153 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Ο Νότης Μαυρουδής συναντά το Μάνο ΧατζιδάκιΤη Δευτέρα 21 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Βεάκειο στον Πειραιά μια πολύ ξεχωριστή συναυλία, με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή και του Μάνου Χατζιδάκι, με το δίδυμο του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη στις κιθάρες, τον Μάνο Αβαράκη στις φυσαρμόνικες, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο και την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο τραγούδι.
Η βραδιά ξεκίνησε με το «Κονσέρτο» του Μάνου Χατζιδάκι, που το ερμήνευσαν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης με τις κιθάρες τους, δημιουργώντας μια ωραία, και πολλά υποσχόμενη, για τη συνέχεια της συναυλίας, ατμόσφαιρα.

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, και αγαπητοί φίλοι και φίλες... Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ έχει μείνει ένα μεγάλο κομμάτι φεγγαριού κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε τη συναυλία αυτή με τον τίτλο που γνωρίζετε γιατί πράγματι θέλουμε να συναντάμε καθημερινά τον Μάνο Χατζιδάκι.
Έχουμε επιλέξει ένα πρόγραμμα με τραγούδια και δικά μου και του Μάνου Χατζιδάκι με την Αναστασία Μουτσάτσου στα δικά μου τραγούδια και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σ' ένα απρόοπτο πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

Αυτά ήταν τα λόγια του Νότη Μαυρουδή, πριν να καλέσει στη σκηνή και να παρουσιάσει τον Μάνο Αβαράκη, ο οποίος έπαιξε φυσαρμόνικες, και τον Παναγιώτη Μάργαρη λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι δυο τους είναι “σιαμαίοι”.
Έπειτα βγήκε στη σκηνή η Αναστασία Μουτσάτσου, για να ερμηνεύσει κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μας τραγούδια του Νότη Μαυρουδή. Ξεκίνησε με την «Κρίση» σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι, και ακολούθησαν τραγούδια όπως «Ήταν μεγάλη η νύχτα», «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Φώναξέ με αγάπη», «Ζωές από μετάξι», με τον κόσμο να “αγκαλιάζει” τους καλλιτέχνες άλλοτε τραγουδιστικά και άλλοτε χτυπώντας παλαμάκια. Ήταν χαρακτηριστικό το δυνατό χειροκρότημα από τις πρώτες κιόλας νότες της εισαγωγής του «Πρωινού τσιγάρου» και του «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», καθώς επίσης και στο «Κάθε μια νύχτα», με τον Μάνο Αβαράκη να “ζωγραφίζει” με τη φυσαρμόνικά του.
Μεταξύ δύο τραγουδιών, ο Νότης Μαυρουδής ανέφερε πως στη συναυλία παρευρισκόταν ο στιχουργός Τάσος Σαμαρτζής, με τον οποίον έχει γράψει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, και είπε: «Το ελληνικό τραγούδι χρειάζεται καλούς στιχουργούς και η ιστορία του βασίζεται πάρα πολύ σ' αυτό το σημείο, στον καλό στίχο.»
Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης Αναστασία Μουτσάτσου Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Μάνος Αβαράκης
Περνώντας στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης έπαιξαν τον «Κεμάλ», και μετά βγήκε στη σκηνή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, λέγοντας: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νότη και στον Παναγιώτη γιατί μου εκπλήρωσαν ένα παιδικό όνειρο, να τραγουδήσω τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι».
Ξεκίνησε με το τραγούδι «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής», το οποίο ερμήνευσε, όπως και όλα τα τραγούδια, με τρυφερότητα, και ιδιαιτέρως συγκινητικά. Με αφορμή το τραγούδι αυτό, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είπε πως «τα πιο σπουδαία πράγματα έχουν ειπωθεί χαμηλόφωνα». Ακολούθησαν ο «Εφιάλτης της Περσεφόνης», «Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος» και ήρθε στη σκηνή και ο πιανίστας Τάκης Φαραζής συμπληρώνοντας την ορχήστρα. Στο σημείο αυτό, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έκανε έναν μικρό πρόλογο για το τραγούδι που θα ακολουθούσε, λέγοντας: «το αγαπάω εγώ, το αγαπούσε η μάνα μου, το αγαπάει η κόρη μου που είναι 15 χρονών, και φαντάζομαι και η κόρη της, γιατί όλοι μεγαλώσαμε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη». Ακολούθησε η «Θάλασσα πλατειά», με τις καταπληκτικές ερμηνείες του Μαχαιρίτσα και του Φαραζή στο πιάνο, οι οποίες μας ταξίδευαν, πότε στο φεγγάρι που μόλις είχε υψωθεί πάνω από το θέατρο και πότε στη θάλασσα, που βρισκόταν ακριβώς από κάτω μας.
Μια από τις ωραιότερες στιγμές της συναυλίας ήταν όταν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης έπαιξαν εξαιρετικά με τις κιθάρες τους το «Top Kapi» του Μάνου Χατζιδάκι, και εισπράττοντας φυσικά ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα!
Κατόπιν, ήρθε στη σκηνή και η Αναστασία Μουτσάτσου για να τραγουδήσει μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα “μνημειώδη τραγούδια” όπως «Τα λιανοτράγουδα», «Μη τον ρωτάς τον ουρανό», «Η κυρά», «Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Αγάπη πού ‘γινες δίκοπο μαχαίρι». Η βραδιά έκλεισε μ’ ένα πολύ δυνατό ανκόρ και την «Οδό ονείρων», μετατρέποντας το κοινό σε μια μεγάλη χορωδία, που τραγουδούσε τραγούδια που αγάπησε πολύ.
Παναγιώτης Μάργαρης
Μαχαιρίτσας, Μουτσάτσου, Μαυρουδής, Αβαράκης, Μάργαρης
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αναστασία Μουτσάτσου
Φινάλε συναυλίας - Όλοι

Αναλυτικά, τα τραγούδια που ακούστηκαν:

Η αφίσα της συναυλίαςΤραγούδια του Νότη Μαυρουδή (τραγουδά η Αναστασία Μουτσάτσου)
Το κονσέρτο (Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις)
Κρίση (Ποίηση: Μάνος Χατζιδάκις)
Ήταν μεγάλη η νύχτα (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης)
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής)
Λαβωματιά (Στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας)
Λαϊκό βαλσάκι Φώναξέ με αγάπη (Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος)
Κάθε μια νύχτα (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής)
Ζωές από μετάξι (Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής)
Πρωινό τσιγάρο (Στίχοι: Άλκης Αλκαίος)
Άκρη δεν έχει ο ουρανός (Στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης)

Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (τραγουδά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
Κεμάλ Με την πρώτη σταγόνα της βροχής (Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης)
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος)
Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος)
Θάλασσα πλατειά (Στίχοι: Γιώργος Ρούσσος)
Ναύτη, γερο-ναύτη (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης)
Top Kapi Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη (Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης)

Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (Τραγουδούν η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
Τα λιανοτράγουδα (Παραδοσιακοί στίχοι)
Μη τον ρωτάς τον ουρανό (Στίχοι: Γιάννης Ιωαννίδης & Παναγιώτης Κοκοντίνης)
Η κυρά (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις)
Είμ' αητός χωρίς φτερά (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι (Στίχοι: Μιχάλης Κακογιάννης)

Encore: Οδός ονείρων (Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις)

Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS