136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Η μουσική σήμερα

Δώρα Παπαδοπούλου

Μία ερασιτεχνική και δωρεάν συλλογή 1000 τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, με την έγκριση και τις ευλογίες -όπως διαβάζουμε- του ίδιου του συνθέτη, επιλεγμένων από μία ομάδα φίλων της μουσικής του,από το σύνολο της δισκογραφίας του, βρίσκεται πλέον διαθέσιμη και στο διαδίκτυο, για ελεύθερο downloading μέσω του blog mikis1000songs.blogspot.com.

Διαβάζουμε στο blog:
Μια ομάδα από φίλους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη διάλεξε 1000 τραγούδια από το έργο του,  και πρότεινε την δωρεάν διάδοση των 50 CD που προέκυψαν  από χέρι σε χέρι. Την πρόταση αυτή την αποδέχτηκε με χαρά ο Μίκης  μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή  της ΝΕΤ "Στην Υγειά Μας". Ο Χρήστος, φίλος της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη κι αυτός, επεξεργάστηκε και συμπίεσε τα 1000 τραγούδια, φροντίζοντας έτσι ώστε τα 50 CD της αρχικής συλλογής να γίνουν λιγότερα για να χωρέσουν σε μία κασετίνα. Επιπλέον, ο Μίκης συμφώνησε απόλυτα να γίνει η διακίνηση των 1000 αυτών τραγουδιών και  μέσα από το διαδίκτυο. Aποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η δημιουργία του mikis1000songs.blogspot.com.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει, μεταξύ άλλων ....
Έλαβα κι εγώ από τους άγνωστους καλούς μου φίλους την πλήρη σειρά των 1.000 τραγουδιών μαζί με μια παράκληση:  Γράψε δυο λόγια για να τα συνοδεύουν». Τους ευχαριστώ διπλά αυτό και ... υπακούω! Χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτών των αγνώστων σεμένα φίλων, τους οποίους ευχαριστώ για την ερασιτεχνική έκδοση και δωρεάν διάδοση των Ι .000 τραγουδιών μου. Φυσικά αν όχι όλα, πάντως ένα σημαντικό μέρος από αυτά είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο γνωστό στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Όμως όχι όλα μαζί.
[...] Επομένως η άποψη ότι στην χώρα μου είμαι περισσότερο γνωστός και αγαπητός από τα τραγούδια μου, είναι εσφαλμένη. Κι ακόμα, το χειρότερο για μένα, έχουν γiνει κυρίως γνωστά όσα έχουν συνδεθεί με μεγάλους τραγουδιστές ή πιο συχνά με ξεχωριστές ιστορικές περιόδους, όπως λ.χ., η εποχή της χούντας και της μεταπολίτευση, όπου κυριάρχησαν όσα είχαν «αγωνιστικό» περιεχόμενο. Εξ' ου και η άποψη ότι είμαι συνθέτης «πολιτικός» και ελάχιστα (ή και καθόλου) «λυρικός».
Πρόκειται δηλαδή για μια εικόνα λαθεμένη, παραμορφωμένη, άναρχη, τυχαία, με έντονο το στοιχείο της επικαιρότητας και ξένη (εντελώς ξένη) προς την πραγματική φύση, μορφή και ουσία του έργου μου. Δηλαδή πρόκειται για μια εικόνα που με παραμορφώνει, με αδικεί και κυρίως δεν επιτρέπει στον κύριο αποδέκτη του έργου μου, τον ελληνικό λαό, να γνωρίσει στο σύνολό του και στην πραγματική του μορφή και πεμπτουσία ένα έργο, τα τραγούδια μου, που τα εμπνεύστηκα από αυτόν και τα έγραψα γι' αυτόν. Με άλλα λόγια η αδικία είναι τριπλή: για μένα, για τα τραγούδια μου και για το λαό!.
Λες και γνώριζαν τη σκέψη μου οι φίλοι μου αυτοί και σ' αυτή την ολοκληρωμένη έκδοση αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη σειρά, δηλαδή λ.χ. τη χρονολογική είτε την υφολογική κλπ. αλλά αντιθέτως να «μπερδέψουν» εποχές, τραγουδιστές, ενοτητες, ειδη και φόρμες με ένα πρωτότυπο μοντάζ, όπου πηδάμε από μία εποχή σε άλλη από έναν ποιητή ή ένα τραγουδιστή σε άλλον, έτσι που στο τέλος να αναδειχθεί η θεμελιακή ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα, κάτι που πιστεύω ότι χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική μου προσπάθεια
.

[...] Πώς θα μπορούσε να φτάσει όμως ολοκληρωμένο και ακέραιο το πλήρες μουσικό μου σώμα και όχι ένα χέρι εδώ, ένα πόδι εκεί, ένα μάτι εδώ και μία μύτη εκεί, δηλαδή αυτό το κακέκτυπο του αληθινού εαυτού μου, που είναι σήμερα το μουσικό μου έργο και τα τραγούδια μου σε γνώση του ελληνικού λαού; Όπως αποδείχθηκε ως τώρα, κανένας υπεύθυνος οργανισμός ή κρατική υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρία δεν ενδιαφέρονται για τη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του και τι σημαίνει ή τι αντιπροσωπεύει γι αυτόν. Τους ενδιαφέρει μόνο αν συμβαίνει η μία ή η άλλη πτυχή του, λ.χ. ένας πίνακας, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι να παρουσιάζει εμπορικό και μόνο ενδιαφέρον, ώστε από την εκμετάλλευσή του να προσποριστούν οφέλη.
Όμως, όπως συμβαίνει στην περίπτωσή μου, τα τραγούδια μου είναι για μένα έργο ζωής, σκοπός ζωής και λόγος ύπαρξης, η δε αξία τους δε μετριέται ούτε με χρήματα ούτε με άλλου τύπου συμφέροντα. Και ποιος άλλος εκτός από τον ίδιο το Λαό θα μπορούσε να προσπεράσει όλες αυτές τις κατεστημένες αντιλήψεις, συμφέροντα και εμπόδια και να προσφέρει ένα Έργο που ανήκει στο Λαό, στον ίδιο το Λαό;


[...] Για όσους ανησυχούν, προβληματίζονται και αναζητούν λύσεις, πρέπει να ξέρουν ότι όλα ξεκινούν από τρεις λέξεις: Ελλάδα, Πατρίδα, Ελληνικότητα. Και γι΄αυτόν κυρίως το λόγο θέλω τα 1000 τραγούδια μου να φτάσουν σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και σε κάθε πτυχή της ελληνικής ψυχής, γιατί μόνο τότε πιστεύω ότι η ψυχή μου θα βρει ανάπαυση.

Μίκης Θεοδωράκης

mikis1000songs.blogspot.com

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)