93 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2018
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

 

Ο ΟΘΕΛΛΟΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΗΡΩΔΕΙΟΥ

Γράφει η : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

     Βλέποντας μία όπερα η οποία είναι σε τέσσερις πράξεις, είναι βέβαιο πως θα καθηλώσει τον ακροατή, ακόμα και αν αυτό έχει μεγάλη διάρκεια. Και αυτό έζησε ο θεατής στην αριστουργηματική όπερα «Οθέλλος» που πραγματοιήθηκε στο Ηρώδειο.

   Το πρώτο που αντικρίσαμε, μπαίνοντας στο χώρο, ήταν το εμπνευσμένο σκηνικό, που ανήκει στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Γιάννη Κόκκο. Ένα φόντο σε απόχρωση μαύρου και άσπρου και το λιοντάρι της Γαλήνης, το οποίο στεκόταν αγέρωχο προκάλεσε αμέσως το θαυμασμό.

     Αντίστοιχος ήταν και ο θαυμασμός στα φώτα που αναβόσβηναν, στην έναρξη της παράστασης, αναφέροντας την τρικυμία και την αγωνία για την τύχη των μελών και του Οθέλλου. Η αγωνία, που μετατράπηκε σε χαρά και ανακούφιση, όταν η έκβαση αυτή είχε αίσιο τέλος. Συναισθήματα που εναλάσσονταν, όταν ο πρωταγωνιστής συνάντησε τη σύζυγό του Δυσδαιμόνα μεταδίδοντας τον ρομαντισμό, τον αφοσίωση και τον έρωτα. Αρετές που αλλοιώθηκαν από το μίσος του Ιάγου, μετατρέποντας τες σε ζήλια, οργή και εκδίκηση, που, στο τέλος, θα κερδίσουν με τον θάνατο του Οθέλλου και της Δυσδαιμόνας.

      Οι πρωταγωνιστές ξεχώρισαν, φυσικά, με τους ρόλους τους και τις ερμηνείες, αναδεικνύοντας τις ικανότητες τους, και χειροκροτήθηκαν επάξια από το κοινό. Τα  συγχαρητήρια δέχτηκαν, ανάλογα, και οι χορωδοί, οι οποίοι, δείχνοντας τον σωστό επαγγελματισμό τους, απέδωσαν άριστα τα χορωδιακά μέρη.  

       Τραγική όπερα, απά τις κορυφαίες του Τζουζέππε Βέρντι, που αποτέλεσε το ομώνυμο αριστούργημα του Σαίξπηρ, έφτασε ως τις μέρες μας για να βρεθεί στο Ηρώδειο και να εκπλήξει ευχάριστα το κοινό.
      Η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που συμμετείχε, ήταν υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

 

  
  *Φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS