78 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Μιχάλης Τσαντίλας

Ο Argie είναι ο Αργύρης Λούλατζης, πρώην μέλος του ντουέτου Anasa, που είχε εμφανιστεί  πριν 2 χρόνια με το άλμπουμ Όλα Αλλάζουν Στο Χρόνο. Τώρα κυκλοφορεί τον πρώτο του σόλο δίσκο που έχει τίτλο Τον Κόσμο Αν Αλλάξεις και περιέχει 11 τραγούδια – μεταξύ τους και 3 αγγλόφωνα – σε δική του μουσική και στίχους (με τη βοήθεια του Χάρη Μιχαηλίδη σε ένα από αυτά).
Δεν έχω ακούσει τον δίσκο των Anasa για να μπορώ να μιλήσω σχετικά με το αν και κατά πόσο έχει προοδεύσει ο Argie ως τραγουδοποιός σε σχέση με εκείνο το πρώτο δισκογραφικό βήμα του – ακούγοντας  όμως το Τον Κόσμο Αν Αλλάξεις ομολογώ ότι δεν θα το επιδιώξω. Ο Λούλατζης έχει μεν κατακτήσει τον τρόπο να γράφει τραγούδια με όλα τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που υποτίθεται ότι αυτά πρέπει να έχουν (κουπλέ, ρεφραίν κτλ.), δεν έχει όμως καταφέρει να αποκτήσει ένα προσωπικό στίγμα. Το ομώνυμο του δίσκου κομμάτι, που ορθώς νομίζω επιλέχθηκε ως εναρκτήριο, θυμίζει τους Oasis και έχει μια συμπαθητική μελωδία, υπάρχουν μερικές ακόμα στιγμές με σχετικό ενδιαφέρον (Waste And Wasted, Don’t Be Afraid, Είναι Τα Χρόνια) αλλά από εκεί και κάτω ο δίσκος καταντάει κουραστικός, αφού δεν σου παρέχει τη δυνατότητα να πιαστείς από κάπου και να επιχειρήσεις να τον ακούσεις πολλές φορές.
Οι κοινοτοπίες που παρατηρούνται στα τραγούδια του Argie δεν εντοπίζονται, δυστυχώς, μόνο στο μουσικό τομέα. Οι στίχοι του αναπαράγουν χιλιοακουσμένα κλισέ και παρουσιάζουν μια έντονη αφέλεια σε πολλές στιγμές ενώ το θέμα που κυριαρχεί – για να μην πω μονοπωλεί – είναι (ναι, σωστά το μαντέψατε) ο έρωτας. Αλλά και το τελευταίο προπύργιο, η ενορχήστρωση, αυτή δηλαδή που μπορεί πολλές φορές να αναδείξει ακόμα και αδύναμα, στη βάση τους, τραγούδια, στερείται φαντασίας και μένει στα απολύτως βασικά, παραπέμποντας στη χιλιοακουσμένη εγχώρια και διεθνή ποπ-ροκ μανιέρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι – σύμφωνα, τουλάχιστον, με το ένθετο όπου δεν αναφέρονται ονόματα μουσικών – ο Λούλατζης ευθύνεται για το παίξιμο όλων των οργάνων που ακούγονται στον δίσκο αλλά και για την επιμέλεια παραγωγής – είναι κάτι αυτό.
Συνοψίζοντας, ο Argie παρουσιάζει εδώ μια αρκετά αδύναμη δουλειά. Αυτό δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το ταλέντο που πιθανότατα διαθέτει αλλά με το πόσο το έχει δουλέψει και καλλιεργήσει. Θα πρέπει οι νέοι τραγουδοποιοί και συνθέτες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αρκεί να γράψεις μερικά στρογγυλά τραγούδια για να αποκτήσεις των σεβασμό των μουσικόφιλων – χρειάζεται προπάντων να έχεις μια δική σου καλλιτεχνική προσωπικότητα, κάτι που ο Argie δεν έχει, νομίζω, ακόμα. Αν θέλει να την αποκτήσει, θα πρέπει, πριν επιχειρήσει να αλλάξει τον κόσμο, να στραφεί πρώτα προς τον εαυτό του. Εδώ θα είμαστε, να χειροκροτήσουμε μια επόμενη, πιο συγκροτημένη και ουσιαστική προσπάθειά του.


Tracklist
1. Τον Κόσμο Αν Αλλάξεις
2. Ταξίδι Στο Χρόνο
3. Πού Να Σε Βρω
4. Waste And Wasted
5. Ανάμνηση
6. Τα Όνειρα Υπάρχουν
7. Don’t Be Afraid
8. Είναι Τα Χρόνια
9. Μικρές Ιστορίες
10. Φυλαχτό
11. Memory 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ήθελα μια κοινωνία που θα έχει μια γραμμή – οριζόντια – για όλα τα παιδιά που γεννιούνται. Να είναι όλα ίσα στην εκκίνηση. Όταν μου λένε αν είμαι αριστερός, αυτό τους απαντώ.
Θάνος Μικρούτσικος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις