135 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

 

Η συναυλία για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο «ΑΒΕΡΩΦ» : από «θωρηκτό πολέμου» μετατράπηκε σε «θωρηκτό πολιτισμού»

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής


Το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» γιόρτασε την, περασμένη Κυριακή(10/8/2014), την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο – μοναδικά - με μια συναυλία!
Στη μαρίνα του Φλοίσβου, λοιπόν, με φόντο το πλοίο - μνημείο, το θωρηκτό  «Γεώργιος Αβέρωφ», ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός δημιούργησε ένα  ιδιαίτερο συναυλιακό  πρόγραμμα, ειδικά για τον χώρο και τη συγκεκριμένη βραδιά με τίτλο: «Σε μια θάλασσα με φεγγάρια στο βυθό».
 Συνεπιβάτες του, στο συναυλιακό αυτό ταξίδι, ήταν  ο Βασίλης Λέκκας, η Σαββέρια Μαργιολά, ο Χάρης Μακρής, καθώς και  μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών.
Όπως, μας είχε προϊδεάσει, ήδη, το δελτίο Τύπου : μαζί με τα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του Μιχάλη Κουμπιού και οργανικές του συνθέσεις, με διεθνή αναγνώριση, όπου πρωταγωνιστεί η θάλασσα, το πρόγραμμα περιλάμβανε και τραγούδια από την δισκογραφία του Βασίλη Λέκκα, της Σαββέριας Μαργιολά, καθώς και τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών, που  στην αφήγηση τους  κυριαρχούν η θάλασσα και η σελήνη.

Ο κόσμος – η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό - είχε κατακλύσει(πάνω από 1500 άτομα) τον χώρο της μαρίνας, κι απόλαυσε μια ατμοσφαιρική βραδιά, με φόντο το «ΑΒΕΡΩΦ» στη θάλασσα και την πανσέληνο στον ουρανό. Η μουσική έσμιξε με την ποίηση, αφού ο Μιχάλης Κουμπιός ξεκίνησε τη βραδιά, διαβάζοντας, με την αισθαντική φωνή του, Νίκο Καρούζο(«…τη μεγάλη μας αρχαιότητα: τη θάλασσα
τη λάμπουσα μητέρα της βιολογίας»), ενώ ανάμεσα στα τραγούδια και τα οργανικά, παρεμβάλλονταν κι άλλοι ποιητές, με κορυφαίο τον Σεφέρη.

Μουσικά, τη βραδιά την άνοιξαν τα οργανικά κομμάτια του Κουμπιού («Αστραδενή», «Ταγκό του Πειραιά» κ.ά.), αλλά και τραγούδια του(«Θάλασσα γυαλί», «Όμορφα ταξίδια»), με τις φωνές της Σαββέριας Μαργιολά και του Χάρη Μακρή, για να ακολουθήσουν αγαπημένα τραγούδια, από τις υπέροχες φωνές των δύο εξαιρετικών αυτών ερμηνευτών : «Ήσουνα φεγγάρι»(Μακρής), «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις», «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια», «Πανσέληνος»(Μαργιολά) και «Στο σώμα σου να κατοικώ»(Μαργιολά & Μακρής).

 


 
Τη σκυτάλη, πήρε, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, ο Βασίλης Λέκκας(δικός του, από φράση του, ο τίτλος του ρεπορτάζ μας), τόσο σε τραγούδια του Κουμπιού κι αυτός(«θέλω όνειρα», «Το φίλτρο», «Έλα πάρε με»), όσο και σε κλασικά(«Θάλασσα πλατιά»), αλλά και δικά του («Καημέ»).

Η «Θάλασσα της Ιωνίας» - το υπέροχο αυτό οργανικό του Μιχάλη Κουμπιού – ένωσε(μουσικά) το Αιγαίο με το Ιόνιο, κι έδωσε συνέχεια στη συναυλία, με τραγούδια για τη θάλασσα και το φεγγάρι, όπως : «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» & «Θάλασσα(Μεσοπέλαγα αρμενίζω)»(Μακρής), «Πέρα από τη θάλασσα», «Διώξε τη λύπη παλικάρι», «Θαλασσάκι»(Μαργιολά), «Το πέλαγο είναι βαθύ»(Λέκκας & Μαργιολά), για να ολοκληρώσουν – καληνυχτίζοντας – με το
τραγούδι – καληνύχτα των συναυλιών του Κουμπιού(«Καληνύχτα ψυχάκι»), αλλά και με το – ύστερα από το μπιζάρισμα – «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», μέσα από μια, άκρως θεατρικοποιημένη κι από ψυχής, ερμηνεία του Λέκκα.

Ήρεμη κι απαλή βραδιά, η πιο όμορφη πανσέληνος του χρόνου, δίπλα στη θάλασσα, με φόντο ένα μνημείο(θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»), επιλεγμένο και στημένο άρτια το πρόγραμμα από τον Μιχάλη Κουμπιό, το κύρος του Βασίλη Λέκκα, η χάρη, η ομορφιά κι η γλυκύτητα, στην ψυχή και στη φωνή, της Σαββέριας Μαργιολά, οι υπέροχες ερμηνείες του Χάρη Μακρή, μια ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών, και μια ιδέα των υπευθύνων του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», ήταν τα στοιχεία, μιας, πραγματικά, ιδιαίτερης κι ατμοσφαιρικής μουσικής βραδιάς, για την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Φάνηκε και στο χειροκρότημα, στις επευφημίες για το πρόγραμμα του Κουμπιού, τις ερμηνείες του Λέκκα, και στα ζεστά σχόλια του κόσμου για τη Σαββέρια Μαργιολά και τον Χάρη Μακρή, αυτών των δύο εξαιρετικών ερμηνευτών, που, αποτελούν τη νέα γενιά, όπως είπε κι ο Κουμπιός. Φάνηκε, τελικά, σ’ αυτό που πήραμε μαζί στην ψυχή μας, στο δρόμο της φωτεινής – από την πανσέληνο και τη Τέχνη τους, που μας πρόσφεραν – επιστροφής μας. Να ’ναι όλοι τους καλά, να μας χαρίζουν τέτοιες μοναδικές κι επιτυχημένες συναυλίες. Τις έχουμε ανάγκη!

Έπαιξαν οι μουσικοί :
Μιχάλης Κουμπιός (πλήκτρα)
Δημήτρης Μαργιολάς (νυκτά έγχορδα)
Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο)
Γιώτης Σαμαράς (κιθάρες)
Δήμος Πολυμέρης (ακορντεόν)
Δημήτρης Γάσιας (βιολί)

 

  
 
 
  


*Φωτογραφίες : Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων