146 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κώστας Πατσαλής

Ο δίσκος "12 παρά 5" σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Σ.Τσώτου, Τ.Μιχαηλίδη, Π.Γλυκοφρύδη και Γ.Νεγρεπόντη κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου 1971 από την PHILIPS. Τίτλος συμβολικός! Τα μηνύματα των στίχων είναι "καρφιά" για την πολιτική κατάσταση της εποχής ! Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Μαρινέλλα (είχαν κάνει μαζί με τον Λεοντή την "Καταχνιά" και την "Ανάσταση ονείρων"), η Β. Σαββίδη και ο Γ. Φωτόπουλος (οι δυο τελευταίοι σε πρώτη εμφάνιση). Ο Λεοντής έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι από τις πολλές αλλαγές των στίχων που του επέβαλε η λογοκρισία της χούντας δεν θυμάται με ποια λόγια, τελικά, μπήκαν στο δίσκο τα τραγούδια! Μάλιστα , ο στιχουργός με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης», λόγω παρόμοιων προβλημάτων με τη χούντα, δεν είναι άλλος από τον σημαντικό Βαγγέλη Γκούφα. Η δικτατορία της εποχής δεν άφησε να παιχτούν στο ραδιόφωνο τα τραγούδια…

Ο δίσκος εξαφανίστηκε σύντομα από τα ράφια γιατί δεν ανατυπώθηκε. Για πολλά χρόνια ήταν δυσεύρετος και η τιμή του ήταν απλησίαστη στους συλλέκτες, μέχρι που το 1995 η εταιρεία τον κυκλοφόρησε σε cd. Αλλά ακόμα και σήμερα η πρώτη έκδοση σε βινύλιο είναι σπάνια! Για χρόνια -όσο ο δίσκος ήταν δυσεύρετος-το μόνο τραγούδι που γνώριζε ο πολύς κόσμος ήταν το "ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ" που είχε πει και σε ζωντανή ηχογράφηση η Μαρινέλλα από το κέντρο ΣΤΟΡΚ (LP «Μια βραδιά με τη Μαρινέλλα» PHILIPS 6331033). Αξίζει όμως να αναφέρουμε ως αξιόλογα και τα τραγούδια τα «Έρημο πουλί», «Άσπρο μου ρόδο», «Ο χάροντας και το παιδί», «Ο άντρας ο μόνος» και το υπέροχο ζεϊμπέκικο «Ζωή να σε χαρώ».

Τα τραγούδια
ΕΡΗΜΟ ΠΟΥΛΙ, Μαρινέλλα (στίχοι Σώτια Τσώτου)
Ο ΧΑΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Γ.Φωτόπουλος ( στίχοι Γ.Νεγρεπόντης)
ΑΣΠΡΟ ΜΟΥ ΡΟΔΟ, Μαρινέλλα (στίχοι Τ.Μιχαηλίδης)
ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, Β.Σαββίδη (στίχοι Τ.Μιχαηλίδης)
ΠΑΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ, Μαρινέλλα (στίχοι Τ.Μιχαηλίδης)
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, Γ.Φωτόπουλος & χορωδία (στίχοι Γ.Νεγρεπόντης)
ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, Μαρινέλλα (στίχοι Σώτια Τσώτου)
Ο ΑΝΤΡΑΣ Ο ΜΟΝΟΣ, Β.Σαββίδη (στίχοι Πάνος Γλυκοφρύδης)
ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, Ορχήστρα
ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΠΙΣΩ, Μαρινέλλα (στίχοι Τ.Μιχαηλίδης)
ΤΑΞΙΔΙ, Γ.Φωτόπουλος (στίχοι Σώτια Τσώτου)
ΖΩΗ ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΩ, Μαρινέλλα (στίχοι Γ.Νεγρεπόντης)

Η Βούλα Σαββίδη έκανε καριέρα μετά το δίσκο αυτό, συνεργάστηκε με τους Χατζιδάκι , Πλέσσα κ.ά. Ο Γ.Φωτόπουλος είχε άδικο τέλος, αφού λίγο μετά την ηχογράφηση του δίσκου σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα! Η Μαρινέλλα, μετά το δίσκο αυτό, ξανασυνεργάστηκε με τον Χρήστο Λεοντή το 1995 στις παραστάσεις «Γυναικών Πάθη» όπου τραγούδησε χορικά (κάποια σε μουσική δική του) από τραγωδίες του Ευριπίδη και εκείνος είχε αναλάβει τη μουσική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις όλων των χορικών.
Θα κλείσω αυτό το μικρό αφιέρωμα στο δίσκο με κάποια λόγια του συνθέτη για το μουσικό έργο «12 παρά 5» που είχε πει στη Λόλα Νταϊφά. Χρήστος Λεοντής: «…Η ουσία είναι ότι τα τραγούδια αυτά εξακολουθώ να τα αγαπάω ιδιαίτερα και συναισθηματικά, αλλά και αντικειμενικά, παρόλο που δεν ακουστήκανε πάρα πολύ» (από το βιβλίο «Μουσικοί διάλογοι» της Λόλας Νταϊφά , εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2007)
Ανακαλύψτε τα!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά

ΤΥΧΑΙΑ TAGS