162 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Χρύσα Σωφρονά

«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Νότης ΜαυρουδήςΑτμόσφαιρες…
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, σε μια ζεστή γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης με τις κιθάρες τους, η Αναστασία Μουτσάτσου με την υπέροχη φωνή της και ο Μάνος Αβαράκης με τη φυσαρμόνικα και τα ξύλινα πνευστά του, μας χάρισαν μια ονειρική βραδιά τιμώντας τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι. Η βραδιά ξεκίνησε με τη «Milonga» του Jorge Cardoso και τις κιθάρες του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη. Ένα πανέμορφο κομμάτι που μας οδήγησε σε μια ατμόσφαιρα μπουάτ, την οποία υποστηρίζει απόλυτα ο μικρός και ζεστός χώρος του Ιανού.

Στιγμιότυπα…
«Είναι αβάσταχτο να φεύγεις σαν δροσούλα κάθε αυγή…»
Μ’ αυτό το ωραία μελαγχολικό τραγούδι του Νότη Μαυρουδή και του Άκου Δασκαλόπουλου, ερμηνευμένο πολύ όμορφα από την Αναστασία Μουτσάτσου, ξεκίνησαν τα τραγούδια, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια πολύ αγαπημένα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή και του Μάνου Χατζιδάκι κυρίως, αλλά και άλλων συνθετών.

«Τι να μου κάνουν δάκρυα δυο και στεναγμοί σαρανταδυό…»
Όσες φορές έχω ακούσει την Αναστασία Μουτσάτσου να ερμηνεύει αυτό το τραγούδι, πάντα δακρύζω. Τραγούδι που πρωτοερμήνευσε ο Λάκης Παππάς το 1962…

«…μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο…»
Ένα τραγούδι που αφιερώθηκε το 1984 στον Μάνο Λοΐζο. Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει το «Πρωινό τσιγάρο» και να μην το έχει σιγοτραγουδήσει… Έτσι, και στον Ιανό, το σιγοτραγουδούσαν όλοι, μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου.

«El condor pasa»
Με το κομμάτι αυτό του D. A. Robles, με τις κιθάρες του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη και τα ξύλινα φλάουτα του Μάνου Αβαράκη να πρωταγωνιστούν, έχοντας ωστόσο στ’ αυτιά μας και τις φωνές των Simon και Garfunkel, πήγαμε ένα ταξίδι μέχρι τις Άνδεις, κι έτσι έκλεισε το πρώτο μέρος της συναυλίας.

«Ουζερί Τσιτσάνη»
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τελείως διαφορετικό κλίμα, με τους Μαυρουδή και Μάργαρη να παίζουν Βασίλη Τσιτσάνη, «Ξημερώνει και βραδιάζει», με τις κιθάρες σ’ ένα ασυνήθιστο, αλλά πολύ ωραίο άκουσμα.

«Τσιτσάνη και ροκ γωνία», έλεγε ο στίχος σ’ ένα παλιότερο τραγούδι του Μαυρουδή σε στίχους του Τάσου Σαμαρτζή. Κάπως έτσι, έγινε μια “στροφή στο ροκ”, με τρία τραγούδια από την ελληνική ροκ σκηνή. Ήταν τα «Πέρασε η μπόρα», «Πριν το τέλος» και «Πόσο σε θέλω», με τον Παναγιώτη Μάργαρη σε πιο ροκ ύφος, τον Νότη Μαυρουδή να παίζει “κρουστά” επί της κιθάρας και τον Μάνο Αβαράκη να ξεσηκώνει το κοινό με ένα εκπληκτικό σόλο με τη φυσαρμόνικά του στο «Πόσο σε θέλω»!

Ρεσιτάλ! Μετά από το “ροκ”, ακολούθησε το «Top Kapi» του Μάνου Χατζιδάκι, σε μια ελεύθερη διασκευή για δύο κιθάρες. Όσες φορές κι αν ακούσω αυτό το κομμάτι, κάθε φορά είναι πολύ ξεχωριστή! Παίζουν δε με τόσο πάθος και ένταση που νιώθεις τη μουσική και το ρυθμό να σε κυριεύουν!

«Οδός ονείρων»
Μια ονειρική βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει ονειρικά. «Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά…»

«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
Ένα ωραίο απρόοπτο…
Ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης έχουν διασκευάσει υπέροχα για δύο κιθάρες, και συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους μια μουσική που όλοι αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια, τη μουσική από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη στο θέατρο σκιών. Κατά τη διάρκεια του κομματιού έγινε κάτι απρόοπτο: διακοπή ρεύματος! Ένα τέτοιο συμβάν, κατά κανόνα είναι ανεπιθύμητο για μια συναυλία, κι όμως ομόρφυνε ακόμα περισσότερο τη βραδιά και μας έβαλε πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα της μπουάτ που είχε αρχίσει να δημιουργείται! Μόλις τελείωσε το κομμάτι, ο χώρος γρήγορα φωτίστηκε με κεράκια, οι καλλιτέχνες και το κοινό συμφώνησαν να συνεχιστεί κανονικά η συναυλία παρά τη διακοπή ρεύματος, κι έτσι γίναμε όλοι μια παρέα, μια αγκαλιά, και τραγουδήσαμε μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου τα «κακοτράχαλα τα βουνά»! Δυστυχώς όπως όλα τα ωραία, έτσι κι αυτό κράτησε για λίγο, για ένα τραγούδι, αφού στο τέλος του «Τσάμικου» το ρεύμα επανήλθε… Ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν μια (και όχι μόνο μία…) συναυλία που να είναι εξ’ ολοκλήρου χωρίς ρεύμα!
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
«Οδός ονείρων», Σταδίου 24… «Οδός ονείρων», Σταδίου 24…
Το πρόγραμμα
Α’ Μέρος
Milonga (J. Cardoso)
Είν’ αβάσταχτο να φεύγεις (Ν. Μαυρουδή, Α. Δασκαλόπουλου)
Ερωτικό (Δέσε μου τα δυο σου χέρια…) (Ν. Μαυρουδή, Α. Δασκαλόπουλου)
Κάθε μια νύχτα (Ν. Μαυρουδή, Τ. Σαμαρτζή)
Tango to Evora (L. McKennitt)
Φώναξέ με (Ν. Μαυρουδή, Α. Δασκαλόπουλου)
Ήρθε βοριάς ήρθε νοτιάς (Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αραβαντινού)
Θέατρο Σκιών - Ο Καραγκιόζης (Ανώνυμου συνθέτη, Ταταύλα Σμύρνης)
Τσάμικος (Ν. Μαυρουδή, Ν. Γκάτσου)
Μανούλα μου (Μ. Χατζιδάκι, Ι. Καμπανέλλη)
Πρωινό τσιγάρο (Ν. Μαυρουδή, Α. Αλκαίου)
El condor pasa (D. A. Robles)

Β’ Μέρος
Ξημερώνει και βραδιάζει (Β. Τσιτσάνη)
Ζωές από μετάξι (Ν. Μαυρουδή, Τ. Σαμαρτζή)
Άκρη δεν έχει ο ουρανός (Ν. Μαυρουδή, Γ. Κακουλίδη)
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου)
Πέρασε η μπόρα (Ν. Ζιώγαλα)
Πριν το τέλος (L. Battisti, Λ. Νικολακοπούλου)
Πόσο σε θέλω (Τερμίτες, Γ. Σπυρόπουλος-Μπαχ)
Top Kapi (Μ. Χατζιδάκι)
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Ν. Μαυρουδή, Τ. Σαμαρτζή)
Είμαι αητός χωρίς φτερά (Μ. Χατζιδάκι, Ε. Παπαγιαννοπούλου)
Μην τον ρωτάς τον ουρανό (Μ. Χατζιδάκι, Γ. Ιωαννίδη)
Οδός ονείρων (Μ. Χατζιδάκι)

Encore
Τζιβαέρι
(Παραδοσιακό)

Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS