122 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.12.2018
Ορφέας | Main Feed

Δισκοκριτικές

Μιχάλης Τσαντίλας

Ενάμιση χρόνο μετά το Ταξίδι Για Να Σε Βρω, ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι πάλι εδώ με νέο δίσκο. Ανοιξιάτικη Μέρα ο τίτλος του και 11 τα κομμάτια που περιέχει – ένα από αυτά έχει γράψει ο Κος Κ., τους στίχους σε ένα άλλο ο Στέλιος Κάτσαρης και στη μουσική στον Πυροσβεστήρα συνδράμουν οι Locomondo ενώ όλα τα υπόλοιπα αποτελούν δημιουργήματα του ίδιου. Ο οποίος νομίζω ότι εδώ επιβεβαιώνει όσα καλά ακούγονται γι’ αυτόν και εξελίσσει αυτό που κάνει.
Η έναρξη, όπως και στο Ταξίδι Για Να Σε Βρω, γίνεται με ένα οργανικό θέμα, το Μόρα, με υποβλητικά φωνητικά και «ευρύχωρη» ατμόσφαιρα. Ακολουθούν οι «οδηγίες προς ναυτιλομένους» του Αθάνατος, η τζάζι-νουάρ ατμόσφαιρα του Δυο Ώρες Μείνανε Μόνο, το σκωπτικό Για Το Ράδιο του Κου Κ. και το ραδιοφωνικό χιτ με ψυχή που αγαπήθηκε πολύ, ο Πυροσβεστήρας δηλαδή, όπου επιτέλους ακούμε λίγη ρέγγε με στίχους που να μην αναλώνονται σε εξυπνακίστικα σλόγκαν. Χρειάζεται να φτάσουμε στο έκτο τρακ, το φανκοειδές Θα Σε Κλέψω Μια Βραδιά, για να ακούσουμε στίχο ερωτικού περιεχομένου κι αυτό το συγκαταλέγω στα θετικά – όχι ότι είναι άχρηστη η ερωτική θεματολογία αλλά αποτελεί εύκολη λύση και έχει νομίζω εξαντληθεί πλέον. Και η συνέχεια έχει πολύ καλές στιγμές, όπως το συγκινητικό Μάνα, όπου ο Μπαλάφας κάνει ξανά παιχνίδι με την παράδοση, και το ομώνυμο του δίσκου τραγούδι, ένα όμορφο, μελωδικό mid-tempo.
Πολύ θετικό, λοιπόν, και αυτό το βήμα για τον Λεωνίδα Μπαλάφα. Όσοι τον έχουν δει στις ζωντανές εμφανίσεις του ή έχουν μιλήσει μαζί του – είχα αυτή την ευκαιρία πρόσφατα – καταλαβαβαίνουν ότι αυτό το παιδί ζει και αναπνέει μέσα από τις νότες και τους ρυθμούς. Και αυτό, κατά τη γνώμη, γίνεται για πρώτη φορά τόσο καλά αντιληπτό και μέσα από έναν δίσκο του. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι ο Μπαλάφας δεν μας έχει δείξει ακόμα το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του, όχι γιατί μάς τις κρύβει αλλά γιατί, όπως και το μπουμπούκι του εξωφύλλου, δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη του άνθιση. Ευτυχώς, η άνοιξη γι’ αυτόν δείχνει να είναι στο μέλλον του, μπροστά του και όχι πίσω του.


Tracklist:
01. Μόρα
02. Αθάνατος
03. Δυο Ώρες Μείνανε Μόνο
04. Για Το Ράδιο
05. Πυροσβεστήρας
06. Θα Σε Κλέψω Μια Βραδιά
07. Μάνα
08. Έχω Πια Βαρεθεί
09. Αδιαφορία
10. Ανοιξιάτικη Μέρα
11. Ρημαδιό

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/12/1974 Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης
17/12/1900 Γεννήθηκε η ηθοποιός Κατίνα Παξινού

ΤΥΧΑΙΑ TAGS