149 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Ειρήνη Κουλούρη

Θα τα καταφέρω; Σ΄ αυτή την πόλη που στα δύο έχει σκιστεί ... είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια ... κι είναι λένε ο παράδεισος για μας ... μέσα σε μιά μέρα μονάχα, χίλιες φορές για να σωθεί ... έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή  έπρεπε να σώσω ... έσβησες μ’ ένα φύσημα τα φώτα της σκηνής ... κι έτσι μαζί με τους επτά κατηφορήσαμε ...
Είναι πολύ δύσκολο να γράψεις ένα ρεπορτάζ  για τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο θηβαίο,όταν σ αυτήν την πόλη, ακούγοντάς τους,  έχεις ονειρευτεί  κι έχεις πάει σ έναν πνευματικό παράδεισο, έστω σε μιά μέρα (και γιαυτό σώζεσαι).  Αλλά  κι εσύ, με τη σειρά σου, θες να σώσεις μέσα σου  τα «τιμαλφή» της μουσικής και των στίχων  (όσα μπορέσεις τέλος πάντων),  μέχρι τα φώτα της σκηνής να σβήσουν και να κατηφορήσεις για το σπίτι σου.
Είναι τόσο συγκινητικό, να βλέπεις εκατοντάδες νέα  παιδιά, να  γνωρίζουν τόσο καλά και να τραγουδούν παθιασμένα,  τραγούδια του Μικρούτσικου και του Θηβαίου.
Κι επειδή οι λέξεις δεν φτάνουν για να περιγράψεις αυτούς τους καλλιτέχνες, ας τους βλέπουμε, όσο μπορούμε, κυρίες και κύριοι. Είμαστε τυχεροί που ζούμε τον καιρό που κι αυτοί ζουν.
«Μουσική πράξη για πέντε» αποκάλεσε το γεγονός ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος, γιατί πέντε ήταν όλοι μαζί επί σκηνής. Δηλαδή ο Μικρούτσικος, ο Θηβαίος, ο συνθέτης Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου στο (δεύτερο) πιάνο και η νεαρή, πολύ καλή τραγουδίστρια και πολύ ωραία παρουσία,  Άννα Λινάρδου.
Σε ένα τραγούδι, συγκεκριμένα  στο «σταυρό του νότου», η πολύ καλή τραγουδίστρια έπεσε στην παγίδα να μιμείται σε κάποιες φράσεις την Αντωνοπούλου και σε κάποιες άλλες την Αρβανιτάκη και μάλλιστα τόσο πολύ, που έφθανε να γίνει  σοκαριστικό. Δεν ήξερες ποιά από τις τρεις, τραγουδά  Αλλά, ίσως είναι πραγματική παγίδα των τραγουδιστών, στην αρχή της καρριέρας τους, γιατί τόχουν πάθει πολλοί-ές, όπως οι ίδιοι τόχουν «ομολογήσει»  (πχ η Μοσχολιού, που έχει πει ότι μιμούνταν από  το πολύ της το τρακ, την πρώτη μέρα, την Πόλυ Πάνου). Δεν νομίζω ότι το κάνουν επίτηδες, μοιάζει  «κάτι να παθαίνουν»,  αλλά προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω, επειδή δεν είμαι τραγουδίστρια. Ίσως και όσοι να το παθαίνουν, νάχουν και ... ικανότητες μίμου, ενώ, οι πιο πολλοί νάναι και απαλλαγμένοι απ αυτήν την παγίδα. Επειδή όμως, είναι  παιδί με πολύ μεγάλες δυνατότητες, η Λινάρδου, θα πρέπει να βρει τρόπο να το ξεπεράσει. Δεν έχει ανάγκη να μιμηθεί.
 
 
Ακούσαμε τραγούδια από το σταυρό του Νότου, αλλά και σε στίχους  Μάνου Ελευθερίου, Άλκη Αλκαίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Λαζόπουλου, Μανώλη Αναγνωστάκη. Όμως το πρόγραμμά τους περιείχε επίσης και τραγούδια άλλων συνθετών, όπως Θεοδωράκη,τραγούδι του Θοδωρή Οικονόμου (επτά ζωές), ένα τραγούδι του Σιδηρόπουλου (αν μ΄αγαπάς σε στίοχους-μουσική Ανδρέα Θωμόπουλου), Τσιτσάνη. Όλα αυτά, στην γεμάτη από κόσμο Τεχνόπολη, στο Γκάζι, την Τρίτη 28 του Ιουνίου.
 
Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουλούρη
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων