106 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Χρύσα Σωφρονά

Στις όμορφες δραστηριότητες του Πυθαγόρειου Ωδείου στην Άνοιξη, προστέθηκε από φέτος το Τμήμα Φωνητικής και Μουσικής Εξερεύνησης. Εμπνευστές του (και διδάσκοντες) είναι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Παναγιώτης Μάργαρης.
Στην ιστοσελίδα του Πυθαγόρειου Ωδείου, διαβάζουμε:
«Το τμήμα αυτό αποτελεί μάθημα που επικεντρώνεται στις εκφραστικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής, είτε ως αυτοδύναμο μουσικό όργανο είτε σε συνδυασμό με τη συνοδεία κιθάρας. Σκοπός του είναι να καλλιεργήσει και να βελτιώσει τονικά, ρυθμικά και εκφραστικά τη φωνή του τραγουδιστή. Μέσα από ομαδικές συνευρέσεις εξερευνώνται παράλληλα οι πολλαπλές δυνατότητες της φωνής, ενώ ταυτόχρονα τα μέλη της ομάδας εμβαθύνουν στη συνύπαρξη λόγου και μελωδίας. Επίσης, επεξεργάζονται μελωδικά και στιχουργικά πρότυπα, που γίνονται με βάση τους αυτοσχεδιασμούς.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι διετές. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι σπουδαστές θα συμμετέχουν σε τρία μεγάλα αφιερώματα σπουδαίων καλλιτεχνών του ελληνικού μουσικού χώρου, οι οποίοι θα τιμούν με την παρουσία τους την πορεία του τμήματος.»

Και μόνο από την περιγραφή ήμουν σίγουρη πως πρόκειται για μία πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη και την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο αφιέρωμα, στον δημιουργό και αισθαντικό ερμηνευτή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.
Συμμετείχαν 11 παιδιά ηλικίας από 19 ετών και άνω, τα οποία ερμήνευσαν αγαπημένα τους τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με τη συνοδεία του Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα. Αναφέρω ενδεικτικά τα: «Πόσο σε θέλω», «Ο παλιός στρατιώτης», «Σκόνη», «Κίτρινα βράδια», «Ο μαγαπάς και η σαγαπώ», «Μάτια δίχως λογική», «Είπα στους φίλους μου», «Νότος», «Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε». Πέρα από τις φωνητικές δυνατότητες των παιδιών, εντυπωσιάστηκα και από το γεγονός ότι κατάφεραν να αποβάλουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο των δισκογραφικών ερμηνειών των τραγουδιών, πράγμα που μαρτυρά την καλή και σοβαρή δουλειά που γίνεται από πλευράς των δασκάλων, οι οποίοι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
Παράλληλα με τα τραγούδια, έγινε και μια αναδρομή στην πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, μέσα από αφήγηση από την υπεύθυνη Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Πυθαγορείου Ωδείου Πώλα Γεωργίτση, και προβολή βίντεο.
Στο τέλος της συναυλίας, όλα τα παιδιά ερμήνευσαν χορωδιακά τα «Τερατάκια τσέπης». Ακολούθησε μικρή συνέντευξη-συζήτηση των παιδιών με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος με το γνωστό χιούμορ που τον διακρίνει, απήντησε στις ερωτήσεις τους, έδωσε μερικές φιλικές συμβουλές (απ’ αυτές που πιάνουν πραγματικά τόπο, τόσο λόγω της ουσίας τους όσο και του τρόπου με τον οποίο ειπώθηκαν –οι γονείς ας το προσέξουν αυτό!), και ευχαρίστησε τα παιδιά και τους ανθρώπους του Πυθαγόρειου Ωδείου για αυτό το αφιέρωμα.
Στη συνέχεια, έκλεισε την εκδήλωση ερμηνεύοντας «Τα βεγγαλικά σου μάτια», «Ήταν καμάρι της αυγής», «Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος» και την «Απουσία».

Το επόμενο αφιέρωμα του Τμήματος Φωνητικής και Μουσικής Εξερεύνησης, θα τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο Μουσική & Μουσικοί, του Πυθαγορείου Ωδείου.
*Ευχαριστούμε το Πυθαγόρειο Ωδείο για την παραχώρηση των φωτογραφιών της εκδήλωσης.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS