168 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Μιχάλης Τσαντίλας

Οι Electric Litany σχηματίστηκαν το 2007 στο Λονδίνο από τον Αλέξανδρο Μιάρη (φωνή, κιθάρες, πιάνο, σύνθι), μετανάστη από την Κέρκυρα, τον Βρετανό Richard Simic (τύμπανα) από το Devon, και τον Αμερικανό Duane Petrovich (μπάσο) από το Texas. Αυτό το πρώτο άλμπουμ τους, που ηχογραφήθηκε σε 3 μόλις ημέρες, περιέχει 10 δικά τους κομμάτια και δανείζεται τον τίτλο του από ένα κομμάτι του Ian Hawgood.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε μια εγκαταλειμμένη εκκλησία στο Βόρειο Λονδίνο, την οποία ο Μιάρης χρησιμοποιούσε ως κατοικία, και ο χώρος αυτός είναι σαφές ότι έχει παίξει τον ρόλο του στον «ευρύχωρο» ήχο που παράγει το γκρουπ εδώ. Οι συνθέσεις τους αναπτύσσονται με αργά τέμπο και απλές μελωδίες, αποπνέουν «θρησκευτικότητα» , μια διάχυτη μελαγχολία και ρομαντική διάθεση. Σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται σε εκρήξεις, σε άλλες τις συγκρατούν. Μοιάζουν να χρωστούν πολλά σε μπάντες όπως οι Radiohead, Joy Division, The Cure και Ι Like Trains αλλά και στον Nick Cave – ειδικά η φωνή και οι ερμηνείες του Thom Yorke φαίνεται ότι έχουν σημαδέψει τον Μιάρη.
Το γκρουπ εισπράτει ήδη πολλά κολακευτικά σχόλια για τη χρήση ενός σαμπλ με τη φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλει ένα απόσπασμα από τη Σονάτα Του Σεληνόφωτος στο όμορφο Tear, ενώ άλλες επίσης καλές στιγμές βρίσκει κανείς στα Home και The Dunes, στο «ζωηρό» A Dream Worth Dreaming και το «παραδομένο» A Time (Never Be Late). Οι στίχοι είναι ιδιαίτερα σύντομοι στα περισσότερα τραγούδια, προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερο μια αίσθηση παρά να δώσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές ενώ σε κάποιες στιγμές απλά αποτελούν την αφορμή για να ακουστεί η φωνή.
Το HTBAC&WTW μοιάζει να είναι – και ακούγεται σαν – concept άλμπουμ. Το συγκρότημα το αφιερώνει στην Αναρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση και στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 – δύσκολο να μην το συμπαθήσεις λοιπόν. Πρόκειται αναντίρρητα για ένα καλό πρώτο βήμα για τους Electric Litany, το οποίο, ενώ δεν περιέχει κάποια αριστουργηματική στιγμή, διατηρεί εντούτοις ένα αρκετά υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκειά του. Αίσθησή μου είναι ότι αν το συγκρότημα καταφέρει να εξελίξει αυτά που μας παρουσιάζει εδώ, ίσως ξεφύγει αισθητά από τον «ανταγωνισμό». Εν κατακλείδι, άλλη μια κυκλοφορία, με πολύ όμορφη συσκευασία και artwork, στα γνωστά επίπεδα που μας έχει... «κακομάθει» η Inner Ear.


Tracklist
01 Don’t Fear The War
02 Home
03 The Dunes
04 Tear
05 (Like We Do In) January
06 Minute
07 The Roses Came
08 A Dream Worth Dreaming
09 A Time (Never Be Late)
10 February

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS