114 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο τύπου | Μουσικό Σχολείο Ρόδου

Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης: Μαζί με μουσική

Μουσικά ρεπορτάζ

Ορφέας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία λίγο πριν κλείσει ο Μάρτης στη Ρόδο, και συγκεκριμένα στην αίθουσα ‘‘Ροδίνι’’, η κοινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, που είναι το παλαιότερο και το μεγαλύτερο Μουσικό Σχολείο της χώρας. Στη συναυλία συμμετείχαν συνολικά 85 μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Παλλήνης και άλλοι τόσοι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά εμφανίζεται στη Ρόδο μαθητική συμφωνική ορχήστρα (συμμετείχαν 60 μαθητές από τα δύο σχολεία). Εξαιρετικά σημαντική είναι και η φιλοσοφία των δύο σχολείων ναπαρουσιάζουν πρωτότυπα έργα σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Η συναυλία ξεκίνησε με την Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών και ακολούθησε το Σύνολο Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου (υπεύθυνοι καθηγητές Νίκος Χασάπης και Γιάννης Ριζόπουλος) το οποίο παρουσίασε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδοχή  του “Clocks”. Στη συνέχεια, οργανικό σύνολο στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το έργο του καθηγητή του σχολείου Ευάγγελου Μάνδηλα ‘‘Images’’, καθώς και μια διασκευή από τον ίδιο του ‘‘Jesus Christ Superstar’’, του A. L. Webber, με τη συμμετοχή στο τελευταίο της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του σχολείου υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Μάνδηλα σε μια ερμηνεία που ξεσήκωσε τους θεατές.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης που διηύθυνε ο Χρήστος Μητσάκης, στο έργο ‘‘3 Ελληνικές Θαλασσινές Εικόνες’’ (πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου), του Μιχάλη Βεκιάρη, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Ήταν η πρώτη εκτέλεση της ορχηστρικής γραφής του έργου, ενώ η γραφή για κουιντέτο εγχόρδων είχε παρουσιαστεί στις 30 Μαρτίου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Και αυτές οι συνθέσεις έτυχαν θερμότατης υποδοχής από το κοινό.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε η μονόπρακτη κωμική όπερα ‘‘Το Καναρίνι’’, του Γιάννη Δροσίτη, καθηγητή του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης σε λιμπρέτο Καστρινού. Η πρώτη παρουσίαση αυτής της όπερας έγινε στις 29 Μαρτίου 2011 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στα πλαίσια του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Όπερας, και πάλι με τη συνεργασία των δύο σχολείων. Στη Ρόδο το έργο παρουσιάστηκε, όπως και στην Αθήνα, από τη Μικτή Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, με τη συμμετοχή μουσικών και χορωδών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Μητσάκη. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές του προσκεκλημένου σχολείου Βαβύλης Πλάτωνας, Κετεντζιάν Έλλη, Κουρτικάκη Ειρήνη και Παχυγιάννη Μαρία-Ειρήνη.
Το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού και οι επευφυμίες απέδειξαν ότι η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Το όλο εγχείρημα δεν θα ήταν όμως επιτυχές χωρίς τη βοήθεια που πρόσεφεραν οι χορηγοί που αναφέρονται στη συνέχεια: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κος Γιάννης Μαχαιρίδης που πάντα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες μας και το απέδειξε έμπρακτα για μία ακόμα φορά με τη δωρεά 2 τυμπάνων κλασικής ορχήστρας τα οποία ήταν απαραίτητα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ο Δήμος Ρόδου και ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος πολιτισμού κ. Σάββας Διακοσταματίου που στηρίζει τις προσπάθειες μας και μοιράζεται το όραμα του σχολείου μας για την ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού και της τέχνης στον τόπο μας , για την παραχώρηση της αίθουσας «Ροδίνι» και τη φιλοξενία μαθητών στο κέντρο λογοτεχνών. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Μανωλά για την εξαιρετική συνεργασία. Την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την παραχώρηση του καταλύματός της στη μεσαιωνική πόλη Τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων Best Western Plaza και Semiramis για τη φιλοξενία των μαθητών. Το μουσικό οίκο Music Spot (κ. Κατσέλας) για την ηχητική επένδυση της εκδήλωσης. Το τυπογραφείο του κ. Νίκου Χατζηκαλημέρη για τα προγράμματα και τις αφίσες. Την ένωση ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και προσωπικά τον Κο Δρακιού Σωτήρη για τη μεταφορά των μαθητών. Την ένωση ξεναγών και προσωπικά τον Κο Τριανταφύλλου Μιχάλη για την ξενάγηση των μαθητών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Τον Κο. Ηλία Κάτρη για τη μεταφορά των οργάνων. Το Foto Eva (κ. Κατσιδώνης) για τη βιντεοσκόπηση της παράστασης. Το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που φιλοξένησαν μαθητές του Σχολείου της Παλλήνης. 


Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση παραχωρήθηκαν από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS