146 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Βασίλης Χαρδαλιάς

Ενδελέχεια – Υπόγεια Ρεύματα ... Δίπλα στο Ποτάμι

Μουσικά ρεπορτάζ

Βασίλης Χαρδαλιάς

Ενδελέχεια - Υπόγεια ΡεύματαΟ δίσκος τους «Σ’ένα μεγάλο αύριο» τον τελευταίο μήνα, είχε πραγματικά, κατακλύσει τα αυτιά μου. Βλέπετε, αν κάτι καινούριο το ακούς όταν βγαίνει και μετά το παρατάς αδυνατείς να κατανοήσεις την πραγματική μουσική του αξία. Και αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί με τους Ενδελέχεια. Στα πλαίσια της κατανόησης του νέου τους άλμπουμ κάνανε τέσσερις εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι μαζί με τους φίλους τους, τα Υπόγεια Ρεύματα. Στην τελευταία των εμφανίσεων (15/11) βρέθηκα και εγώ στον χώρο αυτό για να ακούσω μαζί με τους συνταξιδιώτες των δύο αυτών γκρουπ, τον ήχο τους και τα τραγούδια τους.
ΕνδελέχειαΚατά τις 11πμ εμφανίστηκαν οι Ενδελέχεια. Και μέσα σε διάστημα περίπου μιάμισης ώρας πορευτήκαμε προς το «μεγάλο αύριο» αλλά και σε παλαιότερες επιτυχίες της μπάντας που πραγματικά δείχνει ότι βρίσκεται στην πιο ώριμη μουσική στιγμή της. Όλοι ανεξαιρέτως έδειξαν ότι ταυτίζονται με αυτό που παίζουν, και με τις ιδιαιτερότητες τους επάνω στη σκηνή ζέσταναν τον κόσμο που απόλαυσε απερίσπαστος τα τραγούδια τους. Από τον καινούριο δίσκο τους ακούσαμε πρώτα το «Αμέρικα», με εμφανή την απουσία του Ναμπίλ Αλ Σάεγ που το ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Λεοντόπουλο στον δίσκο. Τα κομμάτια του Ναμπίλ αντικαταστάθηκαν από κάποια ορχηστρικά μουσικά μέτρα κάνοντας το κομμάτι λίγο πιο σύντομο αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Ακούστηκε επίσης το «Κάτι τους Δένει», το «Αξίζει τον κόπο», το ομώνυμο «Σ’ ένα μεγάλο αύριο» καθώς και τα «Όταν όλοι κοιμούνται» και «Θυμάμαι και καλύτερες μέρες».
Όπως ήταν φυσικό, με τόσα χρόνια εμπειρίας στον χώρο των συναυλιών οι Ενδελέχεια ήξεραν ακριβώς ποιο κομμάτι να παίξουν και πότε. Αφουγκράζονταν την γενικότερη αίσθηση του κόσμου και έτσι ανάμεσα στα κομμάτια του καινούριου δίσκου τους, παρεμβάλλονταν παλιές καλές επιτυχίες του γκρουπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το «Είμαι ένα λάθος» σε απάντηση, όπως μας είπε ζωντανά ο Δημήτρης Μητσοτάκης, του «Αξίζει τον κόπο» και του «Δεν είμαι αυτός που θες» ενώ ακούστηκαν επίσης τα «Εδώ μωρή θα λέγεσαι Μαρία», «Νύχτες», «Μικρές Χαρές, «Κατάδικος», «Να ‘ρθώ κι απόψε», «Πού να σε βρώ» και ο επίλογος γράφτηκε με το «Βουτιά από ψηλά» και την «Διαμαντένια Προβλήτα».
Οι Ενδελέχεια μας προετοίμασαν για την αποχώρησή τους και κάλεσαν στη σκηνή τα Υπόγεια Ρεύματα και τραγούδησαν όλοι μαζί το «Τι τραγούδι να σου πώ» και το «Μικρές χαμένες μέρες». Με αυτό το κομμάτι άφησαν τη σκηνή στα Υπόγεια Ρεύματα και δώσαμε πάλι ραντεβού για την επόμενη εμφάνιση.
Ενδελέχεια
Οι Ενδελέχεια αποτελούνται από:
Δημήτρης Μητσοτάκης
[τύμπανα, φωνητικά]
Γιώργος Κουλούρης
[ηλεκτρικό μπάσο]
Ανδρέας Βαιτούδης
[πλήκτρα]
Αντώνης Δημητρίου
[ηλεκτρική κιθάρα]
Δημήτρης Λεοντόπουλος
[ακουστική κιθάρα, φωνητικά]
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Ενδελέχεια
Υπόγεια Ρεύματα
Υπόγεια Ρεύματα
Υπόγεια ΡεύματαΤα Υπόγεια Ρεύματα παρατάχθηκαν με μία μίνι-αλλαγή στο σχήμα με το Νίκο Γιούσεφ (μπάσο) και το μουσικό πριόνι του. Αναμφίβολα, ο ήχος τους ήταν εντελώς διαφορετικός με των Ενδελέχεια και σε πολλά σημεία πραγματικά η μουσική τους ήταν ιδιαίτερη. Σε αυτό βοήθησε αναμφίβολα η παρουσία του Νίκου Γιούσεφ που με το μουσικό πριόνι «έντυσε» εντελώς διαφορετικά τα κομμάτια του γκρουπ.
Ξεκίνησαν παίζοντας κομμάτια από τον πιο πρόσφατο δίσκο τους «Νέα Μέρα» (ακούστηκαν τα κομμάτια «Νέα Μέρα», «Το τρένο», «Παράξενη Κοπέλα» και «Τα αστέρια») αλλά γρήγορα μας έπαιξαν και άλλες επιτυχίες τους όπως το «Να γελάς» και ακόμα πιο παλιά τραγούδια τους όπως το «Σαν έρημα καράβια» και φυσικά η «Ασημένια Σφήγκα». Η διασκευή στην «Παράξενη Κοπέλα» άρεσε ιδιαίτερα όμως γενικότερα οι ρυθμοί της βραδιάς έπεσαν και μερικά τραγούδια που προσέφεραν την ευκαιρία για άφθονο groove επί σκηνής, δεν ακούστηκαν όπως θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει λίγο η διάθεση του κόσμου και κατ ‘ επέκταση, κ η διάθεση του γκρουπ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ποιότητα των Υπόγειων Ρευμάτων ούτε θέτει υπό αμφισβήτηση τα πολύ καλά τραγούδια τους που έχουν αντέξει στον χώρο και στον χρόνο. Ίσως η συγκεκριμένη βραδιά να μην ήταν η βραδιά τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κόσμος έφυγε έχοντας ακούσει ιδιαίτερες μουσικές που δύσκολα πλέον φτάνουν στα αυτιά μας. Σε αυτό βοήθησε και ο χώρος που παρά τα προβλήματα στον ήχο ήταν ιδιαίτερα ευχάριστος και ευρύχωρος.
Οι φωτογραφίες του συγκροτήματος ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ προέρχονται από το φόρουμ του συγκροτήματος (www.endelexeia.gr)
Οι φωτογραφίες του συγκροτήματος ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ παραχωρήθηκαν από το ίδιο το συγκρότημα

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Που να σε ταξιδέψω, γυαλιά και λαμαρίνες, γεμίσανε τα χρόνια, με εκτελεσμένους μήνες.
Κώστας Τριπολίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου
18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS