112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Βιβλίο και τραγούδι

Τάσος Π. Καραντής

«Η ποντιακή μουσική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά στοιχεία του ποντιακού ελληνισμού, που στήριξε ψυχικά και πνευματικά τους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στις καινούριες πατρίδες. Πολλοί από τους λυράρηδες και τους τραγουδιστές της πρώτης γενιάς είναι αυτοδίδακτοι μουσικοί, οι οποίοι έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου μαζί με τα μουσικά τους όργανα και τις λιγοστές τους γνώσεις και συνέχισαν την ποντιακή μουσική παράδοση με ιδιαίτερη αγάπη και πάθος, αφήνοντας έναν τεράστιο μουσικό πλούτο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Οι σημερινοί συνεχιστές της μουσικής παράδοσης του Πόντου θέλοντας να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αναζητούν πλέον μουσικές πηγές απ’ όπου θα μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τη θεωρία της ποντιακής μουσικής και την ιστορία των μουσικών οργάνων που τους ενδιαφέρουν και έτσι η ανάγκη συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων επέβαλε την έκδοση του παρόντος εγχειριδίου του καταξιωμένου συνθέτη-συγγραφέα-μουσικολόγου Βασίλη Αρχιτεκτονίδη με τίτλο : “Πραγματεία για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας”
».

Μ’ αυτά τα λόγια, ανάμεσα σε άλλα, προλογίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ψωμιάδειου» Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού την έκδοση αυτού του πολύτιμου βιβλίου του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας διατήρησης της ταυτότητας του ποντιακού ελληνισμού, την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και της γλώσσας του, μέσα από τις εκδοτικές δραστηριότητες του ιδρύματος.
Εξάλλου, ο συγγραφέας αυτής της πραγματείας, στον πρόλογό του, επισημαίνει την έλλειψη, στη μουσική βιβλιογραφία, ενός αντίστοιχου βιβλίου, με εμπεριστατωμένη κι αναλυτική μελέτη του όλου θέματος. Κι όμως, παρότι η λύρα είναι το βασικό μουσικό όργανο των Ελλήνων του Πόντου, μέχρι τώρα, διδασκόταν μόνο με πρακτικό τρόπο. Έτσι, το βιβλίο του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, έρχεται να παίξει το ρόλο του ειδικού εγχειριδίου διδασκαλίας και να βάλει το λιθαράκι του στα θεμέλια του παραδοσιακού Ποντιακού μουσικού οικοδομήματος.

Το ίδιο το βιβλίο τώρα, απευθύνεται σ’ αυτούς που ξεκινούν το μάθημα της ποντιακής λύρας, στους πρακτικούς λυράρηδες, αλλά και στον κάθε φιλομαθή μουσικόφιλο αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει το κυρίαρχο μουσικό όργανο των Ποντίων.
Η όλη έκδοση είναι καλαίσθητη, σε μεγάλο σχήμα(με φωτογραφίες, σχέδια και παρτιτούρες) και, μέσα στις 240 σελίδες της, εμπεριέχει ιστορικές και θεωρητικές γνώσεις(προέλευση και κατασκευή του οργάνου, θεωρία των μουσικών συστημάτων), καθώς και πρακτικές ασκήσεις(γενικές κι ασκήσεις τεχνικής για τη δεξιοτεχνία της λύρας) κι εφαρμογές(σε παραδοσιακές μελωδίες, τόσο ως αυτοτελές όργανο, αλλά κι ως όργανο ορχήστρας).
Η «Πραγματεία για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας» του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, είναι ένα έργο ζωής και μια πραγματική προσφορά αγάπης προς την μουσική ποντιακή κληρονομιά, από έναν άνθρωπο του μουσικού μας πολιτισμού που είναι αφιερωμένος σ’ αυτήν.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS