175 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής, Μιχάλης Τσαντίλας, Δώρα Παπαδοπούλου

Μιχάλης Νικολούδης, Μιχάλης Κουμπιός: Αρμενίζοντας στα βράχια της Καισαριανής

Τάσος Π. Καραντής

Μπορεί κανείς να αρμενίσει στα βράχια; Μέσα από την τέχνη της μουσικής, ναι! Κι αυτό πέτυχαν, και με το παραπάνω, ο Μιχάλης Νικολούδης κι ο Μιχάλης Κουμπιός το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιούλη 2009 στο ανοιχτό θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» της Καισαριανής, στα πλαίσια της, πρώτης επί σκηνής, εμφάνισής τους, με τον, ευρηματικό, τίτλο «Το ρήμα αρμενίζω». Εκτός από το Νικολούδη (κιθάρα – φωνή) και τον Κουμπιό(πλήκτρα – φωνή), άξιοι συνταξιδιώτες τους, στο μουσικό αυτό ταξίδι, ήταν η Τάνια Νικολούδη(ηλεκτρικό πιάνο – πλήκτρα - φωνή), ο Σόλης Μπαρκής (κρουστά – didgeridoo - φωνή) κι η Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν – φωνή).
Η όλη βραδιά, χάρη στο ρεπερτόριο και την καλή χημεία μεταξύ των πέντε, εξελίχτηκε σ’ ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι φυγής και σ’ αυτό βοήθησαν κι οι σκληροί φωτισμένοι βράχοι που περιέκλειαν το χώρο της συναυλίας! Η μουσική κι η φαντασία μας αρμένισαν σ’ αυτήν την πέτρινη θάλασσα! Μόνη παραφωνία ο κυρίως χώρος(ποδοσφαιρικό τερέν!) και το “σχολικό σκηνικό” με την πρόχειρη εξέδρα και το λευκό πανί(!) από πίσω, που είχε στήσει ο δήμος για τις ανάγκες των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Καισαριανής. Ας πάρουν λίγο πιο σοβαρά τον πολιτισμό οι δήμοι, δεν αρκούν μόνο οι ονομασίες κι οι τίτλοι, αλλού βρίσκεται η ουσία, στην αγάπη και στο μεράκι. Η ψυχή, πάντως, των καλλιτεχνών κι η ανταπόκριση του κόσμου, υπερέβησαν τα τεχνικά αυτά εμπόδια!
Αυτό που μου αρέσει στις μουσικές, αλλά και στα τραγούδια, τόσο του Νικολούδη, όσο και του Κουμπιού, είναι η “φυσική καταγωγή” τους! Οι ήχοι προέρχονται από το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, από κάθε πηγή ήχου του κόσμου μας κι έχουν, φυσικά, αφομοιωμένη την ελληνική, βαλκανική και διεθνή μουσική παράδοση. Μέσα, από την τέχνη, το ταλέντο και την έμπνευσή τους όλο αυτό το “υλικό” μετεξελίσσεται σε ποικίλου ύφους και διαθέσεων μελωδίες, που, στο ζενίθ τους, γίνονται συμπαντικές! Στη συναυλία της Καισαριανής είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε χαρακτηριστικά κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας τους, από την «Αιολία», ως την «Τήλο» και τη «Σύρνα», σ’ ένα σφιχτοδεμένο πρόγραμμα που πλησίαζε το δίωρο. Η εισαγωγή, με το ”Struggle for pleasure” του Wim Mertens αμέσως σε αγκάλιαζε και σ’ προετοίμαζε για τα όσα μελωδικά κι ατμοσφαιρικά θα ακολουθούσαν. Αναφέρω, κάποιες, από τις μπόλικες, ξεχωριστές στιγμές της συναυλίας: «Το τραγούδι της Σύρνας», «Αστραδενή», «Γέννεσις», «Σαρακηνός», «Καληνύχτα ψυχάκι».
Ξεχωριστός, όπως πάντα, ο Σόλης Μπαρκής με τα “περίεργα” όργανά του. Αυτός ο άνθρωπος καταφέρνει να εκμαιεύει τον ήχο, από το κάθε αντικείμενο, όπως, από μια μεταλλική γραβάτα(!), αλλά κι από τα ίδια του τα μάγουλα, που τα χαστούκιζε με τέχνη! Μελωδικές παρουσίες η Τάνια Νικολούδη κι η Δήμητρα Καραμπεροπούλου και λιτοί κι απέριττοι – ως παρουσίες - οι δυο δημιουργοί, ο Νικολούδης κι ο Κουμπιός, αφού, έτσι κι αλλιώς, ο πρωταγωνιστής ήταν το ίδιο τους το έργο.
Ανήκω σ’ αυτούς που δεν απαξιώνουν κανένα είδος μουσικής και τραγουδιού, γιατί σέβομαι την κάθε ανθρώπινη διάθεση που αποτυπώνεται στην τέχνη της μουσικής. Σέβομαι όμως και το μέτρο, αφού ο κόσμος μας κι η φύση, μας διδάσκει, ταυτόχρονα, διαφορετικότητα, αλλά κι ισορροπία. Και πώς να το κάνουμε, δεν μπορούμε να είμαστε από το πρωί ως το βράδυ στον χαβαλέ και την κραυγή, χρειάζεται και το φευγιό και το αρμένισμα σε άλλα, πιο φυσικά ηχοχρώματα! Και η παράσταση του Νικολούδη και του Κουμπιού μας προσφέρει και με το παραπάνω, μια πρώτης τάξεως φυγή σε τέτοια μουσικά τοπία.
Τάσος Π. Καραντής

Αν και έχω ακούσει κάποιους από τους δίσκους του Μιχάλη Κουμπιού, η μουσική η δική του αλλά και του Μιχάλη Νικολούδη δεν περιλαμβάνονται στα πολύ οικεία μου ακούσματα. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει από επιλογή αλλά μάλλον από συγκυρία. Ίσως γι’ αυτό να επιδίωξα να παρακολουθήσω τη συναυλία τους, παρέα με σπουδαίους δεξιοτέχνες μουσικούς, στο θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» του Δήμου Καισαριανής, την Τετάρτη 8 Ιουλίου. Το είδα σαν μια ευκαιρία να έρθω σε επαφή με το έργο τους και με έναν αρκετά διαφορετικό μουσικό κόσμο από αυτόν του συρμού. Και δεν το μετάνιωσα. Η μουσική που υπηρετούν οι δύο αυτοί δημιουργοί, μπορεί να μην ακούγεται κατά κόρον στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, μπορεί να μην βρίσκεται στους καταλόγους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις (τουλάχιστον όχι κατά κανόνα), αλλά ανταμείβει τον υπομονετικό ακροατή με μελωδίες, αρμονίες και ηχοχρώματα, σπάνια και ακριβά. Αν αυτό το καλοκαίρι τύχει να βρεθείτε κοντά σε έναν από τους σταθμούς τους, αξίζει να τολμήσετε αυτό το μουσικό ταξίδι...
Μιχάλης Τσαντίλας


«Άνθισαν τα κύματα»

Γνώρισα το Μιχάλη Νικολούδη και το Μιχάλη Κουμπιό αρκετό καιρό μετά τη μουσική τους. Γενικά η «μουσική χωρίς λόγια» που εγώ συνηθίζω να λέω η «μουσική με τις χίλιες λέξεις» ήταν ανέκαθεν μία από τις αδυναμίες μου –οι άλλες έχουν φωνή-, από τότε που άρχισα να «ψάχνω» τους Έλληνες «ορχηστρικούς». Έτσι, με χαρά άκουσα την είδηση για τη φετινή καλοκαιρινή σύμπραξη μιας ωραίας παρέας, για ένα ολοζώντανο ταξίδι στα νησιά και τα νερά του Αιγαίου, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Μιχάλης Νικολούδης και ο Μιχάλης Κουμπιός ένωσαν πιο πολύ τις μελωδίες τους, λιγότερο τις φωνές τους, αλλά σίγουρα τις καρδιές τους και παρέα με τον «μάγο» των κρουστών Σόλη Μπαρκή, την Τάνια Νικολούδη και τη Δήμητρα Καραμπεροπούλου αποφάσισαν να μας χαρίσουν κάτι από την ομορφιά της μουσικής και της θάλασσας που τόσο καλά γνωρίζουν. Μετα την πρεμιέρα στη μακρινή Αστυπάλαια, η Καισαριανή ήταν μάλλον μία αναγκαία όσο και χρήσιμη στάση, για να «παίξει» η μουσική αυτή πρόταση και μπροστά στο αθηναϊκό κοινό της. Αν και ο χώρος είναι αλήθεια δε βοήθησε πολύ στο να δημιουργηθεί μία θαλασσινή ατμόσφαιρα, γρήγορα η μουσική πήρε το πάνω χέρι και τα κατάφερε θαυμάσια.

Τι είναι όμως αυτό που θα ακούσετε και θα δείτε;
Κατ΄αρχήν, θα ακούσετε για πρώτη φορά μαζί Νικολούδη και Κουμπιό, δύο δημιουργούς με παράλληλη πορεία και πολλούς κοινούς σταθμούς.

Θα γνωρίσετε ή θα θυμηθείτε μερικές –είναι σίγουρα αναγνωρίσιμες- από τις πιο γνωστές και πιο μελωδικές δημιουργίες των δύο συνθετών, καθώς και αρκετά από τα τραγούδια τους, ερμηνευμένα από τους ίδιους και τη συντροφιά τους. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι ίδιοι οι δημιουργοί παρουσιάζουν μια κάπως ιδιόρρυθμη και πιο προσωπική ερμηνεία δικών τους τραγουδιών που εμπιστεύθηκαν αρχικά σε γνωστούς τραγουδιστές. Και είναι κάτι που δεν επιλέγουν να το κάνουν συχνά.
Θα απολαύσετε μια «δεμένη» και «παρείστικη» συντροφιά με φωνητικές εναλλαγές και αλληλοσυμπληρωματικές ερμηνείες.
Θα ακούσετε το «Καραντί» όπως μάλλον δεν το έχετε ακούσει ξανά. Μία πολύ «εξωτική» version του γνωστού τραγουδιού του Μικρούτσικου και του Καββαδία από τον Σόλη Μπαρκή, τα παντός είδους, ύφους και υλικού κρουστά του και τη συνοδεία όλης της παρέας οργανικά και φωνητικά.
Θα πάρετε μία «αλμυρή» γεύση από την ελίτ της έθνικ ελληνικής μουσικής.
Αν είστε από τους τυχερούς που ήδη ετοιμάζετε βαλίτσες για κάποιο νησί, ψάξτε αν το « ρήμα αρμενίζω» είναι στη ρότα σας. Κι αν ναι, μην το προσπεράσετε.

Υ.Γ. Ο τίτλος είναι δανεικός από το ομώνυμο πολύ όμορφο και αγαπημένο μου μουσικό θέμα του Μιχάλη Κουμπιού από τη «Σύρνα». Ελπίζω πως θα με συγχωρήσει …
Δώρα Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσαντίλας

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης
20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891