143 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Κουμπότρυπες Α.Ε. κι άλλες μπλε και μαύρες ιστορίες» στον «Πυρήνα
Ο βασικός κορμός των καλοκαιρινών εμφανίσεων(«Το ρήμα αρμενίζω») του Μιχάλη Νικολούδη και του Μιχάλη Κουμπιού, βρήκαν την ατμόσφαιρα μιας “φεγγαρόλουστης νησιώτικης παραλίας” στη μουσική σκηνή «Πυρήνας»(Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11) και μας παρουσιάζουν – κάθε Δευτέρα και Τρίτη – σ’ ένα πρόγραμμα 2,5 ωρών, πλούσιο υλικό από τις «Κουμπότρυπες Α.Ε. κι άλλες μπλε και μαύρες ιστορίες».

Μαζί τους η Δήμητρα Καραμπεροπούλου(ακορντεόν, φωνή) κι ο Νίκος Δημοσθένους(μαντολίνο, κιθάρα),από τα «Σύννεφα με παντελόνια», όπου ανοίγουν το πρόγραμμα και, εξαρχής, μας βάζουν στο φιλικό ζεστό παρείστικο κλίμα της βραδιάς και του χώρου, με αναφορές που ξεκινούν από την καθημερινότητα μιας “αθλητικής Κυριακής” και φτάνουν ως την ποίηση του Μαγιακόφσκι και του Καρυωτάκη.
Το μουσικό ταξίδι ξανοίγεται για τα καλά, μετά τον ερχομό στη σκηνή του Μιχάλη Νικολούδη(νάυλον, κιθάρα, ταμπουρά, φωνή) και του Μιχάλη Κουμπιού(πλήκτρα, φωνή) και των άλλων δυο της συντροφιάς, της Τάνιας Νικολούδη(ηλεκτρικό πιάνο, πλήκτρα, φωνή) και του Σόλη Μπαρκή(κρουστά, didgeridoo, φωνή).
Επί δυο ώρες μας χαϊδεύουν, σαν τα κύματα της θάλασσας, οργανικά κομμάτια αλλά και τραγούδια – ερμηνευμένα από τους ίδιους τους δημιουργούς τους - από τις γνωστότερες, κι όχι μόνο, δισκογραφικές δουλειές τους, όπως η «Αιολία», η «Τήλος», η «Σύρνα», το «Deja Vu» κ.ά.
Ξεχωριστή ενότητα του προγράμματος αποτελεί το επιλεγμένο υλικό από το post punk συγκρότημα «ΚΟΥΜΠΟΤΡΥΠΕΣ Α.Ε.» που είχε δημιουργήσει ο Μιχάλης Κουμπιός το 1979. Τριάντα(1979-2009) ακριβώς χρόνια μετά, επιλέχτηκαν 13 κομμάτια, όπου τα ερμηνεύει ο Μιχάλης Νικολούδης με τη βαριά εκφραστική φωνή του και θα αποτελέσουν, πολύ σύντομα, την κοινή δισκογραφική δουλειά των δύο δημιουργών. Ένα δείγμα λοιπόν απ’ αυτήν την επερχόμενη έκδοση το παρουσιάζουν ζωντανά.
Έτσι μοιρασμένη, ανάμεσα σε μαύρες και μπλε ιστορίες – μέσα απ’ τα μελοποιημένα λόγια των ποιητών Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Τάσου Λειβαδίτη, Μιχάλη Γκανά και του, νεότερου, Νίκου Σταθόπουλου - κυλά όλη η βραδιά, μέσα από τις ερμηνείες του Μιχάλη Νικολούδη και του Μιχάλη Κουμπιού, αλλά και της Τάνιας Νικολούδη, της Δήμητρας Καραμπεροπούλου και του Σόλη Μπαρκή σε μια, όντως “πειρατική”, διασκευή του «Καραντί». Κι ανάμεσά τους τραγούδια και παράξενες αφηγήσεις από τα νησιά του Αιγαίου και σκόρπιοι στίχοι του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη.
Όσοι γουστάρουν λοιπόν τέτοιες “μουσικές ιστορίες”, αλλά κι όσοι έχουν την περιέργεια να τις γνωρίσουν, ας επισκεφτούν τον «Πυρήνα», οι “μπλε και μαύρες ιστορίες” του Μιχάλη Νικολούδη και του Μιχάλη Κουμπιού, θα τους αρέσουν πολύ!

Τάσος Π. Καραντής

Ο Μιχάλης Νικολούδης και ο Μιχάλης Κουμπιός στον Πυρήνα: Βρίσκοντας τον κατάλληλο χώρο και χρόνο
Τον τελευταίο καιρό, όλο και πλήθαιναν τα θετικά σχόλια που έφταναν στα αυτιά μου σχτικά με τη μουσική σκηνή Πυρήνας που βρίσκεται στην περιοχή του ξενοδοχείου Χίλτον. Έμελλε η πρώτη μου επίσκεψη εκεί να γίνει την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, για να παρακολουθήσω τον Μιχάλη Νικολούδη και τον Μιχάλη Κουμπιό, μαζί με την παρέα τους, στην παράσταση με τον τίτλο-σιδηρόδρομο «Κουμπότρυπες α.ε... και άλλες μπλε & μαύρες ιστορίες».
Την βραδιά άνοιξαν η Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν, κρουστά, φωνή) και ο Νίκος Δημοσθένους (κιθάρα, φωνή), το καλλιτεχνικό ζευγάρι που αποτελεί τον πυρήνα του συγκροτήματος Σύννεφα Με Παντελόνια. Έπαιξαν κομμάτια από την μέχρι σήμερα δισκογραφία τους καθώς και μια δυναμική διασκευή στο τραγούδι-καταγγελία Malo της Bebe.
Έκλεισαν το σετ τους με το τραγούδι Σύννεφα Με Παντελόνια, που ουσιαστικά είναι το Heartbeat City των Cars με στίχους από το ομώνυμο ποίημα του Μαγιακόφσκι, μεταφρασμένους στα ελληνικά. Αν και δεν ήξερα τη δουλειά τους, τους βρήκα συμπαθέστατους. Δυστυχώς, όχι και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, που επέλεξε να κουβεντιάζει κατά τη διάρκεια του σύντομου σετ τους.
Οι δυο τους παρέμειναν στη σκηνή για να συνδράμουν και τους κύριους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Ο Μιχάλης Νικολούδης (κιθάρα, φωνή) και ο Μιχάλης Κουμπιός (σύνθι, φωνή), συνεπικουρούμενοι από τους Τάνια Νικολούδη (ηλεκτρικό πιάνο, φωνή) και Σόλη Μπαρκή (κρουστά, didgeridoo, φωνή), μάς ταξίδεψαν στην πλούσια δισκογραφία τους που πάει, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, 30 χρόνια πίσω. Τότε που μια παρέα σε ένα σχολείο του Πειραιά, έφτιαχνε το γκρουπ Κουμπότρυπες α.ε. και έγραφε τα πρώτα της τραγούδια. Ο Μιχάλης Κουμπιός, μέλος εκείνης της μπάντας, επιστρέφει φέτος σε εκείνα τα τραγούδια, επιλέγοντας ως ερμηνευτή τους τον φίλο του, Μιχάλη Νικολούδη.
Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε αποτελούσε ουσιαστικά μια πιο ραφιναρισμένη και καλοκουρδισμένη βερσιόν αυτού που παρουσίασε η συγκεκριμένη παρέα κατά την καλοκαιρινή της περιοδεία. Πρώτο ακούστηκε το μαγευτικό Struggle For Pleasure του Wim Mertens και στη συνέχεια, πέρα από τα τραγούδια της εποχής που προανέφερα, τα οποία μάλιστα σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένα αντίτυπα, ακούστηκαν κομμάτια από όλους τους μεγάλους σταθμούς στις πορείες των δύο δημιουργών (Αιολία, Déjà Vu, Ζωγραφιστά Τραγούδια, Σύρνα κλπ.). Ακούσαμε επίσης και μια... «αλλόκοτη», ραπαριστή διασκευή στο Καραντί των Νίκου Καββαδία και Θάνου Μικρούτσικου, από τον Μπαρκή, στην οποία συμμετείχαμε και κάποιοι από το κοινό, παίζοντας «αυγά» που μας είχε μοιράσει η Καραμπεροπούλου.
Έχοντας παρακολουθήσει και την εμφάνιση του σχήματος τον Ιούλιο στην Καισαριανή, πρέπει να πω ότι σαφώς προτιμώ την βραδιά στον Πυρήνα. Αυτές οι μουσικές και τα τραγούδια, αυτοί οι ήχοι της γης και της θάλασσας, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, σε δονούν αλλιώς όταν ακούγονται σε έναν τέτοιο μικρό και ζεστό χώρο και βέβαια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκεί είναι που υποβάλλουν τη μυσταγωγία τους και σε ταξιδεύουν σε μέρη που δεν μπορείς να δεις με τα μάτια σου. Όπως καταλαβαίνετε, προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους μουσικόφιλους μια επίσκεψη στον Πυρήνα, κάποιο από τα προσεχή βράδια Δευτέρας ή Τρίτης, για να απολαύσετε ένα πολύ όμορφο και ταξιδιάρικο πρόγραμμα.

Μιχάλης Τσαντίλας

Φωτό : Μιχάλης Τσαντίλας
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη