166 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ζωντανά στο cafe του βιβλιοπωλείου IANOS ο καινούργιος δίσκος του Νότη Μαυρουδή «Στου χρόνου τις καταπακτές». Παρά τις δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω της 24ωρης απεργίας ΜΜΜ και ταξί, ο χώρος ήταν κατάμεστος και πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση μέσα σε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, ακούστηκαν μερικά από τα -πολύ όμορφα- τραγούδια του δίσκου, ενώ ειπώθηκαν πολλά πολύ σημαντικά πράγματα.

Επίσης, πολλά σημαντικά πρόσωπα βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Νότη Μαυρουδή, μεταξύ των οποίων οι Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Μάνος Ελευθερίου, Στέλιος Φωτιάδης, Θέμης Ανδρεάδης, Νίκος Τάτσης, Θανάσης Συλιβός, Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Μαργιολάς, Φίλιππος Νικολάου, Χρύσανθος Μουζακίτης, Άγγελος Σφακιανάκης, Ειρήνη Τουμπάκη, Γιάννης Τσέρτος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Εύη Κανέλλου, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Γρηγορέας, Μαρίνα Λαχανά, Δημήτρης Παπαχρήστος και φυσικά οι συντελεστές του δίσκου.
Για το δίσκο μίλησαν ο παραγωγός Νίκος Οικονόμου, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Δευτέρου Προγράμματος Γιώργος Τσάμπρας.
Ο Νίκος Οικονόμου μίλησε για τις στιγμές που έζησε στο στούντιο μαζί με τον Νότη Μαυρουδή κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου, ιδιαίτερα δε τον Μπάμπη Τσέρτο στον οποίο αφιέρωσε το δίσκο διότι υπήρξε ο άνθρωπος που στήριξε τον Ν. Οικονόμου και την Protasis σε μία πολύ δύσκολη περίοδο όπου πολλές δισκογραφικές εταιρείες κατέρρευσαν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γρηγόρης Ψαριανός δηλώνοντας πως «είναι πολύ ενθαρυντικό ότι στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, μαζεύονται σε μια τέτοια συνάντηση τόσο πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι που αγαπάνε το ελληνικό τραγούδι και τους δημιουργούς, θέλοντας να στηρίξουν τη δισκογραφία η οποία περνάει ίσως τις χειρότερες στιγμές της πληρώνοντας τις δικές της αμαρτίες, όπως πληρώνουμε όλοι τις δικές μας αμαρτίες, γιατί έχουμε συμπεριφερθεί ή ως κακοί επιχειρηματίες, ή ως κακοί μεσάζοντες, ή ως κακοί πελάτες». Επίσης, με την ιδιότητά του ως ραδιοφωνικός παραγωγός, πρόσθεσε πως ο δίσκος αυτός είναι από τις καλύτερες μουσικές παραγωγές που πήρε στα χέρια του τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν είναι τραγούδια που θα παιχτούν στις τηλεοράσεις, ίσως ούτε και στα ραδιόφωνα, αλλά είναι τραγούδια που θα ακούγονται και θα τραγουδηθούν από τον κόσμο.

Ο Γιώργος Τσάμπρας, τόνισε τη σημασία της δισκογραφικής παρουσίας του Νότη Μαυρουδή σήμερα. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Νότης Μαυρουδής είναι ένας από τους πιο μαχητικούς αγωνιστές της ελληνικής δισκογραφίας όλα αυτά τα χρόνια. Επέμεινε στις θέσεις του και δούλεψε με αφετηρία αυτές, ακόμα και όταν δεν ήταν εύκολο να υπηρετεί αυτές τις θέσεις. Ξέρω πολύ μεγάλα δημιουργικά μεγέθη του τραγουδιού, που προτίμησαν να πάνε σπίτι τους προκειμένου να ζήσουν πιο εύκολα και ίσως να εκτεθούν και λιγότερο απέναντι στο μύθο του ο καθένας. Η επιλογή του Νότη Μαυρουδή δικαιώνεται μέσα από το χρόνο. Ως συνέχεια αυτού του αγώνα βλέπω και αυτό το δίσκο.»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνθέτης, μιλώντας για την κατάσταση της δισκογραφίας σήμερα: «Ακούω κάποιους που λένε πως η εποχή της κρίσης και η οικονομική κατάπτωση ήταν η αιτία που συρρίκνωσε τις εταιρίες δίσκων και τις κατέστησε αδύναμες πλέον να παίξουν τον ρόλο τους. Μα, είναι έτσι; όχι θα έλεγα… Στην ουσία, η ίδια η δισκογραφική βιομηχανία έβαλε τα δαχτυλάκια να βγάλουν τα ματάκια, υπερπαράγοντας τυφλά, φτιάχνοντας σκουπίδια, απλώνοντάς τα σε ολόκληρο το ελληνικό τοπίο και συμβάλλοντας στο σκοτάδι. Η οικονομική κρίση ήρθε μετά. Και τώρα οι δισκογραφικές (όσες απομείνανε δηλαδή) καμώνονται πως -τάχατες- το μνημόνιο, η τρόϊκα και η στριμμένη Μέρκελ φταίνε για το χάλι…» Πρόσθεσε επίσης πως «η σημερινή εποχή και οι ανάγκες της, μάς δείχνουν πως η δισκογραφία δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι ποτάμι που γνωρίζει μία μόνο κίνηση: Να κυλάει εμπρός… Να παράγει, να προβληματίζεται, να αφουγκράζεται, να εκφράζει, να ακολουθεί και να ανανεώνει τις αισθητικές ανάγκες που ορθώνονται καθημερινά μπροστά μας. Το σίγουρο είναι πως οι δυσκολίες της εποχής επιβάλλουν στη δισκογραφία να παράξει λιγότερα σκουπίδια. (Μήπως αυτή είναι μια υπέρμετρη αισιοδοξία;), πάντως νιώθω πως θα απαλλαχτούμε από αρκετή σκαρταδούρα, εάν ο κόσμος, αηδιασμένος από την αισθητική του life style και από το κιτσάτο δισκογραφικό εμπόρευμα που μας είχε κατακλύσει, νιώσει την ανάγκη για πιο σοβαρά, εμπνευσμένα και δημιουργικά τραγούδια…»* Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου.


Ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση μερικών από τα τραγούδια του δίσκου, σε μια πολύ “παρεΐστικη” ατμόσφαιρα, με μόνο δύο κιθάρες, του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν, να συνοδεύουν τους ερμηνευτές. Πρώτη, η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε το τραγούδι «Παλιές καταπακτές» σε στίχους της Μαίρης Φασουλάκη, και ευχήθηκε «αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να γίνει αυτή η καταπακτή καταφύγιο για να φυλαχτούν τα ουσιαστικά και να ξανανθίσουν». Κατόπιν, ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσε τα τραγούδια «Η αγορά των νικημένων», σε στίχους επίσης της Μαίρης Φασουλάκη (το σχήμα συνόδευσε επίσης η Μιρέλλα Πάχου στο ακορντεόν), και το «Εμπιστευτικόν», ένα παλαιότερο τραγούδι του Νότη Μαυρουδή σε στίχους του Άλκη Χριστοφέλλη, τραγούδι που έρχεται από το 1984, σε πολύ όμορφη διασκευή με “σημερινό” ηχόχρωμα.
Τη “σκυτάλη” πήρε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μαζί με την Αμαλία Τάτση και τη Σαββέρια Μαργιολά αποτελούν τη νέα γενιά ερμηνευτών στο δίσκο, ερμηνεύοντας το «Σε χρόνο παρακείμενο» (στίχοι Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου). Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Νότη Μαυρουδή που του έδωσε τη δυνατότητα να μπει στη δισκογραφία ερμηνεύοντας καλά τραγούδια από έναν τόσο καλό συνθέτη, ιδίως αυτή τη στιγμή που για τους νέους καλλιτέχνες το μέλλον στη δισκογραφία είναι ζοφερό.
Στη συνέχεια, ο Νότης Μαυρουδής κάλεσε στη σκηνή τον Μπάμπη Τσέρτο, για να ερμηνεύσει τα τραγούδια «Σπάσ’ τη βιτρίνα» (στίχοι Μαίρης Φασουλάκη) και «Του έρωτα η μάχη» (στίχοι Κώστα Φασουλά). Ο ερμηνευτής αφού ευχαρίστησε τον συνθέτη και τους στιχουργούς για τα όμορφα τραγούδια, δήλωσε: «Σε κόντρα των καιρών, πιστεύω ότι η Ελλάδα μέσα απ’ αυτά που περνάει θα βγει πιο δυνατή, πιο ωραία, σοφότερη. Πρέπει να σπάσει τα αριστερο-δεξιο-κεντρο-κατεστημένα, και μερικές έννοιες να τις ξαναορίσουμε με βάση πάντα το λαϊκό συμφέρον, διότι οι περισσότεροι μας κοροϊδεύουν.» Τέλος, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να καταλάβουμε πώς κατέρρευσαν πολλά πράγματα στη δισκογραφία, πέρα από την οικονομική διάσταση. Θα πρέπει να δούμε από ποιό σημείο και μετά, έχασε το πάνω χέρι ο στιχουργός και ο συνθέτης και το πήραν οι τραγουδιστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.Θεωρώ ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε κάποιες αξίες και σε κάποιους ανθρώπους που ξέρουν να τις υπηρετούν σωστά».
Η βραδιά έκλεισε κιθαριστικά, με τον Νότη Μαυρουδή και τον Γιώργο Τοσικιάν και το «Cancion Triste», το κομμάτι που κλείνει και τον δίσκο. 

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Νότη Μαυρουδή στο www.tar.gr

Νότης Μαυρουδής - «Στου χρόνου τις καταπακτές»
Protasis Music - Κωδικός: 1142-2

Τα τραγούδια του δίσκου

01. Αλλάζω (στίχοι:Μάρθα Βεκρή) - Γιάννης Χαρούλης
02. Παλιές καταπακτές (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Γιώτα Νέγκα
03. Εμπιστευτικόν (στίχοι: Άλκης Χριστοφέλλης) - Μίλτος Πασχαλίδης
04. Ερωτικό (Σούγκαρλαντ) (στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
05. Είμαι εδώ (στίχοι: Λίνα Δημοπούλου) - Μπάμπης Τσέρτος
06. Ψυχές (στίχοι: Λίνα Δημοπούλου) - Μελίνα Ασλανίδου
07. Σκυτάλη (στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας) - Διονύσης Τσακνής
08. Σπάσ’ τη βιτρίνα (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Μπάμπης Τσέρτος
09. Σε χρόνο παρακείμενο (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
10. Ένα όνειρο (στίχοι: Μάρθα Βεκρή) - Σαββέρια Μαργιολά
11. Άλλη λαλιά (στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας) - Γιώτα Νέγκα
12. Η αγορά των νικημένων (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Μίλτος Πασχαλίδης - Μάγδα Βιτουλαδίτη
13. Μπάτης (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
14. Του έρωτα η μάχη (στίχοι: Κώστας Φασουλάς) - Μπάμπης Τσέρτος
15. Τα χρόνια που θυμήθηκα (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Αμαλία Τάτση
16. Κόκκινο (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
17. Ένα όνειρο (στίχοι: Μάρθα Βεκρή) - Χορωδία Kodaly
18. Cancion Triste (Ανώνυμο - Διασκευή: Νότης Μαυρουδής) - Νότης Μαυρουδής & Γιώργος Τοσικιάν

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: Χρύσα Σωφρονά

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος