115 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Θάνος Μικρούτσικος: 7

Τάσος Π. Καραντής

Βιβλίο – cd / Εκδόσεις «Γαβριηλίδης»
«7 μέρες της βδομάδας γεμάτες μουσική … 7 κι άλλα 7 τα σκαλοπάτια από το σπίτι στο καταφύγιο της μουσικής μου … 7 του παραμυθιού … ». Μ’ ένα ποιητικό – παραμυθένιο προλογικό σημείωμα, για το “σημαδιακό 7”, μας εισάγει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος στο νέο του μουσικό βιβλίο, με το τίτλο «7», το οποίο συνοδεύεται από cd. 7 μουσικοί αυτοσχεδιασμοί λοιπόν του Θάνου Μικρούτσικου και 7 “συνωμότες” αυτής της δουλειάς του : οι 4 μουσικοί που παίζουν στο δίσκο, ο Νίκος Τουλιάτος(κρουστά - ντραμς), ο Γιώργος Φακανάς(ηλεκτρικό μπάσο), ο David Lynch(σαξόφωνο) κι ο Τάκης Φαραζής(ηλεκτρικό πιάνο), καθώς κι ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας με 7 πίνακές του, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης με 7 ποιήματά του κι ο Σάμης Γαβριηλίδης, που έκδωσε το «7». Α, υπάρχουν στο βιβλίο και 7 σημειώσεις για τις 7 μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου από τον Γιώργο Χαρωνίτη! Σας μπέρδεψα; Τα πράγματα είναι πιο απλά.  

Ο Θάνος Μικρούτσικος μπορεί να είναι, στους πολλούς, δημοφιλής για τα τραγούδια του, αλλά έχει συνθέσει όλα τα είδη της μουσικής στην καριέρα του (όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, πειραματική μουσική, ηλεκτρονική μουσική, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και, φυσικά, κύκλους τραγουδιών). Στο «7» λοιπόν, μας παρουσιάζει την πιο τζαζ κι αυτοσχεδιαστική πλευρά του, μέσα από 7 συνθέσεις του, όπου παίζει ο ίδιος(τσέμπαλο, πλήκτρα, ηλεκτρικό πιάνο) και μοιράζεται αυτοσχεδιαστικά με τους μουσικούς(Τουλιάτος – Φακανάς – Lynch - Φαραζής) - όλοι τους είναι γνωστά ονόματα στον αυτοσχεδιαστικό χώρο. Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε σταθερή συνεργασία μαζί τους καθ’ όλη τη δεκαετία του ’80 κι, εξάλλου, τη δεκαετία του ‘80(από το 1981 ως το 1987) είναι γραμμένες οι 7 συνθέσεις του που κυκλοφορούν τώρα. Τα εξηγεί όλα ο ίδιος στο πολύ ενδιαφέρον σχόλιό του για τον αυτοσχεδιασμό : «Ο αυτοσχεδιασμός – όταν είναι επιτυχημένος – είναι ένα γοητευτικό ταξίδι που σε οδηγεί σε κόσμους μαγικούς. Σε σχέση με μια απολύτως καθορισμένη μουσική σύνθεση, το απρόβλεπτο είναι εκείνο που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες, πέρα από τις ικανότητές τους, να έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώνουν ο καθένας το παίξιμο και τις ιδέες του άλλου. Τότε όλοι αυτομάτως είναι συνδημιουργοί. Παίζοντας πολλά χρόνια μαζί τους διαπίστωσα ότι, εκτός από το εξαιρετικό τους ταλέντο, είχαν αφουγκραστεί ο ένας τις ανάσες του άλλου. Ο δικός μου ρόλος ήταν η σύνθεση των μουσικών θεμάτων, ενίοτε κάποιες ρυθμικές ιδέες και κάποιες μουσικές εμμονές. Άρχιζα εγώ, αλλά τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τον Νίκο, τον Γιώργο, τον David και τον Τάκη. Τους αγαπώ, τους τιμώ, τους σέβομαι και τους ευχαριστώ.».
Ο Γιώργος Λαζόγκας εικονογραφεί με 7 ζωγραφιές του το «7» του Θάνου Μικρούτσικου, το ίδιο θα έλεγα “αυτοσχεδιαστικά”. Άλλοτε αφηρημένα,
άλλοτε ποιητικά κι άλλοτε ονειρικά, οι πινελιές του απλώνονται σε μια χρωματική κλίμακα που περιλαμβάνει από το ασπρόγκριζο ως το κοκκινόμαυρο.
Ο Γιώργος Κακουλίδης “βάζει τα λόγια” στα 7 μουσικά θέματα του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά μόνο στο χαρτί, μέσα από τα 7 ποιήματά του, κάποια από τα οποία(«Το χέρι», «Το χρώμα της ορχήστρας ΙΙ»), φτάνουν σε υψηλά ποιητικά “σαχτουρικά ύψη”!
Ο Γιώργος Χαρωνίτης καταθέτει 7 σημειώσεις στις 7 μουσικές του Θάνου Μικρούτσικου εισάγοντάς  μας, με τα εμπνευσμένα σχόλιά του, στις έννοιες της σύνθεσης, του αυτοσχεδιασμού, της δεξιοτεχνίας, της ερμηνείας, της μουσικής και του χρόνου.
Ο Σάμης Γαβριηλίδης, τέλος, μας παραδίδει σε μια αγαπησιάρικη έκδοση – με “λεπτοδουλειά” όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος - το «7».
Τα 7 αυτοσχεδιαστικά θέματα του Θάνου Μικρούτσικου είναι ποικίλα, μελωδικά, ρυθμικά, νευρώδη, αλλά και χαμηλόφωνα. Ξεχώρισαν στ’ αυτιά μου – χωρίς να υπολείπονται τα άλλα -  το «Τζοκόντα 87» με την απρόβλεπτη κι εξαιρετική συνομιλία του Θάνου Μικρούτσικου(τσέμπαλο, πλήκτρα) με τον Γιώργο Φακανά(ηλεκτρικό μπάσο), καθώς και τα «Φαντασία Νο 1» και «Φαντασία Νο 2» με το φανταστικό σαξόφωνο του David Lynch.
Τα 7 μουσικά θέματα του Θάνου Μικρούτσικου που περιλαμβάνει το cd, αλλά κι όλο το βιβλίο με τους 7 πίνακες του Λαζόγκα και τα 7 ποιήματα του Κακουλίδη, είναι, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Γιώργου Χαρωνίτη : «… ένα ταξίδι(ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα – σε ίσες ή άνισες αποστάσεις) όπου ο προορισμός είναι ορατός αλλά η διαδρομή μαθηματικά απροσδιόριστη». Είναι, θα πρόσθετα, ένα ταξίδι, που αφορά όλους όσους συνυπογράφουν την καταληκτική φράση του σημειώματος του Θάνου Μικρούτσικου : «Σ’ αυτόν τον βάρβαρο κόσμο, στον οποίο μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου, τραβερσωμένοι ας πάμε».   
 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS