129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

Μια εντελώς ξεχωριστή και διαφορετική μουσικοχορευτική παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο «BADMINTON»(8 & 9/3/2013) και την χαρακτηρίζω έτσι, γιατί, στην ουσία, το κοινό, που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο, παρακολούθησε μια μουσουλμανική μυσταγωγική τελετή.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναπαραγάγω τα ιστορικά στοιχεία για τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες, τα μεταφέρω, απλά(παρακάτω), όπως τα περιέχει, πολύ κατανοητά και κατατοπιστικά, το δελτίο Τύπου της παράστασης.
Αυτό λοιπόν που εισπράξαμε, όσοι παρακολουθήσαμε τους «περιστρεφόμενους δερβίσηδες», ήταν μια ουσιαστική γνωριμία με τους γείτονές μας. Παρακολουθώντας μια θρησκευτική τελετή τους κι ακούγοντας την παραδοσιακή θρησκευτική μουσική τους. Σ’ ένα δεύτερο, βαθύτερο, επίπεδο, όσοι νιώθουν την μεταφυσική υπέρβαση, σίγουρα, θα βίωσαν, έναν διαφορετικό – από τους πολλούς επί της γης – τρόπο προσέγγισης του θείου.
Εγώ, για να μείνω στα μουσικά, όλη την ώρα που παρακολουθούσα αυτήν  την θρησκευτική μυσταγωγική τελετή, με τον εκστατικό περιστρεφόμενο χορό, κάτω από τους ήχους της ανατολικής(τουρκικής) μουσικής, παιγμένη από παραδοσιακά μουσικά όργανα, απολάμβανα και, ταυτόχρονα, διαπίστωνα, πόσο κοντά είμαστε – ως λαοί – με τους Τούρκους, όσον αφορά τις μουσικές μας και τα θρησκευτικά τυπικά μας, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές θρησκείες!
Έρχονταν μόνοι τους οι συνειρμοί, βλέποντας τους μαύρους μανδύες τους(σαν τα ράσα των παπάδων), τις μετάνοιες τους, τις ψαλμωδίες τους. Μεγάλη η εγγύτητα κι ο αλληλοεπηρεασμός. Σα να έβλεπα, σε δεύτερο, παράλληλο, πλάνο μια πασχαλινή, για παράδειγμα, τελετή.
Η μουσική κι οι ψαλμοί τους, με τους εκπληκτικούς αμανέδες τους, θύμιζαν, μουσικά, τη δική μας λειτουργία, ενώ, πολύ γρήγορα, σου έρχονταν, καταιγιστικά, τα συγγενικά ακούσματα, στα δικά μας, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, ως και τα λαϊκά μας με τα ενσωματωμένα αμανετζίδικα στοιχεία τους. Υπήρχαν, ας πούμε, στιγμές, που αυτοματοποιημένα, μου ήρθαν στο νου τραγούδια του Τάκη Σούκα με τον Στράτο Διονυσίου…
Οι ατέλειωτες, εκατοντάδες, χιλιάδες περιστροφές τους, μας έδειξαν, πόσα μπορεί να καταφέρει – πνευματικά και σωματικά – ο άνθρωπος, έστω και διά μέσου της θρησκείας, για όσους τους είναι συμβατός αυτός ο δίαυλος…
Ήταν, λοιπόν, όντως, μια μοναδική εμπειρία η θέαση των περιστρεφόμενων δερβίσηδων. Δεν ήταν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αλλά μια μυσταγωγική θρησκευτική τελετή, που για μας είχε την ξεχωριστή της σημασία, αφού μας έδειξε – πέρα από την μουσικοχορευτική απόλαυση για τους πολλούς – το πόσο κοντά είμαστε με τους Τούρκους ως λαός, ή, για να το θέσω αλλιώς, πόσο πολύ ενώνονται οι ανατολικές πλευρές μας …     

  


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
SEMA CEREMONY
ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ ΜΕΒΛΕΒΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί, θα  βρεθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντάς μας τρεις νύχτες μυσταγωγίας με τον εκστατικό περιστροφικό χορό τους, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής των σούφι.
 Από τα πλέον διάσημα συγκροτήματα περιστρεφόμενων Δερβίσηδων και μια από τις πολύ γνωστές μουσικές ομάδες, το Galata Mevlevi Ensemble (Γαλατά Μεβλεβί Ανσάμπλ), έρχεται στην Ελλάδα από τη Κωνσταντινούπολη για να μας παρουσιάσει την τέχνη του διαλογισμού και της προσευχής των Δερβίσηδων που μετράει αιώνες ιστορίας.
 Τους συνοδεύουν επτά μουσικοί με παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως νέι, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικοί τραγουδιστές.
 Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ (πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του κορανίου» με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Ιζαμπέλ Αντζανί).
 Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των διαφορετικών σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το «Σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους.
 Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Πέρση σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.). Το «Σεμά», ασκεί ακαταμάχητη γοητεία σε όποιον βιώσει τη μυσταγωγική του εμπειρία, ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
 Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό - για να «λάβουν τη δόξα του Θεού» - και του αριστερού προς τη γη – για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.
 Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός τους μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που, βεβαίως, για τους μυστικιστές χορευτές δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο. Με το χορό τους μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.
 
video:
 http://www.youtube.com/watch?v=1PJuat8uCo0 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS