127 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

 

Ο ΟΘΕΛΛΟΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΕΙΟΥ

Γράφει η : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

     Βλέποντας μία όπερα η οποία είναι σε τέσσερις πράξεις, είναι βέβαιο πως θα καθηλώσει τον ακροατή, ακόμα και αν αυτό έχει μεγάλη διάρκεια. Και αυτό έζησε ο θεατής στην αριστουργηματική όπερα «Οθέλλος» που πραγματοιήθηκε στο Ηρώδειο.

   Το πρώτο που αντικρίσαμε, μπαίνοντας στο χώρο, ήταν το εμπνευσμένο σκηνικό, που ανήκει στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Γιάννη Κόκκο. Ένα φόντο σε απόχρωση μαύρου και άσπρου και το λιοντάρι της Γαλήνης, το οποίο στεκόταν αγέρωχο προκάλεσε αμέσως το θαυμασμό.

     Αντίστοιχος ήταν και ο θαυμασμός στα φώτα που αναβόσβηναν, στην έναρξη της παράστασης, αναφέροντας την τρικυμία και την αγωνία για την τύχη των μελών και του Οθέλλου. Η αγωνία, που μετατράπηκε σε χαρά και ανακούφιση, όταν η έκβαση αυτή είχε αίσιο τέλος. Συναισθήματα που εναλάσσονταν, όταν ο πρωταγωνιστής συνάντησε τη σύζυγό του Δυσδαιμόνα μεταδίδοντας τον ρομαντισμό, τον αφοσίωση και τον έρωτα. Αρετές που αλλοιώθηκαν από το μίσος του Ιάγου, μετατρέποντας τες σε ζήλια, οργή και εκδίκηση, που, στο τέλος, θα κερδίσουν με τον θάνατο του Οθέλλου και της Δυσδαιμόνας.

      Οι πρωταγωνιστές ξεχώρισαν, φυσικά, με τους ρόλους τους και τις ερμηνείες, αναδεικνύοντας τις ικανότητες τους, και χειροκροτήθηκαν επάξια από το κοινό. Τα  συγχαρητήρια δέχτηκαν, ανάλογα, και οι χορωδοί, οι οποίοι, δείχνοντας τον σωστό επαγγελματισμό τους, απέδωσαν άριστα τα χορωδιακά μέρη.  

       Τραγική όπερα, απά τις κορυφαίες του Τζουζέππε Βέρντι, που αποτέλεσε το ομώνυμο αριστούργημα του Σαίξπηρ, έφτασε ως τις μέρες μας για να βρεθεί στο Ηρώδειο και να εκπλήξει ευχάριστα το κοινό.
      Η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που συμμετείχε, ήταν υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

 

  
  *Φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων