138 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed
Χρύσα Σωφρονά

Μετά από το πολύ όμορφο αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τον περασμένο Δεκέμβρη, το «Τμήμα φωνητικής & μουσικής εξερεύνησης» του Πυθαγορείου Ωδείου πραγματοποίησε το δεύτερό του αφιέρωμα, αυτή τη φορά στον μεγάλο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, παρόντος του ιδίου. Την εκδήλωση προλόγισαν από την πλευρά του Ωδείου η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Βίκυ Παπαδοπούλου, και εκ των διδασκόντων του τμήματος η Αναστασία Μουτσάτσου.
Στη συναυλία συμμετείχαν οι 11 σπουδαστές (κατά σειρά εμφάνισης) Γαρυφαλλιά Κουτσογιάννη, Γιάννης Σιδέρης, Γεωργία Γκιόκα, Ερμής Κατσαχνιάς, Κλειώ Καψάλη, Στέφανος Ιωαννίδης, Σουέλα Ντούξη, Λένια Στεργίου, Έλλη Παπακοσμά, Έλενα Μοσχάκη και Χρήστος Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον Παναγιώτη Μάργαρη στην κιθάρα, ερμήνευσαν τα τραγούδια: «Θεσσαλονίκη» (Ν. Καββαδία), «Μια πίστα από φώσφορο» (Λ. Νικολακοπούλου), «Πίσω μη μ’ αφήνεις» (Οδ. Ιωάννου), «Ρόζα» (Άλ. Αλκαίου), «Μη σε νοιάζει» (Λ. Νικολακοπούλου), «Δεν είμαι άλλος» (Μ. Ελευθερίου), «Γυναίκα» (Ν. Καββαδία), «A bord de l’ Aspasia» (Ν. Καββαδία), «Το καραντί» (Ν. Καββαδία), «Ελένη» (Μπ. Τσικληρόπουλου), και «Ο Άμλετ της Σελήνης» (Μ. Ελευθερίου) αντίστοιχα. Ανάμεσα από τα τραγούδια έγινε μια αναδρομή στην πορεία του Θάνου Μικρούτσικου, μέσα αφήγηση από τους υπεύθυνους για τη Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ωδείου Πώλα Γεωργίτση και Πάνο Πίτσιο, και προβολή σχετικών βίντεο.Έχοντας παρευρεθεί και στο πρώτο αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, παρατήρησα πως οι σπουδαστές σίγουρα έχουν βελτιωθεί αρκετά φωνητικά, πράγμα που μαρτυρά τη δουλειά που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα οι καθηγητές Αναστασία Μουτσάτσου και Παναγιώτης Μάργαρης. Απ’ την άλλη όμως, τα τραγούδια ήταν πιο δύσκολα ερμηνευτικά και επίσης μου δόθηκε η εντύπωση πως τα παιδιά είχαν περισσότερο τρακ. Κάτι βέβαια, που πιστεύω πως θα ξεπεραστεί μέσα από τη δουλειά που γίνεται, και οι σπουδαστές θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.
Ακολούθησε μικρός διάλογος των σπουδαστών με τον Θάνο Μικρούτσικο, στον οποίο ο συνθέτης απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών μίλησε μεταξύ των άλλων για τη σχέση του με την ποίηση, και για τα πολιτικά τραγούδια.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον συνθέτη να παίζει στο πιάνο και να τραγουδά τους «Εφτά νάνους στο S/s Cyrenia»! Μια μοναδική εκρηκτική ερμηνεία, που είναι σίγουρο πως κανείς ποτέ δεν θα ερμηνεύσει ούτε καν θα προσεγγίσει την ερμηνεία του Θάνου Μικρούτσικου σε αυτό το τραγούδι!

Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS