125 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Καλή Βανδώρου

Τελικά, για να περάσει κάποιος πάρα πολύ καλά ένα Σαββατόβραδο, χρειάζονται τρία δεδομένα. Το πρώτο είναι η καλή διάθεση. Το δεύτερο είναι μια καλή φωνή με πολύ καλή παρουσία που θα μπορέσει να μαγνητίσει τους παρόντες. Το τρίτο είναι ένα ρεπερτόριο ικανό να μην κουράσει, αλλά και να εκπλήξει ακόμα κι εκείνους που έχουν μια πιο κοντινή σχέση με το τραγούδι από τον μέσο ακροατή. Όλα τα παραπάνω, μαζί με άλλα τόσα θετικά, τα περιείχε ο ΙΑΝΟΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου, φιλοξενώντας την παράσταση της Ηρώς Σαΐα. Στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο χώρο, η δυναμική και συνάμα, τρυφερή ερμηνεύτρια έδωσε τον καλύτερό της εαυτό μέσα από τραγούδια κυρίως μη αναμενόμενα.
Πέρα από κάποια κομμάτια από την επερχόμενη προσωπική της δισκογραφική δουλειά («Λευκό χαρτί» και «Μια βόλτα») και κάποια άλλα πολύ γνωστά («Φέρ’ τε μου ένα μαντολίνο», «Μαριάνθη των ανέμων, «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», «Άγγελος αρχάγγελος» κ.α.), ερμήνευσε και κάποια ξένα, κάνοντας κάτι στο οποίο δεν την έχει συνηθίσει το ευρύ κοινό (πχ «Canzone Arrabiata»).
Τη μεγαλύτερη, όμως, έκπληξη την κράτησε για το δεύτερο μέρος της παράστασης. Μαζί με τους πολύ καλούς μουσικούς της που ήταν οι Άννα Λάκη, Σοφία Κακουλίδου, Ιορδάνης Γυμνόπουλος και Ilya Algaer  (ο οποίος έδειξε και το ερμηνευτικό του ταλέντο…), απέδειξαν περίτρανα ότι η νέα γενιά των καλλιτεχνών έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ελληνική παράδοση. Ολόκληρος ο ΙΑΝΟΣ ξεσηκώθηκε με τα «Δω στα λιανοχορταρούδια» και τον «Αμάραντο». Το ανκόρ έγινε με μια εξαιρετική ακαπέλα ερμηνεία της Σαΐα στο «Κλαίνε θρηνούνε τα βουνά». Το άκουσμα αυτού του τραγουδιού «πρόδωσε» την καταλληλότητα της φωνής και της ψυχής της στα παραδοσιακά κομμάτια. Είναι σίγουρο ότι, κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, πρέπει να κάνει πράγματα πάνω σε αυτό το είδος… Γιατί, πλέον, στην εποχή που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να λέει ένας νέος ηλικιακά καλλιτέχνης τόσο ζεστά, ανθρώπινα και ολοκληρωτικά αυτά τα τραγούδια… Επίσης, πάρα πολύ καλή ήταν η στιγμή που ενώθηκαν το «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» με το «Τραγούδι των γύφτων (Μπαλαμός)»
Όσον αφορά τους προσκαλεσμένους της βραδιάς, οι πρώτοι ήταν το συγκρότημα Minor Project, με τους οποίους η Ηρώ έχει κάνει μια εξαιρετική διασκευή του αγαπημένου «Μινόρε της αυγής». Ο δεύτερος guest ήταν ο Γιάννης Παλαμίδας, που έκατσε στο πιάνο και τραγούδησε κάποια αγαπημένα του κομμάτια, όπως το «Τυχερό αστέρι». Ο τρίτος καλεσμένος της Σαΐα ήταν ο - λατρεμένος σε όλους - Θέμης Ανδρεάδης. Αφού τραγούδησαν μαζί το καινούριο τραγούδι «Επέτειος», ο Ανδρεάδης ξεσήκωσε το κοινό με δικά του κομμάτια, όπως το «Είμαι πολύ ωραίος»…
Η Ηρώ Σαΐα είναι μια καλλιτέχνιδα που ήδη έχει στο ενεργητικό της ένα πάρα πολύ καλό βιογραφικό. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον της θα είναι ολοένα και πιο ανοδικό. Στον ΙΑΝΟ ήταν η ευκαιρία να δείξει κάτι εντελώς ξεχωριστό από αυτό που δείχνει τόσα χρόνια. Και αυτή την ευκαιρία την άρπαξε με μεγάλη επιτυχία.  Μπράβο!

 

  
  
  
  

 

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς, η Ηρώ Σαΐα μίλησε στον Ορφέα

Τί σημαίνει για εσένα αυτό που έζησες σήμερα στον ΙΑΝΟ;
Είναι μια βραδιά που θα θυμάμαι καιρό νομίζω... γιατί ήταν ακόμα καλύτερη απ᾽ ό,τι είχα φανταστεί!  Μαζί με τον κόσμο, πραγματικά γίναμε «ἐνα». Από τη στιγμή που βγήκα στη σκηνή ένιωσα σαν να απογειωνόμαστε όλοι μαζί, μουσικοί και κοινό σε μια «πτήση» μαγική. Για εμένα αυτό που συνέβη δεν ήταν κάτι τυχαίο... Συμπίπτει με τη νέα σελίδα που νιώθω πως γυρίζω στη ζωή μου... Δημιουργείται νέος δίσκος, έχω αρχίσει ζωντανές εμφανίσεις, μετά από ένα δίμηνο που δεν εμφανίστηκα κάπου. Αυτό το διάστημα, σκέφτηκα, προβληματίστηκα, αναρωτήθηκα, απογοητεύθηκα, έπεσα και ξανασηκώθηκα, βλέποντας τα πράγματα αλλιώς... Με νέες δυνάμεις  και πιο κοντά στον εαυτό μου και στο τι θέλω και τι μπορώ να δώσω, βγήκα ξανά στη σκηνή.

Τραγούδησες πολλά διαφορετικά είδη σήμερα. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η ερμηνεία σου στα δημοτικά τραγούδια. Σκέφτεσαι σε κάποια στιγμή να ασχοληθείς περισσότερο με αυτό το είδος;
Από όταν ακόμα έφτιαχνα το πρόγραμμα  ήθελα να γίνει μια βραδιά με τραγούδια που αγαπώ, καινούργια όπως το «Λευκό χαρτί» και το «Μια βόλτα», κάποια ξενόγλωσσα ή και πολύ αγαπημένα ελληνικά και άλλα που ίσως δεν περίμενε κανεις ν᾽ ακούσει από εμένα.. Στόχος όλων αυτών ήταν να γίνει κάτι σαν ένα «πάρτι» με ωραία τραγούδια, με μια παρουσίαση που να ταιριάζει στο δικό μου ύφος μεν, αλλά να φτάνει στην καρδιά του κόσμου δε.... Όσο για τα δημοτικά, τα ακούσματά μου και οι ρίζες μου είναι τέτοιες που μου δίνουν τη δυνατότητα να μπορώ να τα τραγουδήσω. Οι βυζαντινοί ήχοι λόγω του πατέρα μου, ήταν σχεδόν καθημερινά ακούσματα για εμένα, τα δημοτικά τραγούδια στο χωριό μου, είναι καταγεγραμμένα μέσα μου από την παιδική ηλικία ακόμα. Γι᾽ αυτό και αγαπώ αυτό το είδος! Ακόμα και τα ποντιακά λόγω της καταγωγής της μητέρας μου, μου αρέσουν πολύ και κάποια στιγμή ίσως βάλω στο πρόγραμμά μου και κανένα ποντιακό τραγούδι. Όσο για το αν θα ασχοληθώ περισσότερο με τα δημοτικά στο μέλλον, δεν είναι κάτι που αποκλείω.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που ήθελες να πεις σε αυτή την παράσταση και που δεν το έβαλες;
Πάρα πολλά, όχι ένα.

Μίλησέ μου για τις υπόλοιπες εμφανίσεις σου και τα επόμενα δισκογραφικά σου σχέδια.
Λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσει η δεύτερη δισκογραφική μου δουλειά, δείγματα της οποίας ήδη μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και υπάρχουν στο διαδίκτυο («Λευκό Χαρτί», «Μια βόλτα»).  Έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με δυο υπέροχους νέους συνθέτες, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη που μου χάρισε και το πρώτο δικό μου τραγούδι («Γυναίκα Τριαντάφυλλο») και τον Άρη Βλάχο που μαζί με τον Γιάννη Γούνα έγραψαν το τραγούδι «Μια βόλτα». Δεν θέλω ακόμα να πω πολλά για τον δίσκο, νομίζω, όμως, πως ετοιμάζεται κάτι πολύ ωραίο και αντιπροσωπευτικό για εμένα και αυτά που θέλω να εκφράσω την εποχή αυτή. Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και ο Άρης Βλάχος, έχουν γράψει εξαιρετικά τραγούδια! Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στον Ιανό, θα ξαναπαρουσιαστεί τον Μάιο. Ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα. Τις Τετάρτες του Απρίλη στο Faust παρουσιάζουμε με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς (Νεοκλής Νεοφυτίδης, Άννα Λάκη, Χάρης Κελλάρης) τη μουσική παράσταση «Πάμε μια βόλτα» με ξενόγλωσσο κυρίως ρεπερτόριο και ταξιδεύουμε μέσω της μουσικής σε διαφορετικά μέρη του κόσμου...

 


Φωτογραφίες: Καλή Βανδώρου

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS