136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Σίγουρα όποιος ακούσει για συνύπαρξη επί σκηνής σμυρνέικου ρεμπέτικου και tango θα παραξενευτεί. Φαινομενικά τα δυο αυτά είδη μουσικής δεν έχουν πολλά κοινά. Η αλήθεια όμως είναι ότι, είναι περισσότερα τα σημεία που ενώνουν τα είδη αυτά, παρά αυτά που τα χωρίζουν. Ο ΟΡΦΕΑΣ στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εμφανίσεων που διοργανώνει στο Gyalino Upstage, φιλοξένησε τους Κώστα Καλαφάτη και Bruno Dando. Η κοινή εμφάνιση των δύο ερμηνευτών ήταν κάτι παραπάνω από φυσική.
Το tango και το Σμυρνέικο ρεμπέτικο έχουν τις ρίζες τους σε διαφορετικούς τόπους και μεταξύ της δεκαετίας 20’ με 30’. Την περίοδο αυτή τόσο το Buenos Aires όσο και η Σμύρνη αντιμετώπιζαν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αναπόφευκτα, είχαν αντίκτυπο και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Η βάση των θεμάτων που πραγματεύονται οι στίχοι τους είναι τα ναρκωτικά, η φτώχεια, ο θάνατος κι ο έρωτας. Ακόμα όμως και τα βασικά μουσικά όργανα το μπάσο, το βιολί, η κιθάρα και μπαντονεόν  που χρησιμοποιούνται, είναι ίδια.   
Ο αργεντινός τραγουδιστής που συμμετείχε ήταν η προσωποποίηση αυτού που λέμε λατινικό πάθος. Ο Bruno συνεργάζεται με τον Κώστα Καλαφάτη για πολλά χρόνια κι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας. Οι θεατρικές κινήσεις του σώματός του την στιγμή που ερμηνεύει μας βοηθούν να καταλάβουμε, περίπου, το τι λεει. Αν και στην μουσική η βαρύτητα δεν έγκειται πάντα στην απόλυτη αντίληψη των λέξεων αλλά στο βίωμα του αισθήματος.
 


 
Με τους ρυθμούς να εναλλάσσονται μεταξύ ρεμπέτικου και tango, εντυπωσιακό είναι ότι γινόταν με τόση φυσικότητα. Απολαύσαμε παραδοσιακό σμυρνέικο ρεμπέτικο με τα τραγούδια: «Μαρίτσα μου», «Τσάκα τσούκα σπάσ’τα», «Τι σου λεει η μάνα σου», «Περσεφόνη μου γλυκιά», «Έσπασες τα πιάτα» και πολλά άλλα. Από τα tango κομμάτια που ακούσαμε μεταξύ άλλων ήταν και τα: «Mi noche triste», «Fumando espero», «Una carta», «Barrio reo». Η εξαιρετική αυτή σύμπραξη θα επαναληφθεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, ώστε να τους απολαύσουν για μία ακόμη φορά όσοι αγαπούν το καλό τραγούδι. 
 
Φωτογραφίες: Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο
 

Ο Ορφέας συναντά τη μουσική στο Gialino Up Stage
Για μία ακόμη βραδιά την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

«Σμύρνη - Μπουένος Άιρες: Σμυρνέικο Ρεμπέτικο & Tango – Βίοι Παράλληλοι »

www.e-orfeas.gr/gialino

 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όποιος δεν έχει τίποτα μονάχα αυτός ξέρει το τίποτα.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά
25/10/1947 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαιφύλλιας