91 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Μιχάλης Τσαντίλας

Μετράω κοντά δυο ντουζίνες ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα (κλασικές, ηλεκτρικές και slide κιθάρες, πιάνο, ακορντεόν, διάφορα έγχορδα, υδρόφωνο, θέρεμιν, μουσικό πριόνι είναι μόνο μερικά από αυτά). Μετράω 11 συμμετέχοντες μουσικούς (Γιώργος Τσιατσούλης, Γιώργος Κατσάνος, Φώτης Σιώτας, Νίκος Βελιώτης, Σταύρος Παργινός, Κώστας Κακούρης, Γιάννης Δημητριάδης, Πέτρος Βαρθακούρης, Λευτέρης Χαβούτσας, Αναστάσης Γρίβας, Κώστας Καρούλης). Μετράω, τέλος, 14 κομμάτια. Φιλόδοξο φαντάζει, ομολογουμένως, το εγχείρημα του ντουέτου των Burgundy Grapes, του Γιώργου Κολυβά και του Αλέξανδρου Μιαούλη, σε αυτό το δεύτερο άλμπουμ τους.
Και είναι αξιέπαινοι οι δύο αυτοδίδακτοι μουσικοί γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με την ορχηστρική μουσική, ένα είδος που στη χώρα μας σχεδόν φυτοζωεί. Η μουσική τους ακούγεται σαν soundtrack και θα μπορούσε να είναι, βασισμένη σε κάποια φανταστική ταινία με φόντο τη θάλασσα – άλλωστε και ο τίτλος, Man In The Lighthouse, προς τα ‘κεί το πάει. Τα θέματά τους είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα λιτά και αναπτύσσονται αργά, νωχελικά, με τις κιθάρες να στήνουν τις βάσεις και τα υπόλοιπα όργανα να συμπληρώνουν τα κενά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αποτελέσματα υπνωτίζουν και προκαλούν ένα αίσθημα έντονης νοσταλγίας.  Με διάρκεια που πλησιάζει τη μία ώρα, η ακρόαση του δίσκου απαιτεί σίγουρα υπομονή αλλά ανταμείβει με το παραπάνω.
Δεν υπάρχουν πολλά να περιγράψει κανείς για έναν τέτοιο δίσκο – ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν του κάνει είναι να τον ακούσει. Ούτε και πολλή κριτική σηκώνει το πράγμα – η μόνη μου ένσταση είναι ότι σε κάποιες στιγμές ένιωσα να αναπτύσσεται μια ατμόσφαιρα περισσότερο παρά μια σύνθεση. Το μόνο που εύχομαι είναι οι Burgundy Grapes και το Man In The Lighthouse να βρουν το κοινό που τους αξίζει, αν όχι στα μέρη μας, τουλάχιστον στο εξωτερικό, όπου υπάρχει σαφώς περισσότερος κόσμος που μπορεί να τους εκτιμήσει. Και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας προτρέψω να ανακαλύψετε μια δουλειά με πολύ καλό περιεχόμενο και καλαίσθητη συσκευασία που ίσως σάς ανοίξει νέους μουσικούς ορίζοντες.


Tracklist
01. Sorrow In Your Bliss
02. Home Of No Return
03. On The Train To Berlin
04. Letters In A Shoe-Box
05. Hint Of A Smile
06. Took Those Troubles For A Ride
07. Fine Blossoming Day
08. Time Doesn’t Seem To Be Healing It
09. Old Bridge
10. Sun Trapped In The Luminous Room
11. The Wind Blew Her In And Then Blew Her Out
12. The Man In The Lighthouse
13. At Sea, The Biggest Danger Is Land
14. Anticipation Song

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/7/1988 Πέθανε από καρκίνο ο τραγουδιστής Τώνης Μαρούδας
23/7/1996 Πέθανε στην Αθήνα, χτυπημένη από τον καρκίνο, η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην κινηματογραφική της καριέρα, τραγούδησε τραγούδια πολλών μεγάλων συνθετών.
23/7/2011 Πέθανε στο Λονδίνο η τραγουδίστρια Amy Winehouse

ΤΥΧΑΙΑ TAGS