132 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Η μουσική και θεατρική παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώτη πρωτοσυστήθηκε στο κοινό προ διετίας από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Δύο χρόνια μετά, η μουσική και τα τραγούδια του έργου, τα οποία υπογράφει εξ΄ολοκληρου ο συνθέτης και στιχουργός Βαγγέλης Γιαννάκης και τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός, κυκλοφορούν σε cd από τν εταιρία MBI. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η αναγγελία της κυκλοφορίας του δίσκου συνοδεύτηκε από την παρουσίαση των τραγουδιών του σε φίλους, συνεργάτες και κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γνώριμο και φιλόξενο χώρο του Ιανού την Τετάρτη 4 Νοέμβρη παρουσία πολλών ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Η παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» δεν είναι παρά μία σύνθεση του αυθεντικού γνωστού θεατρικού σανιδιού των ζωντανών ηθοποιών και του «ακόμη πιο ζωντανού» (!) θεάτρου Σκιών, σε ένα γνωστό και αγαπημένο στόρυ, αλλά με τα δικά του στοιχεία πρωτοτυπίας και έκπληξης. Και αυτός ακριβώς ο συνδυασμός, αυτή η σύνθεση που είναι και η γοητεία της. Ήταν δε, μία παράσταση που προκάλεσε αίσθηση στο κοινό που την παρακολούθησε, σε Αθήνα και επαρχία.
Δεν είναι μυστικό πως πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις εκδηλώσεις έχουν η μουσική και τα τραγούδια και διστάζει κανείς να κλέψει πολύτιμο χρόνο από τη μουσική για λόγια. Όμως ο λόγος των ανθρώπων που έχτισαν μία καλλιτεχνική δημιουργία έχει πάντα τη δική του σημασία. Το λόγο πήρε πρώτος ο σκηνοθέτης της παράστασης Δήμος Αβδελιώτης για να πει ότι «μπορεί ο ίδιος να σκηνοθέτησε μία παράσταση, όμως εδώ είναι θεατής μιας άλλης, ολοκαίνουργιας παράστασης που «σκηνοθετούν» ο βαγγέλης Γιαννάκης με τη μουσική και τα τραγούδια του και ο Παντελής Θαλασσινός με τη φωνή και την ερμηνεία του». Συνέχισε λεγοντας πως η αφορμή γι΄ αυτό το έργο δόθηκε στη Χίο δύο χρόνια πριν, με την προτροπή του Βαγγέλη Γιαννάκη που του έδωσε δύο τραγούδια. Αυτά ήταν η αφετηρία για να γράψει και ν’ ανεβάσει τελικά το θεατρικό, που τόσο καιρό ήθελε να κάνει.
Μιλώντας για τα τραγούδια, τόνισε πως μια καλή μουσική πρέπει να υποστηρίζει έναν πολύ καλό λόγο, πράγμα που ο Βαγγέλης Γιαννάκης έχει καταφέρει σε αυτή τη δουλειά, πιάνοντας το «σήμα» της εποχής και των σύγχρονων συγκυριών και προβάλλοντας αντίσταση σε ένα κλίμα φόβου και παθητικής θλίψης που δεν μας αφήνει να εκφραστούμε ελεύθερα. Όσο για την ερμηνεία του Παντελή Θαλασσινού, είπε πως έδωσε μία τελείως διαφορετική διάσταση στα τραγούδια αυτά και κάθε φορά που τον ακούει ανατριχιάζει, όχι απλά γιατί είναι μία πολύ καλή φωνή αλλά γιατί έχει την ψυχική ωριμότητα να υποστηρίζει ένα νόημα που αφορά όλους μας.
Ο Παντελής Θαλασσινός από την πλευρά του μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το Βαγγέλη Γιαννάκη χαρακτηρίζοντας το συνθέτη του δίσκου έναν γνήσιο και καταπληκτικό λαϊκό δημιουργό και τονίζοντας με νόημα πως πάντα ήθελε να τραγουδήσει τραγούδια του. Η ευκαιρία δόθηκε με αφορμή την παράσταση, που ο ίδιος ως θεατής παρακολούθησε και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από αυτή, όσο και ευτυχής από τη συνεργασία που ακολούθησε. Τη σκυτάλη πήραν οι νότες και ο Παντελής Θαλασσινός παρέα με τους μουσικούς του παρουσίασαν τραγούδια από τη δισκογραφική δουλειά.

Θανάσης Γκαιφύλλιας, Παντελής Θαλασσινός
Νότης Μαυρουδής, Παντελής Θαλασσινός, Λουδοβίκος των Ανωγείων
Παντελής Θαλασσινός, Δήμος Αβδελιώτης
Παντελής Θαλασσινός
Γιάννης Νικολάου, Παντελής Θαλασσινός
Βαγγέλης Γιαννάκης, Παντελής Θαλασσινός, Δήμος Αβδελιώτης, Γιώργος Μονεμβασίτης
Παντελής Θαλασσινός, Έφη Κανελλοπούλου, Γιώργος Μονεμβασίτης

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση διακρίναμε τους: Νότη Μαυρουδή, Λουδοβίκο των Ανωγείων , Γιάννης Νικολάου, Θανάση Γκαϊφύλλια, Παντελή Αμπαζή, Magic De Spell, Γιώργο Μονεμβασίτη.

Φωτογραφίες: Μανώλης Χιώτης

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS