135 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Άννα Τσιάλτα

 

Ο τόπος εξορίας, δέχθηκε ξανά το Μίκη Θεοδωράκη,αλλά αυτή τη φορά με ανοιχτή αγκαλιά
 
Επιμέλεια Κειμένου : Άννα Τσιάλτα

Η Ζάτουνα, ο τόπος εξορίας, αλλά και μεγαλουργίας, του διεθνώς γνωστού  Συνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη, θέλησε, μετά από 50 περίπου χρόνια, να αποδώσει τιμή στο μεγάλο δημιουργό, που την έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, αφού, κάθε χρόνο, έρχονται επισκέπτες θαυμαστές του και, κυρίως, από τη Γερμανία, για να αποδώσουν τιμή, να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο και το «Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης»,  με τις ανεξίτηλες μνήμες της εξορίας και το υλικό δημιουργίας του. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάτουνας  και ο Πρόεδρός του Γιάννης  Δρούλιας, με την υποστήριξη  της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, γιόρτασαν  τα  89α  γενέθλιά του, στα ψηλά βουνά της Αρκαδίας, που αν  και εξορίστηκε εκεί σαν ανεπιθύμητος, αυτά τον αγάπησαν, ακούγοντας τα τραγούδια που έγραφε γι αυτά.

Η αλήθεια είναι  όμως, πως τον αγάπησαν πραγματικά και οι κάτοικοι του χωριού που έζησε εξόριστος, όπως επεσήμανε  στην ομιλία της η κόρη του Μαργαρίτα, ευχαριστώντας έτσι τους κατοίκους, που τον δέχθηκαν και τον βοήθησαν να επιζήσει στις πολύ δύσκολες τότε συνθήκες. Πληροφορίες λένε, πως ακόμα και οι δεσμοφύλακές του, σιγοτραγουδούσαν τα τραγούδια του.
 
Η μουσική του αντήχησε ξανά στη γραφική, πανέμορφη  πλατεία του χωριού  από την Λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».  Η  ατμόσφαιρα μοναδική. Ακροατές από όλη την Πελοπόννησο,  αλλά και την Αθήνα και τη Βοιωτία όμως και από το εξωτερικό, ήρθαν να παραβρεθούν στη μοναδική βραδιά, και να τιμήσουν τον  Μεγάλο Συνθέτη.  Η συγκλονιστική και δυναμική γραφή  των μεγάλων συνθέσεων, γέμισαν την ψυχή και το μυαλό  τους,  ξεσηκώνοντάς τους να ξεσπάσουν, με μια ξέφρενη εκδήλωση συναισθημάτων,  χορεύοντας στο τέλος, το «συρτάκι του Ζορμπά».

Συγκλονιστικές οι ερμηνείες των τραγουδιστών,  γνωρίζοντας το πολιτιστικό και ιστορικό φορτίο απέναντι στο οποίο έπρεπε να φανούν αντάξιοι. Σε τραγούδια όπως «Θα σημάνουν οι καμπάνες» από τον δωρικό  Λάκη Χαλκιά,  «Σαββατόβραδο» και  «Της Δικαιοσύνης», από τον εκφραστικό Μπάμπη Τσέρτο,  «Η Μυρτιά»,  «Στράτα τη στράτα», από την άξια  Νάντια Καραγιάννη, «Ο Λεβέντης» και «Το γελαστό παιδί» από την αντιπροσωπευτική  Μπέττυ Χαρλαύτη, «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ» και η υπέροχη άγνωστη μπαλάντα «Είχα τρεις ζωές»,  από τον  Νίκο Καραγιάννη, «Όταν σφίγγουν το χέρι»  και του «Χάρου η μάνα» από τον δοτικό Κώστα Πατσιά,  και «Ποιος τη Ζωή μου» και «Ροδόσταμο» από τη λυρική  Μαργαρίτα Γκινοσάτη.

Ο Θεοδωράκης είναι ο Μίκης όλων των Ελλήνων,  όπως το έχει αποδείξει όχι μόνο μέσα από την τέχνη του, αλλά και από την πολιτική του τοποθέτηση. Ένα πλατύ πνεύμα και μια πληθωρική προσωπικότητα σαν και αυτόν, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά και μέσα σε στενά πλαίσια. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε η ανάγκη  για στήριξη του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ζάτουνα Αρκαδίας, για να μπορέσει να διατηρηθεί σα λύχνο πολιτισμού.

Παρόντες στην εκδήλωση, οι άξιοι απόγονοί του, η κόρη του Μαργαρίτα και ο γιος του Γιώργος, καθώς και τα εγγόνια του Μίκης, Άγγελος, Στέφανος και Αλέξανδρος. Από την πολιτική ηγεσία, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιαννόπουλος Ιωάννης και ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ζαχαρίας Κώστας.
  
  
  
  

 


 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS