126 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Αυτόν τον δίσκο του Μαργαρίτη - από πέρσι που σε συνέντευξή του μου είπε ότι τον ετοιμάζει - τον περίμενα όπως ο διψασμένος το νερό! Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι σήμερα η τελευταία μεγάλη, γνήσια αυθεντική, λαϊκή φωνή. Η χροιά του διαθέτει όλα τα στοιχεία της ελληνικής επαρχίας, μπολιασμένα όμως με εκείνα των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, όπου, απ’ τα εφηβικά του χρόνια, ζει ο σπουδαίος αυτός λαϊκός τραγουδιστής. Όσοι απ’ τη γενιά μου των 40άρηδων κι ειδικά από τη Β’ Πειραιά, κάναμε στην εφηβεία μας μπουρδελότσαρκες στο Μεταξουργείο και δεν συχνάζαμε στο Κολωνάκι, θα καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ, με τα όσα λέω για τα καθαρόαιμα λαϊκά στοιχεία της φωνής του Μαργαρίτη, αφού τα έχουμε βιώσει οι ίδιοι και τα έχουμε ακούσει από το στόμα του απλού κοσμάκη.
Με τον Τσιτσάνη λοιπόν, καταρχάς, τον συνδέει η λαϊκότητα που διακρίνει και τους δυο ως καλλιτέχνες, αλλά πέρα απ’ αυτό, η κοινή καταγωγή(ο Τσιτσάνης από τα Τρίκαλα – ο Μαργαρίτης από το Πετρωτό Τρικάλων), αλλά κι η προσωπική τους γνωριμία κι η παραλίγο συνεργασία τους(τα λέει όλα αυτά ο ίδιος ο Μαργαρίτης στο σημείωμά του στο ένθετο). Το χρώσταγε στον εαυτό του αυτό το δίσκο ο Μαργαρίτης, αλλά και στο λαϊκό τραγούδι και σε όσους το αγαπάμε. Και το έκανε με μεράκι κι άρτια. Με τις “ευλογίες” των παιδιών του Τσιτσάνη, του Κώστα και της Βικτωρίας, με τις συμβουλές των ειδικών, Χατζηδουλή, Κουνάδη και Κοντογιάννη και την επιμέλεια του Πέτρου Βαγιόπουλου, όπου επέλεξαν 41 τραγούδια από το λαϊκό σκέλος του Τσιτσάνη κι επικεντρώθηκαν στην ερωτική και κοινωνική θεματολογία τους. Βέβαια, πρέπει, εδώ να πω ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Μαργαρίτης τραγουδά Τσιτσάνη, έχει πει στο παρελθόν, μοναδικά, δυο ξεχωριστά τραγούδια του, το «Κάποια μάνα αναστενάζει»(«Μ’ αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα»/1985) και τη «Λιτανεία του μάγκα»(«Τα γούστα»/2002).
Τώρα όμως έχουμε, σαφώς, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα που είναι χορταστικό και θα ικανοποιήσει τους πάντες. Σ’ αυτό συμβάλει η περίφημη ορχήστρα, με τους σπουδαίους μουσικούς της, που παίζει στο δίσκο. Ενδεικτικά αναφέρω τους : Μανώλη Πάππο(μπουζούκι), Θανάση Σοφρά(μπάσο), Γρηγόρη Συντρίδη(τύμπανα) κι Ανδρέα Παππά(κρουστά). Και βέβαια, τόσο οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Παγιάτη, αλλά, κυρίως, όσο, το ότι οι μουσικοί κι ο τραγουδιστής, έπαιξαν στο στούντιο ζωντανά, όλοι μαζί, αλά παλαιά, καταφέρνουν να βγάλουν ένα πολύ μερακλίδικο αποτέλεσμα, που θέλεις να το ακούς και να το ξανακούς! Όλο, το διπλό αυτό cd, ρέει φυσικότατα και το ακούς απνευστί.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγουδά τον Τσιτσάνη με σεβασμό, με αγάπη, με μεράκι, με τη γνώση του, με την αλήθεια του και με την ερμηνευτική προσωπικότητά του και προσφέρει ένα σημαντικό υλικό για να ακουστεί και να το καταευχαριστηθούν παλιότεροι και νεότεροι ακροατές.
Είναι απολαυστικά τα γυρίσματά του, ο τρόπος που χρωματίζει τις λέξεις, το πάθος κι ο καημός που βγάζει, ανάλογα το στίχο, είναι μοναδικός! Οι μερακλήδες της ερμηνευτικής λεπτομέρειας στα δύσκολα λαϊκά τραγούδια, έχουν μπόλικο υλικό, για ατέλειωτες ακροάσεις, ανακαλύψεις κι απολαύσεις!
Σε όλα τα τραγούδια ο Μαργαρίτης αφήνει το αποτύπωμά του, αλλά θα έλεγα πως του πάνε γάντι, τραγούδια σαν τα : «Μες στην πολλή σκοτούρα μου», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Ο Σακαφλιάς», «Τα μούρα», «Θα κάνω ντου βρε πονηρή», «Τα ξένα χέρια», «Ίσως αύριο», «Σαν απόκληρος γυρίζω», «Φτώχια που με κουρέλιασες» και «Οι φάμπρικες». Είναι δε καταλυτικές οι ερμηνείες του στα : «Το βαπόρι απ’ την Περσία», «Σε διώξαν απ’ την Κοκκινιά», και «Κλάψε σήμερα καρδιά μου» Όπως, εξαιρετικά, τα τραγουδάει, είναι “για να κόψεις φλέβες”!
Ο δίσκος, όπως καταλάβατε, από την πλευρά μου, συστήνεται ανεπιφύλακτα! Θα αποτελέσει “εικόνισμα” στη δισκοθήκη όσων αγαπούν τα κλασικά και τα αυθεντικά. Προσοχή πάντως, ο δίσκος αυτός δεν θα αρέσει σε όσους ακούν μόνον αυτούς που - όπως είχα ακούσει να λέει ένας ηχολήπτης – τραγουδούν “σα να τους έχει σχιστεί το καλσόν”!

ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
01 ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ ΔΕΙΛΙΝΑ
02 ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΜΟΥ
03 ΜΕΙΝΕ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ
04 ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
05 ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΚΟΣΜΕ
06 ΠΑΛΙΟΚΟΡΙΤΣΟ, ΓΙΑ ΣΕΝΑ
07 ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ
08 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΟΣΟΥΛΑ
09 ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
10 ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ ΧΟΡΕΨΕ ΜΟΥ
11 ΤΟ ΒΑΠΟΡΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ
12 ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ
13 Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ
14 ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΜΠΕΓΛΕΡΙ ΣΟΥ
15 ΤΑ ΜΟΥΡΑ
16 ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
17 ΑΡΑΠΙΚΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ
18 ΠΟΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΔΕ ΘΑ ΡΑΪΣΕΙ
19 ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΤΟ
20 ΤΟ ΘΥΜΑ
21 ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΑΖΕΙ

22 ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΠΑΜΕ ΤΣΑΡΚΑ
24 ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ
25 Ο ΤΣΟΛΙΑΣ
26 ΣΕ ΔΙΩΞΑΝ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
27 ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
28 ΘΑ ΚΑΝΩ ΝΤΟΥ, ΒΡΕ ΠΟΝΗΡΗ
29 ΤΟ ΄ΞΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙΣ
30 Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΑΣ
31 ΔΕ ΘΕΛΩ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΥ

32 ΤΑ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ
33 ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ
34 Τ' ΑΛΑΝΙΑ
35 ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ ΓΥΡΙΖΩ
36 ΚΛΑΨΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
37 ΑΘΗΝΑΙΙΣΑ
38 ΦΤΩΧΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕΣ
39 ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΑ ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΙΚΑ
40 α) ΚΑΠΝΟΥΛΟΥΔΕΣ, β) ΓΙΟΥΡΓΙΑ
41 ΟΙ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS