196 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Μαυρουδής, Μουτσάτσου, ΜάργαρηςΟ Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Παναγιώτης Μάργαρης και ο Μάνος Αβαράκης, συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι στο “Μετρό”
Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ο Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Παναγιώτης Μάργαρης και ο Μάνος Αβαράκης εμφανίστηκαν στη μουσική σκηνή Μετρό, σε μια βραδιά για τους ακροατές του Δίεση 101,3. Έμοιαζε σαν μια «πρόβα τζενεράλε», όπως τη χαρακτήρισε και ο Νότης Μαυρουδής, εν όψει των παραστάσεών τους για επτά συνολικά Παρασκευοσάββατα.
Η ώρα ήταν 10:30. Τα φώτα χαμήλωσαν, για να ξεκινήσει ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι. Πρώτοι βγήκαν στη σκηνή ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης με τις κιθάρες τους και έπαιξαν το «Litanie des Saints», του L. Gottschalk, φτιάχνοντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Ο Νότης Μαυρουδής προλόγισε τη βραδιά λέγοντας πως ανεξάρτητα απ’ τους χώρους στους οποίους εμφανίζονται, πάντα θεωρούν πως κάνουν μία συναυλία, και ότι θα μπορούσε να ονομάσει αυτές τις βραδιές «γέφυρες» από το “τότε” στο σήμερα, αφού το πρόγραμμα έχει τραγούδια από διάφορες εποχές και μουσικά είδη, με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Νότη Μαυρουδή να πρωταγωνιστούν.
Νότης ΜαυρουδήςΗ Αναστασία Μουτσάτσου αναφερόμενη στην πανσέληνο εκείνης της βραδιάς, είπε: «Όταν δεν υπάρχει πρέπει να την επινοούμε. Τώρα που υπάρχει μπορούμε να τη φέρουμε μέσα, γιατί αυτά τα τραγούδια ταιριάζουν στην πανσέληνο.» Κατόπιν, ο Νότης Μαυρουδής αναφέρθηκε στην Κική Δημουλά, και στην απάντησή της στο ερώτημα «Τι είναι ποίηση;»: «Βαδίζεις σε μια έρημο και ακούς ένα πουλί που κελαηδάει. Ο ποιητής πρέπει να του φτιάξει ένα δέντρο».
Παραλληλίζοντας τη φράση της Κικής Δημουλά με τη ζωή μας, θα έλεγα πως αν η έρημος είναι η πόλη που ζούμε και η σκληρή καθημερινότητά μας, σε μια γωνιά αυτής της πόλης υπάρχει το δέντρο με το πουλί, που είναι αυτές οι μουσικές βραδιές.
Ακούστηκαν τραγούδια του Νότη Μαυρουδή όπως «Το μήλο», «Φώναξέ με», «Ζωές από μετάξι», «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Πρωινό τσιγάρο», τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, όπως «Θάλασσα πλατειά», «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Αγάπη μέσα στην καρδιά», «Μη τον ρωτάς τον ουρανό», τραγούδια από το ρεπερτόριο της Αναστασίας Μουτσάτσου, όπως το “σκληρό ροκ” –όπως το χαρακτήρισε ο Νότης Μαυρουδής με πολύ χιούμορ– «Πόσο σε θέλω», καθώς επίσης και διασκευές για δύο κιθάρες από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη.
Μια από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν το «Dust in the wind», που το έχουμε γνωρίσει κι αγαπήσει από τους Kansas. Η Αναστασία Μουτσάτσου το ερμήνευσε πολύ όμορφα, κι ας ζήτησε στο τέλος… συγνώμη απ’ όσους ξέρουν καλά Αγγλικά(!) Ένα άλλο τραγούδι που με μάγεψε ήταν το «Μανούλα μου» των Μ. Χατζιδάκι και Ι. Καμπανέλλη, με μία απίστευτα τρυφερή ερμηνεία! Μία από τις καλύτερες στιγμές του προγράμματος ήταν το ονειρικό «El condor pasa» με τις κιθάρες του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη και τις φλογέρες του Μάνου Αβαράκη. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την «Οδό ονείρων», με την οποία, όπως είπε ο Μαυρουδής, κλείνεις τα μάτια σου και “φεύγεις”!

Αναλυτικό πρόγραμμα Τρίτης 14/10 (βραδιά Δίεση 101,3)Νότης Μαυρουδής
Litanie des Saints (L. Gottschalk, M. Rebennack)
Η μικρή Ραλλού (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
Το μήλο (Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Πετρόπουλος)
Φώναξέ με (Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος)
Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς (Μάνος Χατζιδάκις, Γιάγκος Αραβαντινός)
Tango to Evora (Loreena McKennitt)
Θάλασσα πλατειά (Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Ρούσσος)
Είν’ αβάσταχτο να φεύγεις (Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος)
Dust in the wind (Kansas)
Πριν το τέλος (L. Battisti-Mogol, Λίνα Νικολακοπούλου)
Πόσο σε θέλω (Τερμίτες, Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος)
Μανούλα μου (Μάνος Χατζιδάκις, Ιάκωβος Καμπανέλλης)
Top Kapi (Μάνος Χατζιδάκις) Ζωές από μετάξι (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής)

Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
Άκρη δεν έχει ο ουρανός (Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Κακουλίδης)
El Condor pasa (D. A. Robles) Χάρτινο το φεγγαράκι (Μάνος Χατζιδάκις)
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής)
Αγάπη μέσα στην καρδιά (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
Πρωινό τσιγάρο (Νότης Μαυρουδής, Άλκης Αλκαίος)

 

Μην τον ρωτάς τον ουρανό (Μάνος Χατζιδάκις, Ι. Ιωαννίδης)
Οδός ονείρων (Μάνος Χατζιδάκις)

Μαυρουδής-Μάργαρης-Μουτσάτσου-Αβαράκης στο ΜΕΤΡΟ: Μουσική αληθινή
ένα σχόλιο του Μιχάλη Τσαντίλα
Μαυρουδής, Μουτσάτσου, ΜάργαρηςΠαρακολουθήσαμε την πρόβα τζενεράλε του προγράμματος που ετοίμασε ο Νότης Μαυρουδής μαζί με τους συνεργάτες του, στο ΜΕΤΡΟ, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου. Για μένα ήταν η πρώτη «ζωντανή» επαφή με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες αλλά και η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα πρόγραμμα πριν αυτό κάνει την επίσημη πρεμιέρα του.
Εγνωσμένης αξίας όλοι οι συντελεστές: οι Μαυρουδής και Μάργαρης, σπουδαίοι κιθαριστές, η Μουτσάτσου, φωνή ζεστή και εκφραστική, ο Αβαράκης, άξιος χειριστής της φυσαρμόνικας και των ξύλινων πνευστών. Το ότι παρακολουθήσαμε την πρόβα τους, με όλα τα λαθάκια και τις ατέλειες που υπήρχαν ακόμα στις εκτελέσεις κάποιων τραγουδιών, ήταν ένα δώρο και τους ευχαριστούμε. Αξίζει να τους παρακολουθήσει κανείς, κάποια από τις βραδιές που θα βρίσκονται στο ΜΕΤΡΟ. Κι αυτό γιατί η μουσική τους δεν κραυγάζει, μόνο χαϊδεύει απαλά τις αισθήσεις.
Δεν υπάρχει για να λέει «κοιτάξτε με», αλλά «ακούστε με». Γιατί είναι μουσική αληθινή. Και τέτοια μουσική σπανίζει στις μέρες μας
Παναγιώτης ΜάργαρηςΤην Παρασκευή 17/10 ήταν η επίσημη πρεμιέρα, στην οποία ακούστηκαν αρκετά από τα τραγούδια της πρώτης βραδιάς, αλλά υπήρχαν και πολλές εκπλήξεις. Η πρώτη έκπληξη ήταν το «Σχέδιο για ένα Δημοτικό τραγούδι» του Νότη Μαυρουδή σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι, με μια πολύ ωραία εισαγωγή με τις φλογέρες του Μάνου Αβαράκη και μια υπέροχη ερμηνεία από όλους! Ένα τραγούδι που πιστεύω πως δεν πρέπει να βγάλουν ποτέ απ’ το πρόγραμμά τους, είναι το «Κάθε μια νύχτα», γιατί εκτός του ότι είναι, ούτως ή άλλως, ένα καταπληκτικό κομμάτι, είναι και πάρα πολύ όμορφο στην εκδοχή με τις δύο κιθάρες, τη φυσαρμόνικα και τη φωνή της Αναστασίας Μουτσάτσου!
Ακολούθησαν δύο τραγούδια, που όπως είπε και ο Νότης Μαυρουδής, είναι “ξαδελφάκια” και η Αναστασία Μουτσάτσου τα λέει “σαν το παλιό καλό κρασί”. Ήταν το «Φώναξέ με» του Νότη Μαυρουδή σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου και το «Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους της Νίκης Καμπά. Μετά απ’ αυτά τα δυο τραγούδια “έδεσε” πάρα πολύ ωραία η ονειρική «Θάλασσα πλατειά», με την οποία “ταξιδεύεις” και “χάνεσαι”…
Χαρακτηριστικό των παραστάσεων στο “Μετρό”, όπως είχε πει ο Νότης Μαυρουδής απ’ την πρώτη παράσταση, είναι οι “γέφυρες” που ενώνουν εποχές και ήχους.
Μια τέτοια γέφυρα μπορούμε να πούμε πως ήταν και το μουσικό θέμα του «Καραγκιόζη» απ’ το Θέατρο σκιών, το οποίο οι δύο κιθαριστές έχουν διασκευάσει και ερμηνεύουν εξαιρετικά! Μία από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς ήταν το τραγούδι του Νότη Μαυρουδή σε απόδοση Ηλία Πετρόπουλου με τίτλο «Τα στεφάνια», με έναν καταπληκτικό αυτοσχέδιο αμανέ στο τέλος! Ακολούθησαν δύο τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ο «Τσάμικος» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με το κοινό να κρατάει το ρυθμό με παλαμάκια, και «Μανούλα μου», με την Αναστασία Μουτσάτσου να μας χαρίζει για ακόμα μια φορά μια πολύ συγκινητική ερμηνεία! Το πρώτο μέρος έκλεισε με το «El condor pasa», και ένα μικρό διάλειμμα.
Αναστασία ΜουτσάτσουΤο δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε με το «Βαλς του γάμου» της Ελένης Καραΐνδρου, διασκευασμένο για δύο κιθάρες από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη. Ακολούθησαν δύο τραγούδια του Νότη Μαυρουδή, «Ζωές από μετάξι» και «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», και ένα “ζηλευτό τραγούδι” –όπως το χαρακτήρισε ο Νότης Μαυρουδής– του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, που δεν ήταν άλλο από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης». Κατόπιν, η “γέφυρα” μας οδήγησε σε τρία πιο “ροκ” τραγούδια, το «Νύχτωσε νύχτα», το «Πριν το τέλος» και το «Πόσο σε θέλω» με ένα μοναδικό σόλο από τον Μάνο Αβαράκη με τη φυσαρμόνικά του! Ακολούθησε το «Top Kapi» του Μάνου Χατζιδάκι, στο οποίο ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης δεν παίζουν απλώς μουσική, αλλά δίνουν ένα ρεσιτάλ… “ζωγραφικής” με κιθάρες!!! Μέχρι εκείνη τη στιγμή, νόμιζα πως η καλύτερη ερμηνεία που είχα ακούσει ήταν αυτή της Τρίτης 14/10, αλλά τελικά της Παρασκευής 17 του μηνός ήταν κορυφαία!!! Ίσως βέβαια την επόμενη φορά που θα τους ακούσω να… χρειαστεί να ξαναλλάξω γνώμη! Μετά απ’ αυτή την πολύ δυνατή ερμηνεία, περάσαμε σε δύο τραγούδια με θέμα το φεγγάρι, «Χάρτινο το φεγγαράκι» και «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια». Η παράσταση τελείωσε με τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, «Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Μη τον ρωτάς τον ουρανό» και «Οδός ονείρων». Βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει το ανκόρ, αφού μετά την αποχώρηση των καλλιτεχνών απ’ τη σκηνή, ο κόσμος δεν σταμάτησε να χειροκροτεί! Κι έτσι η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Νότης Μαυρουδής, ο Παναγιώτης Μάργαρης και ο Μάνος Αβαράκης, επέστρεψαν για ένα τελευταίο τραγούδι, που ήταν το «Τζιβαέρι».
Αναλυτικό πρόγραμμα Παρασκευής 17/10
Α’ Μέρος
Litanie des Saints (L. Gottschalk, M. Rebennack)
Είν’ αβάσταχτο να φεύγεις (Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος)
Το μήλο (Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Πετρόπουλος)
Σχέδιο για ένα δημοτικό τραγούδι (Νότης Μαυρουδής, Μάνος Χατζιδάκις) Κάθε μια νύχτα (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής)
Tango to Evora (Loreena McKenitt)
Φώναξέ με (Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος)
Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς (Μάνος Χατζιδάκις, Γιάγκος Αραβαντινός)
Θάλασσα πλατειά (Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Ρούσσος)
Θέατρο σκιών - Ο Καραγκιόζης (Ανώνυμου από τα Ταταύλα Σμύρνης)
Τα στεφάνια (Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Πετρόπουλος) Τσάμικος (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
Μανούλα μου (Μάνος Χατζιδάκις, Ιάκωβος Καμπανέλλης)
Πρωινό τσιγάρο (Νότης Μαυρουδής, Άλκης Αλκαίος)
El Condor pasa (D. A. Robles)
Β’ Μέρος
Το βαλς του γάμου (Ελένη Καραΐνδρου)
Ζωές από μετάξι (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής) Άκρη δεν έχει ο ουρανός (Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Κακουλίδης)
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης (Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος)
Νύχτωσε νύχτα (Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας)
Πριν το τέλος (L. Battisti-Mogol, Λίνα Νικολακοπούλου) Πόσο σε θέλω (Τερμίτες, Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος)
Top Kapi (Μάνος Χατζιδάκις)
Χάρτινο το φεγγαράκι (Μάνος Χατζιδάκις)
Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Νότης Μαυρουδής, Τάσος Σαμαρτζής)
Είμ’ αητός χωρίς φτερά (Μάνος Χατζιδάκις, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)
Μην τον ρωτάς τον ουρανό (Μάνος Χατζιδάκις, Ι. Ιωαννίδης) Οδός ονείρων (Μάνος Χατζιδάκις)
Encore Τζιβαέρι (Παραδοσιακό)

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις παραστάσεις του Μετρό [φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά]

{gallery}gallery/mavroudhs_metro_2008{/gallery}

Όταν “ενώνονται” οι κιθάρες Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη με τη φυσαρμόνικα του Μάνου Αβαράκη και τη φωνή της Αναστασίας Μουτσάτσου, συμβαίνει κάτι μαγικό, που δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψει κανείς! Γι’ αυτό προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους, να τους ακούσουν και να τους δουν από κοντά σε κάποια από τις επόμενες παραστάσεις! Στο Μετρό μέχρι 29 Νοέμβρη!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS