118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Με την επιθυμία να ζωντανέψουν τα τραγούδια του πατέρα τους Στράτου Διονυσίου, ο Άγγελος κι ο Στέλιος Διονυσίου εμφανίζονται στα ιστορικά 9/8. Οι ίδιοι, έχουν διαγράψει μια επιτυχημένη προσωπική πορεία στο τραγούδι. Ωστόσο, εδώ και πολύ καιρό σχεδίαζαν να κάνουν αυτό το αφιέρωμα προς τιμήν του. Οι εμφανίσεις ξεκίνησαν πριν από δυο εβδομάδες και όπως φαίνεται ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.

Ο Στράτος, κορυφαίος λαϊκός τραγουδιστής στην εποχή του, έχει αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι συνεργασίες του με βαρυσήμαντους καλλιτέχνες, δημιουργούς και τραγουδιστές.   Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τόσο τον ίδιο όσο και τα τραγούδια του, που εξακολουθούν να ακούγονται με την ίδια επιτυχία. Ο βασικός πυρήνας των τραγουδιών εκείνης της εποχής ήταν η φτώχεια αλλά και διαχρονικά, ο έρωτας. Καταστάσεις, δηλαδή, που ταιριάζουν και με την σημερινή αβεβαιότητα.
Ο Άγγελος και ο Στέλιος ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και πορεύτηκαν με σεμνότητα κατά την διάρκεια της καριέρας τους, που εξακολουθεί να εξελίσσεται. Η επιλογή τους όμως γι’ αυτές τις εμφανίσεις περιλαμβάνει μόνον την επιθυμία τους να πουν αποκλειστικά αγαπημένα τραγούδια του Στράτου, καθώς και κάποια που ήθελε να ηχογραφήσει αλλά δεν πρόλαβε. Τα αδέρφια έχουν κάνει εξαιρετική επιλογή ως προς τα επιλεγμένα κομμάτια του, μιας και σ’ αυτή τη περίπτωση  δεν ερμηνεύουν δικά τους. Σίγουρα είναι ένα πρόγραμμα που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο επειδή, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή αντιμετώπιση ως προς την εκτέλεσή του.Μαζί τους εμφανίζεται και η Μαρία Σπυροπούλου, ο Γιώργος Δασκουλίδης και ο Θωμάς Στεργίου. Για να πάρετε μια γεύση από τα τραγούδια που ακούγονται, ορισμένα είναι τα εξής: «Εγώ ο ξένος», «Θυμήσου», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Και λέγε-λέγε», «Ο Σαλονικιός», «Αχάριστη» και πολλές ακόμα αξέχαστες επιτυχίες.

ΓΝΩΜΗ
Στο ρυθμό του μεγάλου Στράτου Διονυσίου

Τι γνώμη να γράψει κανείς για τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή μας Στράτο Διονυσίου και τα γνήσια λαϊκά τραγούδια του, όπου, τα περισσότερα, πέρασαν στο λαό, κι έγιναν πολυτραγουδισμένες, πασίγνωστες κι αγαπημένες επιτυχίες;  
Τι να γνώμη να γράψει, ακόμα και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου τα ίδια τα παιδιά του, ο Άγγελος Διονυσίου κι ο Στέλιος Διονυσίου τιμούν τον πατέρα τους, σε έναν ιστορικό χώρο, όπως τα «9/8», που αρμόζει για τα ακραιφνώς λαϊκά τραγούδια του πατέρα τους.
Κι αυτό απολαμβάνει κανείς, τα ΔευτερόΤριτα, στα «9/8», ένα τρίωρο πρόγραμμα, μόνο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου, ερμηνευμένες από δυο πολύ καλούς λαϊκούς τραγουδιστές, όπως είναι ο Άγγελος Διονυσίου κι ο Στέλιος Διονυσίου - ο καθένας με την δική του επιτυχημένη διαδρομή – όπου έχουν το μοναδικό προνόμιο να φέρουν στη φωνή τους, γονιδιακά, πολλά από τα ηχοχρώματα του ανεπανάληπτου πατέρας τους, κι έτσι να είναι οι πιο γνήσιοι και κατάλληλοι ερμηνευτές των τραγουδιών του.
Δίπλα τους άξια, ο έμπειρος Γιώργος Δασκουλίδης, η Μαρία Σπυροπούλου με την εξαιρετική φωνή της κι ο νεαρός Θωμάς Στεργίου. Και, βέβαια, το πρόγραμμα στολίζουν με τις πενιές τους, δυο μεγάλοι παίχτες του μπουζουκιού, ο Παναγιώτης Στεργίου κι ο Νίκος Τατασόπουλος.
Το φινάλε είναι κορυφαίο, αφού, όλοι μαζί, στη σκηνή, λένε αγαπημένα τραγούδια του Στράτου, που τα τραγουδούσε στις εμφανίσεις του κι ήθελε να τα επανεκτελέσει και δισκογραφικά, αλλά δεν πρόλαβε … Μιλάμε, δηλαδή, για τραγούδια που έχουν πει ο Καζαντζίδης κι η Μπέλλου, καθώς κι ο Μπιθικώτσης κι η Μοσχολιού.
Ρεζουμέ : ένα γεμάτο τρίωρο πρόγραμμα, με τα τραγούδια του Στράτου, κι άλλα καθαρόαιμα λαϊκά, που το συστήνω σε όλους όσους αγαπούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι, που πηγάζει από την μουσική ρίζα του τόπου μας. Και, βέβαια, για να τα πω και λαϊκά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που είναι εξασφαλισμένο, ότι βγαίνεις χορτάτος τόσο από διασκέδαση, όσο, όμως, κι από άκουσμα πραγματικών ερμηνειών, που σε φτιάχνουν και σε νταλγκαδιάζουν, κάτι που λείπει από τις λαϊκοπόπ πίστες.

Τάσος Π. Καραντής

Φωτογραφίες: Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS