129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Αφιερώματα

Κώστας Πατσαλής

Ο Γιώργος Μεϊντανάς υπήρξε μια τεράστια φωνή που τραγούδησε δημοτικά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους,  μοναδικά κι ανεπανάληπτα! Όμως η αποστασιοποίησή του από τη δισκογραφία τού στοίχησε τη μεγάλη υστεροφημία που απολαμβάνουν οι δημοτικοί τραγουδιστές  της εποχής του όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Γεωργία Μηττάκη, ο Κώστας Ρούκουνας κ.ά. Οι άνθρωποι του χώρου, βέβαια,  ήξεραν και ξέρουν την τεράστια αξία της φωνής του όπως και αρκετοί παλιότεροι σε ηλικία άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν ζωντανά σε κάποιο από τα παραδοσιακά κέντρα και πανηγύρια. Οι νεότεροι όμως πρέπει να ψάξουν αρκετά, σήμερα, για να βρουν τη δισκογραφία του και να απολαύσουν τη θεσπέσια φωνή του… Δε θα ξεχάσω ποτέ τη φωνή αυτή που ηχούσε στ’ αυτιά μου τέτοιες μέρες όταν από το ψαλτήρι της εκκλησίας στον Ορχομενό Βοιωτίας που ζούσε με την οικογένειά του έψελνε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και δεν χρειαζόταν μικρόφωνο; αφού η δύναμη της φωνής του αντηχούσε από άκρη σ’ άκρη και ήταν μόνο… ενενήντα χρονών!!!! Ο Μεϊντανάς είχε την τύχη η φωνή του να διατηρείται σε πολύ ψηλό επίπεδο και σε προχωρημένη ηλικία!
Αλλά, ποιος ήταν ο Γιώργος Μεϊντανάς;  Ας δούμε την πορεία του, την καριέρα του…


Ο  Γ.Μεϊντανάς  γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1909, στο χωριό Θούριο της Βοιωτίας. Καταγόταν από γεωργική οικογένεια, «ούτε φτωχή ούτε πλούσια» όπως έλεγε ο ίδιος... Ήταν το πρώτο παιδί, από τα τέσσερα της οικογένειας.


Ο Μεϊντανάς   από μικρό παιδί είχε πάθος με το τραγούδι. Γράφει ο ίδιος ,στην ανέκδοτη αυτοβιογραφία του: «Από πολύ μικρός είχα μανία με το τραγούδι. Μάλιστα, επειδή δε σταματούσα το τραγούδι κάθε μέρα, τα παιδιά με φώναζαν «Πάλλο». Πάλλο έλεγαν έναν που έπαιζε καραμούζα εκείνη την εποχή».
Δυστυχώς , τα ανέμελα παιδικά χρόνια του, στιγματίστηκαν από τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του. Ο πατέρας του, μπροστά στο βάρος των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένεια από την έλλειψη της μάνας, αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Πριν όμως γίνει ο γάμος, ο πατέρας του αποφασίζει να  στείλει τον μικρό Γιώργο σ’ένα ιερωμένο, τον πατέρα Προκόπιο, στην Πάτρα. Να πώς περιγράφει την στιγμή του αποχωρισμού ο ίδιος: «Θυμάμαι όταν αποχαιρέτησα τα αδέλφια μου, έκλαιγαν απαρηγόρητα  τα καημένα!»
Η ζωή δίπλα στον πατέρα Προκόπιο, στην Πάτρα, ήταν μέσα στα εκκλησιαστικά ιδεώδη. Έτσι δεν άργησε να λατρέψει τη βυζαντινή μουσική. Από τα δώδεκα χρόνια του, διάβαζε μουσική. Για δασκάλους του είχε  τον Θεοδ. Αθανασόπουλο, πρωτοψάλτη του Αγ. Δημητρίου Πατρών, που ήταν αόμματος, τον Προκόπιο Λάμπρου και έναν μεγάλο ιεροψάλτη της εποχής, τον Κυριάκο Μαυρίδη. Σ’όλες τις γιορτές του σχολείου δεν έχανε την ευκαιρία να τραγουδά και να ψάλλει. Ένα εφηβικό φλερτ με μια κοπελιά όμως, τον έκανε να έρθει σε αντίθεση με τις εκκλησιαστικές αρχές με τις οποίες μεγάλωνε. Η ιστορία αυτή δημιούργησε πρόβλημα στον έφηβο –τότε- Γιώργο  και τον έκανε να ντραπεί και να μετανιώσει τόσο, που παρόλο που τον συγχώρεσε ο π. Προκόπιος, εκείνος γύρισε στο χωριό του, το Θούριο.
Στεναχωρημένος από την κατάληξη των γεγονότων κατατάσσεται εθελοντής στον στρατό. Μα κι εκεί δεν άργησε να γίνει  η αγαπημένη φωνή του στρατοπέδου, αφού δεν έχανε την ευκαιρία να ψάλλει και να τραγουδά δημοτικά τραγούδια. Σε μια άδεια από το στρατό, γνωρίζει την μετέπειτα γυναίκα του Γρηγορία, εντυπωσιάζεται και τη ζητά από τους συγγενείς της. Παντρεύτηκαν το 1928 και δημιούργησαν μια όμορφη οικογένεια. Η δημιουργία οικογένειας έχει απαιτήσεις και έτσι πήρε άδεια αορίστου χρόνου από το στρατό για να δουλέψει. Αρχίζει να ψάλλει στην εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά Ορχομενού, αργότερα πηγαίνει στον Ι.Ν.Κοίμησης Θεοτόκου της Λιβαδειάς. Εκείνη την εποχή γνωρίζει και τον Γιώργο Σωτήρχαινα, γίνονται φίλοι και ζει από την περιπέτειά του από κοντά την άδικη καταδίκη του σε θάνατο. Το 1933 θα τραγουδήσει για τον Σωτήρχαινα  και θα ηχογραφήσει ακόμα ένα τραγούδι , τα «Μακεδονόπουλα» , που αποτελούν και τις μοναδικές ηχογραφήσεις του σε δίσκους 78 στροφών.
Καθώς ψάλλει στο Πυρί Θηβών τον ακούει ένας οργανοπαίχτης, ο Μπενέτας, εντυπωσιάζεται από τη φωνή του και του προτείνει να αφήσει τις 1000 δρχ. που έπαιρνε και να τον ακολουθήσει σε πανηγύρι σε χωριό της Πελοποννήσου με 3500 δρχ. Ο Μεϊντανάς   δέχεται, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σε λίγο έρχεται η πρόταση από τον Κώστα Γιαούζο  - τον μεγάλο κλαρινίστα- για να τραγουδήσει στο κέντρο «Έλατος» των Αθηνών. Στην ορχήστρα ανήκει και ο άλλος μεγάλος κλαρινίστας ο Νίκος Καρακώστας. Η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη!
Ο Γιώργος Μεϊντανάς  οργώνει την Ελλάδα τραγουδώντας στα πανηγύρια που τότε είχαν μεγάλη λαμπρότητα και κύρος. Το 1937 τον φωνάζει η Ρόζα Εσκενάζυ για να δουλέψουν μαζί στο κέντρο «Παγγαίο». Μαζί τους ο Λάμπρος με τη λύρα, ο Κ.Γιαούζος στο κλαρίνο, ο τσιμπαλίστας Γιάννης Λιβαδείτης και η χορεύτρια Τάκου και βέβαια χάλασε ο κόσμος. Ο ερχομός του πολέμου του ΄40 βάζει φρένο για λίγο στην καριέρα του όπως και σε όλη τη χώρα μας. Το 1946 ξαναρχίζει δυναμικά και πάλι. Κάποιο βράδυ –στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 κι ενώ τραγουδά σε κέντρο των Αθηνών δέχεται μια παραγγελιά από κάποιο τραπέζι για να πει ένα κλέφτικο. Εκείνος το τραγουδάει και αμέσως τον φωνάζουν στο τραπέζι που είχε δώσει την παραγγελιά. Ήταν ο Στ.Καζαντζίδης. Να πώς διηγείται ο ίδιος το περιστατικό: «Με φωνάζει ο Καζαντζίδης στο τραπέζι του. Τι τραγούδι ήταν αυτό ρε Μεϊντανά; μου λέει. Αυτό ήταν ολόκληρο έργο. Εσύ αδικείσαι, με τέτοια σπάνια φωνή θα μπορούσες να τραγουδούσες ότι θέλεις. Του λέω: Τον γνωρίζω  καλά τον εαυτό μου, αλλά το κλέφτικο είναι το εθνικό τραγούδι και μ’ αυτό θα πεθάνω, αγαπητέ Στέλιο!».
Το 1959 με την προτροπή του κλαρινίστα Γιώργου Ανεστόπουλου πηγαίνει να τραγουδήσει για λίγο καιρό στην Αμερική και κάθεται μέχρι το 1969! Γνωρίζει κι εκεί την αγάπη του απόδημου ελληνισμού. Το 1963 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 33 στρ. με τίτλο «Η χαρά του μετανάστη» .Κλαρίνο έπαιξε ο μεγάλος Βασίλης Σαλέας.
Το 1969 γυρνώντας στην Ελλάδα, δεν τον είχε ξεχάσει κανείς. Όλοι τον ζητούσαν να ξανατραγουδήσει. Ένα βράδυ τον επισκέφτηκε εκεί που τραγουδούσε ο μεγάλος ιεροψάλτης της Μητρόπολης Αθηνών, ο Σπ.Περιστέρης. Να πως περιγράφει ο Μεϊντανάς  τη συνάντηση : «Όταν είδα τον Περιστέρη στο μαγαζί, παραξενεύτηκα. Ήξερα ότι ο Περιστέρης δεν πηγαίνει σε κέντρα. Κατεβαίνω απ΄το τραπέζι και τον ρωτάω. Για σένα ήρθα, μου λέει. Γίνεται μια εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Παύλου Μελά στην αίθουσα του Παρνασσού και θέλω να τραγουδήσεις» . Ο Μεϊντανάς ενθουσιάζεται και δέχεται αμέσως. Στην εκδήλωση αυτή  ο Μεϊντανάς  ερμήνευσε το τραγούδι του «Παύλου Μελά». Μετά το τέλος της εκδήλωσης , τον αγκάλιασε ο τότε διευθυντής της Ακαδημίας Αθηνών, ο Μέγας και του είπε: «κ. Μεϊντανά  θα προσευχόμαστε όλοι στο Θεό να ζήσεις εκατό χρόνια για να μας τραγουδάς, γιατί Μεϊντανάς  δεν ξαναγίνεται!». Και για να αποδείξει έμπρακτα  τον θαυμασμό του, τον κάλεσε και πήρε μέρος στη δισκογραφική έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών «Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια», που έγινε για την επέτειο της ελληνικής παλιγγενεσίας.
Ο Γιώργος Μεϊντανάς  συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού της εποχής του όπως τον Γ. Παπασιδέρη, τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη Ρίτα Αμπατζή, τη Γεωργία Μηττάκη, τον Κ. Ρούκουνα , τον Δ. Ζάχο, τη Μαρίκα την Πολίτισσα κ.α. Για πολλά χρόνια μοιράστηκε το πάλκο με τον επίσης σημαντικό δημοτικό ερμηνευτή τον Κώστα Ζωγράφο (άλλο έναν «αδικημένο» της εποχής) και αποτέλεσαν ένα αξεπέραστο δίδυμο.
Λόγω της αντίθεσής του με τα δισκογραφικά κυκλώματα, δυστυχώς , δεν ηχογράφησε πολλά τραγούδια, αν αναλογιστεί κανείς τη διάρκεια της καριέρας του.
Εκτός από τις δυο προπολεμικές του ηχογραφήσεις, τον μεγάλο δίσκο στην Αμερική και τη συμμετοχή του στο δίσκο της Ακαδημίας Αθηνών, ο Μεϊντανάς  ηχογράφησε μερικούς δίσκους μικρούς των 45΄στροφών. Το  πρώτο 45άρι  ηχογραφήθηκε στην Αμερική το 1969 και είναι η μοναδική καταγραφή με τη φωνή του όπου τραγουδά λαϊκούς δρόμους, ένα χασάπικο και ένα ζεϊμπέκικο σε μουσική και στίχους δικούς του. Τα υπόλοιπα 45άρια  ηχογραφήθηκαν  στην Ελλάδα  από το 1970 και μετά. Στη συνέχεια από το 1976 μέχρι το 1985  ηχογραφεί 7 δίσκους των 33 στρ. με κλέφτικα (που τόσο αγαπούσε), τσάμικα, καλαματιανά  και έναν με βυζαντινούς ύμνους . Πολλές φορές η κρατική τηλεόραση είχε κάνει αφιερώματα υποκλινόμενη στο ταλέντο και τη φωνή του.

Ο Γιώργος Μεϊντανάς  ευτύχησε να τον ακολουθεί η φωνή του μέχρι το τέλος… Αξέχαστο θα μείνει - σε όσους το ζήσαμε - το βράδυ της 31ης  Αυγούστου του 1995, όπου τιμήθηκε εν ζωή από το Δήμο Ορχομενού και την τοπική εκκλησία  και τραγούδησε για τελευταία φορά δημόσια!
Μέχρι το τέλος της ζωής του έγραφε τραγούδια με σκοπό να τα τραγουδήσει ο ίδιος σε κάποιο επόμενο δίσκο που όμως δεν πρόλαβε… Ο Γιώργος Μεϊντανάς  έφυγε από κοντά μας στις  22 Μαϊου 1999 στον Ορχομενό Βοιωτίας. Αυτό που μένει πια είναι να ανακαλύψει το μεγαλείο της φωνής του και η νεώτερη γενιά και να πάρει τη θέση που του αξίζει!....


 
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ του Γιώργου Μεϊντανά
Καταγραφή : Αντώνης Κόντος

ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ  Ποτ Πουρί Συρτά    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963 U.S.A
ΑΓΓΕΛΛΩ ΚΡΕΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar     1976PA 5130    
ΑΕΤΟΣ ( ΕΝΑΣ ΑΕΤΟΣ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ) Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 2341 -    PA 5130    
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΑΠ' ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟ  Συρτοτσιφτετέλι    Γ. Μεϊντανάς     Paniv 6262    1970 MTG 287    
ΑΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    MBI - 10368    1971
ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΠΕΡΝΩ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΑΠΟΨΕ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΑ  Καλαματιανό    Σοφία Βόττα    OLYMPIA    1978 OL. 20063   
ΑΡΑΧΟΒΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΑΡΓΗΤΟΠΟΥΛΑ ΜΟΥ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ  ( ΤΖΙΒΑΕΡΙ ) Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΒΛΑΧΑ ΑΠ' ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΒΟΧΑΪΤΙΣΣΑ Τσάμικο        Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΒΡΕΧΕΙ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΖΕΙ Μπερατιανός    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6262    1970 MTG  286    
ΒΡΥΣΗ ΜΟΥ ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΓΕΡΟ ΝΟΤΗΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς     Paniv 6302    1973 MTG  283    
ΓΕΡΟ ΝΟΤΗΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς     Poly Gram    1985 LP 2001    
ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ  ( ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ ) Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς      Poly Gram    1985 LP 2001    
ΓΙΑΝΝΟΣ   ( ΣΗΚΩ ΑΠΑΝΩ ΓΙΑΝΝΟ )  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5115    
ΔΙΑΚΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΔΙΑΚΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963 No. 715    U.S.A
ΔΙΑΚΟΣ ( ΘΑΝΑΣΗΣ ) Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΔΙΑΜΑΝΤΩ  ( ΣΗΚΩ )Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976
ΔΥΟ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ (χασάπικο)    Γ.Μεϊντανάς    PA 5130 Αcropolis 1   1969
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΝΝΕΝΤΥ  Τσάμικο   Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963 No. 715    U.S.A
ΕΒΓΑ ΗΛΙΕ ΜΟΥ ΕΒΓΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΒΛΑΧΙΚΗ ΓΕΝΙΑ Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς     Paniv 6395    1971 MTG  565    
ΕΜΕΙΝΑ Ο ΔΟΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6273    1970 MTG  284   
ΕΝΑΣ ΑΕΤΟΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΕΣΕΙΣ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6273    1970 MTG 285    
ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ  Συρτό στα τρία    Γ. Μεϊντανάς      Poly Gram    1985 LP 2001    
ΘΑΥΜΑΣΜΑ  ( ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ) Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΘΕΟΝΙΤΣΑ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ  ( Ο ) Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6497    1973 MTG 956    
ΘΥΜΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Poly Gram    1985 LP 2001    
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ Ποτ Πουρί    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963  U.S.A
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ Ποτ Πουρί    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963
 Η γυναίκα που μ' αρέσει , Γράμμα μου ξενιτεμένο...           U.S.A
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΚΑΤΗΦΕΣ  Συρτό    Γ. Μεϊντανάς     Poly Gram    1985 LP 2001    
ΚΑΤΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑ ΨΕΥΤΙΚΗ Συρτοτσιφτετέλι    Γ. Μεϊντανάς     OLYMPIA    1980  OL. 20077    
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ (ΒΑΣΤΑΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ Τ' ΑΛΟΓΑ)  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΚΕΙΝΟ Τ' ΑΣΤΕΡΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΚΕΡΝΑ ΜΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ ΜΟΥ Καλαματιανό    Σοφία Βόττα    OLYMPIA    1978 OL. 20063   
ΚΙΝΗΣΑ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΙΝΗΣΑ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ   Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΚΟΡΑΚΑΣ  ( ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΗΜΕΝΕ ΚΟΡΑΚΑ ) Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978  OL. 20063    
ΛΑΓΙΑΡΝΙ ( ΚΛΕΦΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ )    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050   
ΛΙΑΚΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΛΙΒΑΔΕΙΑ  ( ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ 'ΝΑΙ Η ΛΕΙΒΑΔΙΑ ) Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΛΙΓΗ ΠΝΟΗ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΛΙΟΥΛΙΟΣ ( ΚΑΗΜΕΝΕ ΛΙΟΥΛΙΕ )  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976  PA 5130    
ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΥΛΑ   Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    D G  2048    1934
ΜΑΝΕΣ  ( ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΗ )  Αμανές    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980  OL. 20077    
ΜΑΝΕΣ ΝΕΒΑ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ Αν είχε ο χάρος δυο παιδιά    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΜΑΡΓΙΟΛΙΚΟ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΜΠΑΛΟΣ  Δεν ημπορώ να κλαιω πια [ ΣΥΡΤΑ]    Γ. Μεϊντανάς     xctv-97698    1963 No. 715    U.S.A
ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΜΥΛΩΝΑΣ  ( Ο )  Συρτοτσιφτετέλι    Γ. Μεϊντανάς - Σοφία Βόττα    OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ  Ποτ Πουρί    Γ. Μεϊντανάς      xctv-97698    1963
Κακαβιά - Μάϊνα - Μικρή νησιώτισσα - Καπετάνιε χαμογέλα        No. 715    U.S.A
 
ΞΥΠΝΑ ΚΑΗΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς      OLYMPIA    1980 OL. 20077    
ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20050    
ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΚΙΣΣΑΒΟΣ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΠΑΝΑΓΙΟΥΛΑ  Καγκέλι    Γ. Μεϊντανάς      Poly Gram    1985 LP 2001    
ΠΑΝΩΡΙΑ   Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΙΝΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130   
ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕΣ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς      Poly Gram    1985  LP 2001    
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς      Poly Gram    1985 LP 2001    
ΠΙΠΙΝΙ ( ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΙΓΟΜΑΙ ) Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΠΟΥ 'ΣΟΥΝ ΓΚΟΛΦΩ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130   
ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ  Συρτό    Γ. Μεϊντανάς     Poly Gram    1985 LP 2001    
ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Ποίμανδρος   2000
ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963 U.S.A
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ  Καγκέλι    Γ. Μεϊντανάς - Β. Χαρακίδα    MBI - 10366    1971        
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς - Σοφία Βόττα    OLYMPIA    1978 Κ187 -    OL. 20063    
ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963 No. 715    U.S.A
ΣΤ' ΑΝΑΠΛΙΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΙΔΙ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΣΤ' ΑΠΟΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ  Καγκέλι    Γ. Μεϊντανάς     Poly Gram    1985 LP 2001    
ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝ ΑΡΝΙΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΣΤΗ ΞΕΝΙΤΙΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6302    1971  MTG 282    
ΣΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΣΤΟ 'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5130    
ΣΩΤΗΡΧΑΙΝΑΣ   Κλέφτικο     Γ. Μεϊντανάς    D G 2037    1934 &D G 2155    
ΤΑ ΕΡΗΜΑ ΤΑ ΞΕΝΑ ( ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΟΡΦΑΝΕΨΑ )    Γ. Μεϊντανάς     OLYMPIA    1978 OL. 20063    
                    
ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΑ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΘΥΜΗΣΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063   
ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ  Συρτό    Γ. Μεϊντανάς      Paniv 6395    1971 MTG 564   
ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΡΙΝΑ Μ' ΚΙ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙΣ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΤΟΥ ΚΙΤΣΟΥ Η ΜΑΝΑ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς     Poly Gram    1985 LP 2001    
ΤΡΕΙΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976  PA 5599    
ΤΡΙΤΣΙΜΠΙΔΑΣ  ( ΒΓΗΚΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΔΙΑΣΕΛΑ ) Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς         Paniv 6497    1973  MTG  955    
ΤΣΕΛΙΟΣ Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ  Τουρκιστί    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963  U.S.A
ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ  Τσάμικο    Γ. Μεϊντανάς    Poly Gram    1985 LP 2001    
ΦΛΟΓΕΡΑ  ( ΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ )  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5599    
ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 'ΧΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ  Κλέφτικο    Γ. Μεϊντανάς    xctv-97698    1963  U.S.A
ΩΡΑΙΑ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ  Καλαματιανό    Γ. Μεϊντανάς - Σοφία Βόττα    OLYMPIA    1978 OL. 20063    
ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ (ΤΟ) (ζεϊμπέκικο)    Γ.Μεϊντανάς   Acropolis 1  1969
            
            
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ            
            
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ  Είς Αραβικήν    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΡΙΑ ΡΕΔΕΣΤΙΝΟΥ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ ΑΣΩΤΟΥ Ν. Σμύρνης    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΔΥΝΑΜΙΣ, Όσοι είς Χριστόν    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΕΥΛΟΓΙΤΑΡΙΑ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΒΟΑ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976  PA 5146    
ΣΦΑΓΗΝ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΔΙΚΟΝ ΧΡΙΣΤΕ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    
ΤΑ ΠΛΗΘΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΜΟΙ ΔΕΙΝΩΝ    Γ. Μεϊντανάς    Panivar    1976 PA 5146    

Συμμετέχουν : Ηλ. Λαντζιβίρης, Ανδρ. Χρόνης, Κ. Σκλάβος, Κ. Ζακυνθινός


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
*Ευχαριστώ θερμά την εγγονή του Γιώργου Μεϊντανά, Γρηγορία, για το αρχειακό υλικό (φωτογραφίες & την ανέκδοτη αυτοβιογραφία του) .
*Ευχαριστώ θερμά τον ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού  κ. Αντώνη Κόντο  για την παραχώρηση της καταγραφής των ηχογραφήσεων του Γιώργου Μεϊντανά.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη