109 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Καλή Βανδώρου

5 (+) χρόνια Ορφέας «EΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!»

Μουσικά ρεπορτάζ

Καλή Βανδώρου

Αλήθεια, πώς μπορεί κανείς να γράψει αντικειμενικά ρεπορτάζ για μια βραδιά στην οποία έχει βάλει το προσωπικό του «λιθαράκι» ώστε να πραγματοποιηθεί; Είναι πολύ δύσκολο, είν’ η αλήθεια… Ο λόγος, για τη μεγάλη γιορτή του Ορφέα για τα 5 (+) χρόνια της λειτουργίας του που έγινε στις 27 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Ρυθμού Stage. Πάρα πολλοί Έλληνες τραγουδιστές και δημιουργοί, βρέθηκαν στη σκηνή προκειμένου να τιμήσουν τον Ορφέα, δημιουργώντας ένα από τα πιο ευφάνταστα μουσικά «σχήματα» που θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν.
Την αρχή έκανε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, για να ακολουθήσουν η Μελίνα Ασλανίδου,  η Χρυσάνθη Τζοβάνη με το ούτι της και η Σοφία Διαμαντοπούλου στην κιθάρα,  η Σαββέρια Μαργιολά, η Ανδριάννα Μπάμπαλη και η Λυδία Σέρβου. Η τελευταία προσκάλεσε στη σκηνή τον Γιάννη Νικολάου κι εκείνος με τη σειρά του τη Λένα Αλκαίου. Τη σκυτάλη πήρε σε μια guest εμφάνιση ο Πασχάλης Τόνιος που κάλεσε τον Θωμά Στεργίου για να τον συνοδεύσει σε ένα τραγούδι, ενώ ακολούθησαν η Ηρώ Σαΐα,  η Ευσταθία, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Μαρία Σουλτάτου, η Ζωή Τηγανούρια με τον Νικόλαο Αδέσποτο και τέλος, η Καίτη Γαρμπή.
Τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από τους προαναφερόμενους καλλιτέχνες, ήταν κυρίως γνωστά κι αγαπημένα («Στα ίδια μέρη», «Το λάθος», «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», «Χαρικλάκι» «Το μηδέν», «Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω», «Όλα αλλάζουν», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Μάνα μου Ελλάς» και «Χαμένα» ήταν μόνο λίγα από αυτά), χωρίς, ωστόσο, να παραληφθούν κομμάτια που θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες στο άμεσο μέλλον («Αλισάχνη» από τη Σαββέρια Μαργιολά, «Χαμένος έρωτας» από τη Λυδία Σέρβου, «Τι γυρεύω εδώ» από τη Λένα Αλκαίου» «Κράτος λιγοστό» από τον Πασχάλη Τόνιο, «Λευκό χαρτί» από την Ηρώ Σαΐα, «Δυο ώρες μείναμε μαζί» από τον Μιχάλη Δημητριάδη, «Τ’ αρχαία μυστικά» από τη Μαρία Σουλτάτου, «Αυτός ο τόπος» από τη Ζωή Τηγανούρια και τον Νικόλα Αδέσποτο και ο «Ζωντανός ουρανός» από την Καίτη Γαρμπή και την Τηγανούρια) κ.α.). Οι μουσικοί που έπαιξαν για παραπάνω από τρεις ώρες ανταπεξήλθαν εξαιρετικά στο δύσκολο έργο που απαιτούσε τον άριστο «χειρισμό» τόσων τραγουδιών διαφορετικού ύφους (η επιμέλεια των ενορχηστρώσεων και το μπάσο ανήκαν στον Θανάση Σοφρά, ο Κώστας Παπακωστόπουλος ήταν στην κιθάρα, ο Αλέκος Γλυκιώτης στο μπουζούκι, ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου στο πιάνο και το ακορντεόν και ο Σωκράτης Γανιάρης στα τύμπανα και τα κρουστά), ενώ συμμετείχαν ως guest στο μπουζούκι ο Παναγιώτης Στεργίου (στα τραγούδια του Τόνιου και της Γαρμπή) και ο Βασίλης Κορακάκης (στα τραγούδια της Σουλτάτου). Το κοινό που παρακολούθησε το πρόγραμμα, δε σταματούσε να χειροκροτεί και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Ανάμεσα στους θαμώνες, βρέθηκαν και αρκετοί καλλιτέχνες, όπως οι Αντώνης Παππάς (στιχουργός), Ερωφίλη (από το συγκρότημα «Τρίφωνο»), Δόμνα Κουντούρη,  Χάρης Μακρής, Φλώρα Χρυσού, Μαρία Μπόκια και Αργυρώ Κάτρη (από το συγκρότημα «Τρία καρό»).
Η γιορτή του Ορφέα, λοιπόν, ήταν καλλιτεχνικά αντάξια των προσδοκιών τόσο των διοργανωτών, όσο και όλων όσοι παραβρέθηκαν στον χώρο του Ρυθμού Stage. Ο Ορφέας, εδώ και πεντέμισι χρόνια στηρίζει το καλό, ελληνικό τραγούδι και φροντίζει μέσα από κάθε του ανάρτηση να προβάλλει όλους εκείνους που αξίζουν να βρίσκονται στη γραμμή της μουσικής κοινότητας.
Ο καλύτερος επίλογος για αυτό το «ρεπορτάζ» είναι μία και μόνο λέξη: Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής διοργάνωσης, η οποία δίνει δύναμη στους συνεργάτες του Ορφέα ώστε να συνεχίσουν με δύναμη, ζωντάνια και αγάπη να ασχολούνται με αυτό που τόσο αγαπούν. Το ελληνικό τραγούδι. Ευχαριστούμε, λοιπόν!

 
  
 


 

 

ΤΑ 5ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ «ΟΡΦΕΑ»

Ο «ΟΡΦΕΑΣ» (www.e-orfeas.gr) γεννήθηκε το 2007, μαζί με το δεύτερο παιδί μου, την πρώτη κόρη μου, τη Μίλλυ. Εκείνη στις 3/8/2007, ο «ΟΡΦΕΑΣ» στις 16/8/2007. Έχουν ίδια ηλικία κι είναι το πνευματικό μου παιδί.
Ήταν ένα όνειρο ζωής, που άρχισε να γίνεται απτό μέσα μου, την πρώτη δεκαετία της νέας μας χιλιετίας, βλέποντας πως όλα οδεύουν προς το ιντερνέτ.
Ήταν, βέβαια κι η κορύφωση της αγάπης μου προς το ελληνικό τραγούδι, που ξεκινά από το 1973 (ως – 5χρονος, ναι! – συνειδητός ακροατής) και περνάει σε μια άλλη διάσταση από το 1989 (ως δημοσιογράφος).
Για να φτάσαμε να γιορτάζουμε τα 5 συν χρόνια του, σημαίνει πως πήγαμε καλά! Είχαμε ανταπόκριση στους χιλιάδες επισκέπτες – αναγνώστες μας, καθώς και στον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο.
Αυτά φυσικά τα πράγματα δεν γίνονται από έναν άνθρωπο ούτε «διά μαγείας»! Για τον «ΟΡΦΕΑ», που είναι ένα μη κερδοσκοπικό περιοδικό, που παίζει για «φανέλα του ελληνικού τραγουδιού» (όσο κι αν ακούγεται γραφικό σε κάποιους…), είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής – με μεράκι, αγάπη κι υπευθυνότητα – δουλειάς ολόκληρης ομάδας εθελοντών! Και μιλώ για όλους όσοι έχουν περάσει από το περιοδικό αυτήν την 5ετία, τους οποίους, τους ευχαριστώ, όλους, από την καρδιά μου. Ο «ΟΡΦΕΑΣ» πήρε «εικαστικό σχήμα», επ’ αμοιβή, από την επαγγελματία κατασκευάστρια ιστοσελίδων Δώρα Παπαδοπούλου, η οποία, όμως, υπήρξε αφιλοκερδώς, για χρόνια, διαχειρίστριά του και συνεργάτης του, προσφέροντας πολλά σ’ αυτόν.
Κατά τα άλλα, ο «ΟΡΦΕΑΣ», είναι, όπως λέω, το «ακριβό χόμπι (=πάθος) μου», αφού πληρώνω, από το προσωπικό υστέρημά μου, τα έξοδα φιλοξενίας, μέρους της διαχείρισης και τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.
Ευκαιρία να υπενθυμίσω, με λίγα λόγια, την ταυτότητα του «ΟΡΦΕΑ» :
«Ο «Ορφέας» πήρε το όνομά του από τη μυθική οντότητα των αρχαίων χρόνων που γοήτευε ανθρώπους και φύση με τη δύναμη της μουσικής του. Ο δικός μας Ορφέας κρατά μία κιθάρα και σιγοτραγουδά αγκαλιά με το ελληνικό τραγούδι σε όλα τα είδη και τις εκφάνσεις του.
Ο Ορφέας είναι ένα online μη κερδοσκοπικό ηλεκτρονικό περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με το ελληνικό τραγούδι και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφικό καθώς και άλλου είδους υλικό, αφιερωμένα στα τραγούδια και τους δημιουργούς τους. Πορτρέτα και συνεντεύξεις συνθετών, στιχουργών, ερμηνευτών.
Αφιερώματα στους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και στα νέα πρόσωπα του σήμερα που συνεχίζουν στο μονοπάτι που άνοιξε το χθες. Αναμνήσεις και εντυπώσεις από μουσικά γεγονότα, σκέψεις για το τραγούδι, ιστορικά κείμενα αλλά και αναφορές στη σημερινή πορεία του τραγουδιού μας.
 Η συντακτική ομάδα του Ορφέα θα κάνει το παν για να σας δίνει καθημερινά το στίγμα για το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν όλο το ελληνικό τραγούδι, με αναλυτική ενημέρωση για ειδήσεις, επικείμενες εκδηλώσεις, συναυλίες, μουσικά γεγονότα και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.
Ο στόχος του ΟΡΦΕΑ είναι να αποτελέσει, όχι άλλο ένα μουσικό περιοδικό «γραμμής», αλλά, ένα ελεύθερο δημοσιογραφικό μουσικό ενημερωτικό περιοδικό, ανοιχτό προς όλα τα είδη του τραγουδιού μας και το κοινό τους, και με ποικιλία διαφορετικών απόψεων γι’ αυτά.».
Στη γιορτή μας, είπα, πως είναι δίσεκτοι οι καιροί για βαρύγδουπες ευχές… Ισχύουν οι στίχοι του ποιητή Νίκου Καρούζου: «Σήμερα να λες, το πολύ αύριο, μεθαύριο σημαίνει μεταφυσική». Γι’ αυτό κι ανέφερα, πως ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Η γιορτή στο «ΡΥΘΜΟΣ STAGE» δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί άρτια, χωρίς την έμπρακτη βοήθεια της μιας εκ των διαχειριστών κι επιμελήτριας ύλης του περιοδικού, συνεργάτριας Καλής Βανδώρου. Την ευχαριστώ, από καρδιάς, για τη βοήθειά της, καθώς κι όλους τους συνεργάτες του ΟΡΦΕΑ, που τον στηρίζουν με τα κείμενά τους, κι εκείνους, βέβαια, που στήριξαν, με την παρουσία τους, τη βραδιά μας: Κέλλυ Γκούνη, Έλενα Κοσμά, Δόμνα Κουντούρη, Κωνσταντίνα Μακρογιάννη, Αντρέα Λάμπρου και Μαρία Φιλιππάκη. Ένα, ιδιαίτερο, ευχαριστώ, στη φωτογράφο μας την Πάτρα Μαγνήσαλη για την άψογη επαγγελματική της φωτογράφιση και στην Χρύσα Σωφρονά (από τους παλιότερους, από το 2007, συνεργάτες του περιοδικού), για τη βιντεοσκόπηση. Κι ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στο κοινό της βραδιάς μας, αλλά και στους αναγνώστες μας, όλα αυτά τα χρόνια.
Γιορτή, βέβαια, σημαίνει μουσική κι η καρδιά της ήταν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που μας τίμησαν και ευχαριστώ, πολύ – πολύ, αλφαβητικά, τους: Λένα Αλκαίου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μελίνα Ασλανίδου, Καίτη Γαρμπή, Μιχάλη Δημητριάδη, Σοφία Διαμαντοπούλου, Ευσταθία, Ανδρέα Λάμπρου, Σαββέρια Μαργιολά, Ανδριάνα Μπάμπαλη,  Γιάννη Νικολάου, Ηρώ Σαΐα, Λυδία Σέρβου, Θωμά Στεργίου, Μαρία Σουλτάτου, Χρυσάνθη Τζοβάνη, Ζωή Τηγανούρια μαζί με τον Νικόλαο Αδέσποτο και Πασχάλη Τόνιο.
Και μουσική βραδιά χωρίς ορχήστρα δεν γίνεται! Ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον συντοπίτη μου(από την Σαλαμίνα) Θανάση Σοφρά, που είχε την επιμέλεια του προγράμματος και των ενορχηστρώσεων και σ’ όλη την ομάδα των μουσικών, που ένας αναγνώστης μας, χαρακτήρισε, πολύ εύστοχα, «dream team»:  Κώστας Παπακωστόπουλος (κιθάρα), Αλέκος Γλυκιώτης (μπουζούκι), Παναγιώτης Παπαγεωργίου (πιάνο-ακορντεόν), Σωκράτης Γανιάρης (τύμπανα-κρουστά) και Θανάσης Σοφράς (μπάσο). Ευχαριστώ και τον σολίστα του μπουζουκιού και συνθέτη Παναγιώτη Στεργίου, που συνόδευσε την Καίτη Γαρμπή στην εμφάνισή της.
Πρέπει να ευχαριστήσω, επίσης, και τους καλλιτέχνες εκείνους που παρευρέθηκαν και τίμησαν τη γιορτή μας, τους: Αντώνη Παππά (στιχουργός),  Ερωφίλη (από το συγκρότημα «Τρίφωνο»), Δόμνα Κουντούρη,  Χάρη Μακρή, Φλώρα Χρυσού, Μαρία Μπόκια και Αργυρώ Κάτρη (από το συγκρότημα «Τρία καρό»).
Η γιορτή λοιπόν πέρασε. «Πάσα θάμα τρεις ημέρες το πολύ σαράντα μέρες», λένε στου νησί μου. Επανερχόμαστε στη «δουλειά και τον αγώνα»!

Τάσος Π. Καραντής

 

 

  
  
  
  
  
  
  
  
  

 Φωτογραφίες
Πάτρα Μαγνήσαλη

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS