεις και μάλιστα στη γειτονιά μου, δεν μας άφηνε και πολλά περιθώρια.
Πάνε κιόλας 5 χρόνια από τις τελευταίες της ζωντανές εμφανίσεις και 6 από την τελευταία δισκογραφική της δουλειά, πάντα σε συνεργασία με τον σύντροφό της, Νίκο Γρηγοριάδη. Για την επιστροφή τους, επέλεξαν έναν νέο, μικρό χώρο, τη μουσική σκηνή Boite που άνοιξε πρόσφατα στου Ζωγράφου. Πρόκειται για έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο, ιδανικό για ακουστικά, μικρά σχήματα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ό,τι έπρεπε δηλαδή και για «ξεσκούριασμα» μετά από τόσα χρόνια απουσίας.
Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης «Έχουμε καιρό να παίξουμε ζωντανά και έχουμε λίγο τρακ...» μας προειδοποίησε η Κυρμιζή αφού μας καλωσόρισε και λίγο πριν μας ταξιδέψει με τη φωνή της σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζωντανά σετ που έχουν ακούσει τα δικά μου αυτιά (ελπίζω να καταφέρω να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου στο υπόλοιπο του κειμένου). Ακούστηκαν τραγούδια από τους δύο προσωπικούς της δίσκους (Κοντσέρτο Για Σοκολάτα Και Τριαντάφυλλα (1996), Το Παιδί Με Την Κεραία (2002)), τραγούδια του Νίκου Γρηγοριάδη (από τους δίσκους του Στη Μοναξιά Του Φάρου (1995), Faros (1997), Αλφάδι (2000)) αλλά και επιλογές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, όλες σε ιδιαίτερες εκτελέσεις.
Τα τραγούδια της Κυρμιζή ανήκουν σε ένα είδος της ποπ που, απ’ όσο ξέρω, στην Ελλάδα περιλαμβάνει μόνο την ίδια. Είναι γεμάτα από αυτά που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν hooks και έχουν πολλές τζαζ επιρροές. Η φωνή της είναι σπουδαία, με έκταση και εκφραστικότητα, και, αν η ίδια το ήθελε, θα την είχε αναδείξει σε σταρ πρώτου μεγέθους οπουδήποτε στον κόσμο. Τα χρόνια της απουσίας φάνηκαν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις που τα δάχτυλά της σκάλωναν στις χορδές της κλασσικής κιθάρας της, προσπαθώντας να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα τάστα ή σε κάποιες λάθος συγχορδίες, αλλά κατά τα άλλα ήταν σα να μην έλλειψε ποτέ.
Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης Ο Νίκος Γρηγοριάδης είναι επίσης ένας εξαίρετος μουσικός. Το παίξιμό του αβίαστο, γέμιζε τον ήχο με riff και ακκόρντα ενώ το σώμα του ακολουθούσε το ρυθμό, έτοιμο να τιναχτεί όρθιο στον επόμενο χτύπο. Ο ίδιος είχε πολλές επιτυχίες στο παρελθόν, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και τα τραγούδια του είναι ιδιαίτερα και ταξιδιάρικα. Μαζί τους, και ο Σπήλιος Ζευκιλής στο ακουστικό μπάσο, επιβλητική παρουσία που παρείχε το απαραίτητο «κάτω άκρο» του ήχου και του ρυθμού.
Ομολογώ είχα χρόνια να ακούσω τα τραγούδια αυτά. Είχα ξεχάσει πόσο ευχάριστα είναι αλλά και πόσο καινούργια ακούγονται κάθε φορά. Χάρηκα επίσης που μετά από πάρα πολλά χρόνια είδα μουσικούς να μη στέκουν μόνο στις απλές, «καμμένες» μινόρε και ματζόρε συγχορδίες, να «γκρουβάρουν» και να φαίνεται ότι το απολαμβάνουν. Βγαίνοντας στην υγρή νυχτερινή ατμόσφαιρα, 3 ώρες μετά, ένιωθα ελαφρύτερος. Επέστρεψα στο σπίτι και έβαλα στα ακουστικά ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια ever: «Περπάτας, σ’ άγνωστες χώρες πάλι...»

Tracklist

Set 1
1. Το Κοράλι (Κ. Κυρμιζή)
2. Η Θάλασσα (Ν. Γρηγοριάδης)
3. Τα Λόγια Είναι Ψεύτικα (Κ. Κυρμιζή)
4. Μπαλάντα Για Αθώους (Κ. Κυρμιζή)
5. Μες Σ’ Αυτή Τη Βάρκα (Μάνος Χατζιδάκις)
6. Πουθενά (από το αναμενόμενο νέο άλμπουμ Minima, την πρώτη κοινή δουλειά Κυρμιζή-Γρηγοριάδη)
7. Στη Μοναξιά Του Φάρου (Ν. Γρηγοριάδης)
8. Γυμνή Από Αγάπη (Κ. Κυρμιζή)
9. Σαν Έρθει Κυριακή (Ν. Γρηγοριάδης)
10. Mother’s Little Helper (The Rolling Stones)
11. Στην Πίσω Τσέπη Του Blue Jean (Κ. Κυρμιζή)
12. Suddenly I See (K.T. Tunstall)
13. Νυχτερινό (Ν. Γρηγοριάδης)
14. Human Behavior (Bjork)
15. Leather (Tori Amos)
16. Πού Με Πηγαίνεις (Κ. Κυρμιζή)

Set 2
1. Μη Με Κρίνεις (Κ. Κυρμιζή)
2. Των Ανέμων Ερωμένη (Ν. Γρηγοριάδης)
3. Fast Car (Tracey Chapman)
4. Τι Κι Αν Τα Τραγούδια Μου Δεν Αρέσουν (Κ. Κυρμιζή)
5. Βγαίνει Η Βαρκούλα (Παιδικό)
6. Η Εκδίκηση (Κ. Κυρμιζή)
7. Temptation (Tom Waits)
8. Έρημος (Ν. Γρηγοριάδης)
9. Το Παιδί Με Την Κεραία (Κ. Κυρμιζή)
10. Dancing Barefoot (Patti Smith)
11. Personal Jesus (Depeche Mode)
12. Πένα, Σα Μαχαίρι (Κ. Κυρμιζή)
13. Love Song (The Cure)
14. Η Παραμυθένια (Κ. Κυρμιζή)
15. Αλφάδι (Ν. Γρηγοριάδης)

Encore
1. Ρόδι (Κ. Κυρμιζή)
2. Φεύγω (από το αναμενόμενο νέο άλμπουμ Minima, την πρώτη κοινή δουλειά Κυρμιζή-Γρηγοριάδη)
3. Μπαλάντα Για Ενόχους (Κ. Κυρμιζή)
4. Θέλω να φύγω (Κ. Κυρμιζή

Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης

Νίκος Γρηγοριάδης
Κατερίνα Κυρμιζή

Boite * Η Κατερίνα Κυρμιζή και ο Νίκος Γρηγοριάδης θα βρίσκονται στη Boite για μία ακόμα εμφάνιση, τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου.
** Επισκεφτείτε τη Boite (Θεοδάμαντος 29, Ζωγράφου) και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Τέτοιοι χώροι, που δίνουν βήμα σε πολλούς μουσικούς που δεν έχουν άλλη διέξοδο, σπανίζουν στις μέρες μας και χρειάζονται τη στήριξή μας.

Φωτογραφίες ρεπορτάζ: Μιχάλης Τσαντίλας

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS