163 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Μιχάλης Τσαντίλας

Δύο χρόνια μετά το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο τους, Apples On An Orange Tree, οι Θεσσαλονικείς Sleepin Pillow – αποτελούμενοι από τους Antoine (πλήκτρα, πιάνο), Nick Jacqueline (κρουστά, παραδοσιακά όργανα), Skinman (τύμπανα), Nomik (στίχοι, φωνή), Rispa (κιθάρες) και Aisha Sama (όρθιο μπάσο) – κυκλοφορούν τη δεύτερη εργασία τους, η οποία περιέχει 12 κομμάτια και έχει τίτλο Superman’s Blues.
Ο υπεράνθρωπος έχει τις μαύρες του, λοιπόν, καθώς το άλμπουμ έχει ως κεντρικό θέμα την εσωτερική αναταραχή του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δείχνει να έχει χάσει, μέσα στον χαώδη τρόπο ζωής του, τον δρόμο και τους στόχος του. Ζόρικο αντικείμενο διάλεξαν οι Sleepin Pillow και, ευτυχώς, μακριά από τα εξαντλειμένα θέματα  της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής στιχουργικής, σε όποια γλώσσα κι αν αυτή εκφράζεται. Και αυτός ο προβληματισμός αντικατοπτρίζεται πλήρως στο μουσικό κομμάτι του δίσκου, του οποίου η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινή και μυστηριώδης, όπως ακριβώς και το εξώφυλλό του.
Οι έξι μουσικοί, επιχειρώντας ξανά τη σύντηξη του προοδευτικού και του ψυχεδελικού ροκ της Δύσης με τις μουσικές κλίμακες και τα ηχοχρώματα της Ανατολής, κάνουν εδώ αρκετά βήματα εμπρός σε σχέση με το ντεμπούτο τους. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η σαφώς πιο εκτεταμένη χρήση συνθετητών και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων, με αποτέλεσμα ο ήχος τους να είναι πιο σύγχρονος – παράλληλα, η όλη παραγωγή είναι πιο επαρκής και εντυπωσιακή. Παραμένουν βέβαια οι πανταχώθεν μουσικές αναφορές τους, από το trip hop, το post rock αλλά και την δυτική κλασικότητα. Έτσι, είτε εξαπολύουν κιθαριστικούς ανεμοστρόβιλους και θορυβούν ασυστόλως, είτε ρίχνουν τους τόνους με υπνωτιστικά μοτίβα και νοσταλγικές μελωδίες, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ λιγότερο από συναρπαστικό.
Σπάνια πια συναντά κανείς δίσκους για τους οποίους να μην έχει να κάνει την παραμικρή παρατήρηση. Οι Sleepin Pillow μάς χαρίζουν με το Superman’s Blues μια απολαυστική βόλτα στο πολυδιάστατο μουσικό σύμπαν τους, δείχνοντας παράλληλα έναν δρόμο για τον ανήσυχο Έλληνα δημιουργό του προσεχούς μέλλοντος. Δεν το συζητώ βέβαια – κι ας είναι νωρίς – ότι μιλάμε για μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς.


Tracklist
01 Holy Monster
02 Silicone
03 Superman’s Blues
04 An Idiot’s Point Of View
05 Pathetic
06 Dope
07 Home
08 Anakrousis
09 A Big Circle
10 Masterpiece
11 Simple Words Of Truth
12 Superman’s Singing The Blues

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS