140 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Ο Μπάμπης Τσέρτος επιστρέφει –μετά από τέσσερα χρόνια– στο «Περιβόλι τ’ Ουρανού» στην Πλάκα! Για τον ίδιο ό,τι και να γράψει κανείς θα είναι λίγο! Είναι η φωνή που μπορεί να χαρίσει υπέροχες ερμηνείες σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το “ρετρό” στο παραδοσιακό, ο καλλιτέχνης που έχει φέρει στην επιφάνεια και έχει γνωρίσει στο ευρύ κοινό πολλά ξεχασμένα διαμάντια, ο άνθρωπος που γίνεται ένα με το κοινό του καταφέρνοντας να δημιουργήσει κέφι και να σηκώσει για χορό ακόμα και τα πιο “κρύα” ακροατήρια!
Το φετινό του σχήμα συμπληρώνεται με τρεις εξαιρετικούς καλλιτέχνες: τον ξεχωριστό Κώστα Μαντζόπουλο και τις δύο ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες φωνές, Ντένια Κουρούση και Ειρήνη Τουμπάκη. Με τους δύο πρώτους είχε ξανασυνεργαστεί στον ίδιο χώρο το 2004 και το 2006 αντίστοιχα, ενώ η Ειρήνη Τουμπάκη βρίσκεται ανελλιπώς στο πλευρό του σε συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις τα τελευταία τρία περίπου χρόνια. Το σχήμα πλαισιώνουν έξη εξαιρετικοί μουσικοί, ο Μάνος Γρυσμπολάκης στο ακορντεόν και στο τραγούδι, ο Μιχάλης Δανιάς στο βιολί, ο Νίκος Καινούργιος στην κιθάρα, η Εύη Κανέλλου στα κρουστά, ο Δημήτρης Ρέππας στο μπουζούκι και ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο, ενώ ο Κώστας Μαντζόπουλος παίζει κιθάρα και ο Μπάμπης Τσέρτος μπουζούκι.
Όσον αφορά στο «Περιβόλι», πρόκειται για έναν πολύ όμορφο, μικρό, “ζεστό” χώρο, που σε τίποτα δεν θυμίζει τη νοοτροπία του νυχτερινού κέντρου. Από το προσωπικό που διακρίνεται για την ευγένεια, την εξυπηρέτηση και τη φιλική διάθεση απέναντι στον κάθε έναν επισκέπτη, μέχρι την εσωτερική διακόσμηση του χώρου που είναι όμορφη, λιτή, απέριττη και συνάδει με το σχήμα και τη μουσική που παίζει. Πιστεύω πως είναι ένας χώρος που ταιριάζει απόλυτα στον Μπάμπη Τσέρτο!
Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 19 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν για όλο το χειμώνα κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, και Κυριακή μεσημέρι. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορεί κανείς να διασκεδάσει ποιοτικά σε προσιτές τιμές. Η δε πρόσβαση στο χώρο είναι πολύ εύκολη, αφού ακόμα κι αν κάποιος δεν μετακινείται με αυτοκίνητο, το «Περιβόλι» βρίσκεται μόλις  320 μέτρα από το σταθμό «Ακρόπολη» του μετρό, ενώ λίγο πιο κάτω, στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να βρει ταξί.

Το πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται ο ίδιος ο Μπάμπης Τσέρτος, περιλαμβάνει τραγούδια από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου. Στην έναρξη εμφανίζονται η Ντένια Κουρούση με την η Ειρήνη Τουμπάκη και στη συνέχεια ο Κώστας Μαντζόπουλος, ερμηνεύοντας τραγούδια από το χώρο του “λαϊκού” και του “έντεχνου”: Χρήστο Νικολόπουλο, Γιώργο Ζαμπέτα, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, κ.ά.
Ο Μπάμπης Τσέρτος κάνει τη δική του έναρξη με Μιχάλη Σουγιούλ και το «Αθήνα και πάλι Αθήνα», που πιστεύω πως είναι το ιδανικότερο τραγούδι για ν’ ανοίξει το πρόγραμμα, αφού οι στίχοι του μιλούν για την Αθήνα και την Πλάκα. Ακολουθεί μια μικρή αναφορά στον συνθέτη –με τον οποίο ο Μπάμπης Τσέρτος ασχολήθηκε πρόσφατα με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα και μία δισκογραφική δουλειά– με τραγούδια όπως τα «Άλα!», «Καραντερβίσης», «Άρχισαν τα όργανα», «Χαράμι», «Άλα της», «Ο κόσμος έγινε για μας», «Ο Τραμπαρίφας». Στη συνέχεια περνούν στο “έντεχνο λαϊκό”, με τραγούδια των Ζαμπέτα, Γούναρη, Καλδάρα, Ξαρχάκου, Μούτση, Τσιτσάνη, Νικολόπουλου, Μητσάκη κ.ά. Η επιλογή των τραγουδιών είναι πολύ ιδιαίτερη, θα την χαρακτήριζα “ψαγμένη”, αφού εκτός από τα γνωστά και πολύ αγαπημένα τραγούδια («Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Η παλιοπαρέα», «Στου Θωμά», «Τα λερωμένα τ’ άπλυτα», «Πού ‘σαι Θανάση», «Αυτά τα χέρια», «Είμ’ ερωτευμένος με τα μάτια σου», κ.ά.), θ’ ακούσει κανείς και τραγούδια που στην ελληνική μουσική σκηνή αλλά και στο ραδιόφωνο ακούγονται από σπάνια έως καθόλου, όπως είναι για παράδειγμα το «Ανθρωπάκι» του Γ. Ζαμπέτα που ερμήνευσε η Ελένη Ροδά στην ταινία «Αγάπη μου παλιόγρια» (1972) και τα «Κόκκινα χείλια» που τραγουδούσαν ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα στην ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» (1963)!


Όσο προχωράει η βραδιά, το κέφι ανάβει και ο κόσμος σηκώνεται για (κάθε είδους) χορό με αγαπημένα τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο του Μπάμπη Τσέρτου, και όχι μόνο! «Πίνω και μεθώ», «Τα δαχτυλίδια», «Σβήστε με απ’ το χάρτη», «Πριγκηπέσσα», «Στα είπα όλα», «Τα μάνταλα», «Μπουρνοβαλιά», «Καραμπιμπερίμ», «Καρδιά παραπονιάρα», «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Τα νιάτα τα μπερμπάντικα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Θα σπάσω κούπες», «Ο μάγκας», «Καστανή μικρούλα», κ.ά., ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και νησιώτικα τραγούδια («Αρμενάκι», «Μες στου Αιγαίου», «Να σ’ αγαπώ ήντα’ θελα», «Ικαριώτικο», κ.ά.) ερμηνευμένα από την Ειρήνη Τουμπάκη και τη Ντένια Κουρούση, τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, όπως π.χ. ο «Πενηντάρης», τα οποία ερμηνεύει μοναδικά ο Κώστας Μαντζόπουλος με τον τρόπο του συνθέτη τους, καθώς επίσης “απαγορευμένα” ρεμπέτικα («Φέρτε πρέζα», «Προύσα» κ.ά.) και παραδοσιακά τραγούδια («Δημητρούλα», «Ερηνάκι» κ.ά.) που ερμηνεύει ο Μπάμπης Τσέρτος.
Η δομή του προγράμματος είναι άριστη, αφού τα διάφορα είδη συνυπάρχουν αρμονικά, καθώς επίσης δεν υπάρχουν σημεία στα οποία το πρόγραμμα να κάνει “κοιλιά” και να κουράζει τον ακροατή. Από την πλευρά μας, ευχόμαστε το σχήμα αυτό να έχει την επιτυχία που του αξίζει και να μας συντροφεύσει με όμορφες μουσικές σε όλη αυτή τη δύσκολη σεζόν.

Φωτογραφίες ρεπορτάζ παράστασης: Χρύσα Σωφρονά
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης