121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Τη Δευτέρα 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μία ακόμα εξαιρετική συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Τα πρόσωπα του Ελληνικού Τραγουδιού», που διοργανώνει ο Μιχάλης Κουμπιός στο Θέατρο Badminton. Αυτή τη φορά το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της γενιάς του μεσοπολέμου, ο Μιχάλης Σουγιούλ. Όσοι βρέθηκαν εκεί, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη, μέσα από τις πολύ όμορφες ερμηνείες των συμμετεχόντων ερμηνευτών. Ήταν δε εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου (σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του θεάτρου, η αίθουσα έχει χωρητικότητα 2.500 ατόμων, και ήταν σχεδόν πλήρης!) καθώς και πολύ παρήγορο το γεγονός ότι το κοινό απαρτιζόταν από ανθρώπους ενός μεγάλου εύρους ηλικιών!

Στην έναρξη της βραδιάς και λίγο πριν χαμηλώσουν τα φώτα, εμφανίστηκε στη σκηνή ο Γιάννης Ζουγανέλης και σατιρίζοντας την επικαιρότητα φώναξε από μικροφώνου: «Εγέρθετω!» Όπως ήταν φυσικό, η αίθουσα γέμισε με γέλια! (πάντως, μ’ αυτό το “εγέρθετω” που χρησιμοποιούμε όλοι χιουμοριστικά τον τελευταίο καιρό, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τελικά πώς είναι το σωστό!!) Στη συνέχεια, η Athens Chamber Orchestra πήρε τη θέση της στη σκηνή για να ανοίξει τη βραδιά με το «Alma dolorosa» (Ψυχή πονεμένη) υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, ενώ δύο καταπληκτικοί χορευτές, ο Alexander Khoroshikh και η Γιώτα Μαλάμου χόρεψαν ένα πολύ όμορφο ταγκό! Στο πρώτο μέρος, την ορχήστρα συνόδευσαν επίσης ο Ηρακλής και η Άρτεμις Βαβάτσικα στο Bandoneon.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, προβλήθηκαν βίντεο όπου ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας έκανε μία αναδρομή στην πορεία του Μιχάλη Σουγιούλ, ενώ έδωσε στο κοινό πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα τραγούδια που θα ακολουθούσαν.

Πρώτος άνοιξε τη βραδιά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τα «Ας ερχόσουν για λίγο» και «Λίγες καρδιές αγαπούνε». Ακολούθησε η Δέσποινα Ολυμπίου με τα τραγούδια «Τόσον καιρό πού ήσουνα» και «Ζεχρά». Οι ερμηνείες τους εξέπληξαν θετικά την υπογράφουσα, γιατί παρόλο που οι ερμηνευτικές τους δυνατότητες είναι γνωστές, δεν είναι εύκολο να συνδεθούν σε αυτά τα τραγούδια διότι οι φωνές τους έχουν χαρακτηριστεί με πολύ διαφορετικό ρεπερτόριο.
Τη σκυτάλη πήρε η πιο “λυρική” Καλλιόπη Βέττα, ερμηνεύοντας εξαιρετικά τα «Κάτι με τραβά κοντά σου» και «Αθήνα και πάλι Αθήνα». Κατά την ακρόαση του δεύτερου τραγουδιού, υπήρχε η διαπίστωση πως σήμερα θα ήταν αδιανόητο να γράψει κάποιος τόσο ωραία λόγια για την Αθήνα…
Ακολούθησε η Ειρήνη Τουμπάκη που ερμήνευσε πολύ όμορφα με τη ζεστή χροιά της  το «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει».
Στη συνέχεια στη σκηνή εμφανίστηκε ο Μπάμπης Τσέρτος, ο οποίος εισέπραξε προκαταβολικά ένα πολύ θερμό χειροκρότημα, ενώ μάγεψε με τις ερμηνείες του στα «Βρέχει, βρέχει», «Μην ξεχνάς» και «Θα καθόμουνα πλάι σου». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κόρες του Μιχάλη Σουγιούλ, Ηρώ και Αλίκη, τον προέτρεψαν πριν κάποια χρόνια να εντάξει στο ρεπερτόριό του και τις “ρομάντζες” του συνθέτη –πέρα από τα αρχοντορεμπέτικα… Είναι η ιδανική σημερινή φωνή για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ!
Η παρουσία του Γιάννη Ζουγανέλη έδωσε ένα πολύ ξεχωριστό κι ευχάριστο κλίμα στη βραδιά. Εν αρχή, σχολίασε με πολύ χιούμορ το τραγούδι που ακολουθούσε λέγοντας: «Κοιτάξτε τι τραγούδι μου βρήκανε να πω!» …και φυσικά επρόκειτο για το «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου»! Στη συνέχεια τραγούδησε μαζί με την Ειρήνη Τουμπάκη τη «Μπέμπα», και μέσα σ’ ένα ανάλαφρο κλίμα έκλεισε το πρώτο μέρος της βραδιάς.

  
  
  
  
  
 
 
 
 
  

Στο δεύτερο μέρος το ρεπερτόριο κινήθηκε στα “αρχοντορεμπέτικα” του Μιχάλη Σουγιούλ, με τους Δημήτρη Μαργιολά και Νίκο Κρέτση να συνοδεύουν την ορχήστρα με τα μπουζούκια τους. Η Δέσποινα Ολυμπίου τραγούδησε τα «Άρχισαν τα όργανα» και «Άλα!».
Ακολούθησε ο «Τραμπαρίφας» από τον Γιάννη Ζουγανέλη, ενώ κάλεσε στη σκηνή τον Μπάμπη Τσέρτο για να τραγουδήσουν μαζί τον «Παντρεμενάκια». Ήταν δε πολύ πετυχημένα τα σχόλια και των δύο για το τραγούδι αυτό: ο Τσέρτος ανέφερε πως το τραγούδι είναι «συμβουλές από παντρεμένους προς ανύπαντρους», ενώ ο Ζουγανέλης είπε πως θα πρέπει να το αφιερώσουμε… στον Αλέξη Τσίπρα!!
Στη συνέχεια ο Μπάμπης Τσέρτος παρέμεινε στη σκηνή ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Άτιμη τύχη», «Καραντερβίσης», «Αδύνατον να κοιμηθώ» και «Σβήστε με απ’ το χάρτη». Η Ειρήνη Τουμπάκη μάγεψε με την αισθαντική ερμηνεία της στο «Χαράμι», ενώ ακολούθησαν τα «Ο μήνας έχει εννιά» από την Καλλιόπη Βέττα και «Άλα της!» από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Τέλος, όλοι οι καλλιτέχνες τραγούδησαν χορωδιακά το «Τραμ το τελευταίο». Η βραδιά έκλεισε με «το πιο αισιόδοξο τραγούδι του Μιχάλη Σουγιούλ», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Τσέρτος, το «Θα γυρίσει ο τροχός».

Στο αφιέρωμα παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων οι κόρες του Μιχάλη Σουγιούλ, Αλίκη και Ηρώ, οι οποίες ευχαρίστησαν θερμά τους καλλιτέχνες και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους αυτό το αφιέρωμα στον πατέρα τους και επίσης εξέφρασαν τη χαρά τους για την αποδοχή των τραγουδιών από το κοινό μέχρι σήμερα.


 Φωτογραφίες : Χρύσα Σωφρονά

 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS