118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Αφιερώματα

Τάσος Π. Καραντής

ΝΤΑΛΑΡΑΣ / ΑΛΕΞΙΟΥ - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΤΕΝΤΑ»

Γράφει ο : Τάσος Π. Καραντής

Φέτος, συμπληρώθηκαν 30 χρόνια (1984 - 2014), από τις κοινές συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου, στο θέατρο «ΤΕΝΤΑ».
Με αφορμή αυτήν την επέτειο της 30ετίας, σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα, γι’ αυτό το σπουδαίο και ιστορικό καλλιτεχνικό γεγονός, που – μέχρι σήμερα - ήταν η τελευταία φορά που το κοινό είδε την Χαρούλα Αλεξίου να κάνει κοινές εμφανίσεις με τον Γιώργο Νταλάρα.
Ε, αποτελεί κι ένα προσωπικό χρέος, αυτή η αναφορά, αφού, 16άρης τότε(1984), ανήκα σ’ αυτούς, που παρακολούθησαν – αν κι έδινα εξετάσεις της Α΄Λυκείου την επομένη - αυτά τα δυο κορυφαία ονόματα, για τελευταία μαζί, σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.  
 Στο www.dalaras.gr  καταγράφονται ως εξής οι κοινές συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου :

 «Τον Μάιο και τον Ιούνιο 1984 εμφανίστηκε με την Χαρούλα Αλεξίου στο θέατρο "Τέντα"  της Λεωφόρου Συγγρού για 40 παραστάσεις. Η επιτυχημένη συνεργασία τους συνεχίστηκε με μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά. Ήταν η τελευταία φορά που το κοινό είδε την Χαρούλα Αλεξίου να κάνει κοινές εμφανίσεις με τον Γιώργο Νταλάρα.».

Όπως πληροφορούμαστε από το www.retrodb.gr :


«Οι συναυλίες στο θέατρο "Τέντα" πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα, εξαιτίας της διαμάχης τότε μεταξύ ΕΔΕΤ (Ένωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού) και ΕΤΕ (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος) για τα πνευματικά δικαιώματα. Στην πραγματικότητα αρκετοί άνθρωποι του χώρου βρήκαν αφορμή να επιτεθούν στους Γαλάνη, Αλεξίου και Νταλάρα που αποτελούσαν το προεδρείο της ΕΤΕ. Λίγες μέρες πριν την έναρξη αυτών των παραστάσεων, τα μέλη της ΕΔΕΤ (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Σπανός, Ξαρχάκος κ.ά,) τονίζουν ότι απαγορεύουν δια παντός στους Νταλάρα, Αλεξίου και Γαλάνη την εκτέλεση των τραγουδιών τους, διότι οι καλλιτέχνες αυτοί με δηλώσεις τους στον Τύπο, παρά την πριν συνεργασία τους, συμπεριφέρθηκαν με αχαριστία και έλλειψη ήθους. Συνολικά δόθηκαν 40 παραστάσεις. Η επιτυχημένη συνεργασία τους συνεχίστηκε με μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά.
Η συναυλία μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΤ, ζωντανά, από το θέατρο "Τέντα", τον Ιούλιο του 1984. Οι δύο τραγουδιστές έδωσαν συνέντευξη στον Γ. Παπαστεφάνου, ενώ το πρόγραμμά τους περιλάμβανε λαϊκά, ρεμπέτικα, ξένα τραγούδια, αλλά και κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία. Την παρουσίαση την έκανε ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Στέλιου Ράλλη.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φαίδων Λιονουδάκης, Χρήστος Νικολόπουλος,  Στέλιος Καρυδάς, Λευτέρης Ζέρβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Μέμος Κυριαζής, Μάκης Μαυρόπουλος, Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, Μάκης Γιατράκος, Γιάννης Χατζής.».

Όλες οι πληροφορίες για τη συνεργασία του Νταλάρα με την Αλεξίου στο θέατρο «ΤΕΝΤΑ» καταγράφονται, αναλυτικά – με δηλώσεις των δυο πρωταγωνιστών – σε δημοσίευμα, της εποχής(1984), στο περιοδικό «ΔΙΠΛΟ ΤΗΛΕΡΑΜΑ».

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου μαζί ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ «ΤΕΝΤΑ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Γράφει η ΠΕΠΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Το θέατρο «ΤΕΝΤΑ» της λεωφόρου Συγγρού πρέπει να είναι ο μεγαλύτερης θεατρικός χώρος της Αθήνας. Διαμορφωμένος στα ιταλικά πρότυπα ενός αντίστοιχου θεάτρου θα φιλοξενήσει αυτές τις μέρες δύο μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού : το Γιώργο Νταλάρα και τη Χάρις Αλεξίου, σ’ ένα κοινό πρόγραμμα, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Μία από τις καλύτερες στιγμές των συναυλιών του Γιώργου Ντα­λάρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ήταν όταν τραγούδησε μαζί με τη Χάρις Αλεξίου. Συγκινημέ­νος ο Γιώργος είχε πει τότε: «Έξι χρόνια έχουμε να τρα­γουδήσουμε μαζί με τη Χαρού­λα. Ελπίζουμε να μη γίνουν περισσότερα».

Σήμερα, μερικούς μήνες αρ­γότερα, αυτή η κατά κάποιον τρόπο υπόσχεση κοινής επανεμφάνισης που είχαν δώσει οι δύο τραγουδιστές στο κοινό, σ’ ένα κοινό αυθόρμητο, όπως το ελληνικό, που διακρίνεται για το ένστικτό του και που ξέρει όχι μόνο να θαυμάζει αλλά και να αγαπά τους μεγάλους καλ­λιτέχνες, γίνεται πραγματικό­τητα. Έτσι σε λίγες μέρες ο Νταλάρας και η Αλεξίου, που η τελευταία τους συνεργασία ή­ταν το 1976 στην μπουάτ «Δια­γώνιος» της Πλάκας, θ’ αρχίσουν τις συναυλιακές εμφανίσεις τους στό καινούργιο θέα­τρο «ΤΕΝΤΑ».

Το πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια περίπου δυόμισι ώ­ρες, θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο θα είναι αφιερωμένο στο ερωτικό τραγούδι. «Είδος ιδιαίτερα αγαπημένο από ένα λαό-τραγουδιστή σαν τό δικό μας», λέει ο Γιώργος Νταλά­ρας. Τον τελευταίο καιρό εξάλλου, ο κόσμος έχει μεγαλύ­τερη ανάγκη να τραγουδήσει τις «προσωπικές» του στιγμές, τις ευαισθησίες του και γιατί όχι; - τις αδυναμίες του. Και οι συνθέτες που γράφουν ωραία ερωτικά τραγούδια, νομίζω ότι προσφέρουν πολλά και σημα­ντικά στην ελληνική μουσική. Ερωτικά τραγούδια λοιπόν, παλιά και καινούργια, έντεχνα καί λαϊκά, δημοτικά, ρεμπέτι­κα, ελαφρά ακόμη και ξένα.

Αμανέδες, τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι και άλλων σημαντικών συνθετών, τραγούδια ρομαντικά, αργόσυρτα σμυρνέϊκα που έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστι­κό. Μιλούν για την αγάπη, το καθένα με τους δικούς του δρόμους και τα δικά του λόγια.

Στο δεύτερο μέρος του προ­γράμματος ο Γιώργος και η Χαρούλα θα τραγουδήσουν τα δικά τους τραγούδια. Τα τρα­γούδια που τους έκαναν γνω­στούς, τα λαϊκά τραγούδια που ο κόσμος αγάπησε και συνέδε­σε με τις φωνές τους.

Τον Νταλάρα και την Αλε­ξίου θα συνοδεύει 10μελής ορ­χήστρα. Σόλο μπουζούκι θα παίζει ο συνθέτης Χρηστός Νικολόπουλος. Ένας άξιος εργάτης της λαϊκής μουσικής που στήριξε με το μπουζούκι του τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές. Βιολί θΑ παίζει Ο Λευτέρης Ζέρβας και πιάνο ο Φαίδωνας Λιονουδάκης.

Ένα άλλο, πολύ σημαντικό, στοιχείο αυτής της δουλειάς εί­ναι η συνεργασία ενός διάση­μου καί σπουδαίου Έλληνα, σκηνοθέτη, του Ανδρέα Βουτσινά, που θα σκηνοθετήσει τη μουσική αυτή παράσταση.

Για τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα η Χαρούλα Αλεξίου λέει: «Αισθάνομαι και μεγάλη χαρά και συγκίνη­ση που ξαναδουλεύω με το Γιώργο. Γιατί δεν τον εκτιμώ μόνον σαν συνάδελφο, αλλά τον θαυμάζω και σαν καλλιτέ­χνη. Στο παρελθόν, έχουμε ζήσει ευτυχισμένες επαγγελματικά στιγμές. Τέτοιες στιγμές ελπίζουμε να ζήσουμε καί τώρα, και εμείς πάνω στη σκηνή, και ο κόσμος στήν πλατεία.

«Όλα αύτά τά χρόνια ό κα­θένας μπορεί να ακολούθησε τη δική του ξεχωριστή πορεία. Αγαπάμε όμως με τον ίδιο τρόπο τη μουσική. Και μας ενώνει κοινή αγωνία για την τύ­χη του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όταν αρχίσαμε να συνεργαζό­μαστε γι’ αυτήν τη δουλειά, γρήγορα ανακαλύψαμε ότι κα­ταλήγαμε στα ίδια συμπερά­σματα διαλέγαμε τα ίδια τρα­γούδια, κάναμε τις ίδιες σκέ­ψεις για το πως θα έπρεπε να είναι αυτό το πρόγραμμα.

«Ο χώρος που θα φιλοξενή­σει τη συνεργασία μας, το θέ­ατρο "ΤΕΝΤΑ” πιστεύω ότι εί­ναι ένας χώρος λαϊκός. Αν και πρόκειται για κάτι και­νούργιο ο κόσμος γρήγορα θα τον αγαπήσει».

0 Γιώργος Νταλάρας συ­μπληρώνει μιλώντας γι’ αυτήν τη συνεργασία: «Θεωρώ τη Χαρούλα μία από τις καλύτε­ρες γυναικείες φωνές που έ­χουν περάσει από τό έλληνικό τραγούδι. Και σίγουρα την κα­λύτερη που έχουμε σήμερα.

Κάποια στιγμή χωρίσαμε γιατί έτσι έπρεπε νά γίνει. Πι­στεύω ότι καλλιτέχνες με προ­σωπικότητα, δύναμη και λαϊ­κό έρεισμα πρέπει να μένουν και να δουλεύουν μόνοι τους, βάζοντας έτσι το δικό τους λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται ελληνικό τραγούδι. Το να συνεργαστούμε όμως και πάλι, κατάλαβα ότι δεν ήταν μόνο επιθυμία δική μου και της Χαρούλας, αλλά και του κό­σμου που μας το ζητούσε όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω να καλύψουμε αυτή την επιθυμία με τον καλύτερο τρόπο».

Μιλώντας για το θέατρο «ΤΕΝΤΑ», λέει: «Δεν είναι μόνο ένας άρτιος και άνετος συναυλιακός χώρος. Είναι ακόμη ένας χώρος που ταιριάζει από­λυτα με το αυθόρμητο και ζε­στό ελληνικό κοινό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είχε μεγάλη μεσογειακή χώρα, την Ιταλία.

Το θέατρο «ΤΕΝΤΑ» έχει στηθεί στη λεωφ. Συγγρού, απέναντι από την Πάντειο Σχολή, σε ένα οικόπεδο 10 στρεμάτων. Η στέγη του είναι μία κλασική τέντα τσίρκου σε χρώμα μπλε και πορτοκαλί. Το τεράστιο φουαγιέ των 500 τ.μ. θα χρησιμοποιείται σαν χώρος εκθέσεων φωτογραφίας, γλυπτικής, ζωγραφικής κλπ. Η σκηνή είναι κινητή 300 τ.μ., ο χώρος των παρασκηνίων μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 70 άτομα.

Η κατασκευή έγινε από τον ιταλικό οίκο CANOBBIO πάνω σε σχέδιο του Διονύση Φωτόπουλου, που προσάρμοσε το χώρο ενός τσίρκου στις ανάγκες ενός μεγάλου και σύγχρονου χώρου θεάματος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ιταλικά THEATRO TENDA.

Το θέατρο «ΤΕΝΤΑ» έρχεται να καλύψει την έλλειψη ενός μεγάλου χώρου θεάματος στην Αθήνα, με σύγχρονες τεχνικές κι αισθητικές προδιαγραφές.

Μετά τις συναυλιακές εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου, ο καλλιτεχνικό προγραμματισμός του θεάτρου που θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάιο, θα περιλαμβάνει συναυλίες κι άλλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ακόμη μετακλήσεις θεατρικών σχημάτων(π.χ. παρουσίαση του «Μάκβεθ» από το Βιττόριο Γκάσμαν), συμπαραγωγές με ξένους παραγωγούς(π.χ. ένα μουσικό θέαμα με τη διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα σε σκηνοθεσία Μάουρο Μπολονίνι) κλπ.

*Τα εισιτήρια για τις συναυλίες του Νταλάρα και της Αλεξίου θα στοιχίζουν 350 έως 700 δρχ.».


Ο απόηχος της συνεργασίας αυτής, του Νταλάρα και της Αλεξίου στο θέατρο «ΤΕΝΤΑ», ήταν τόσο μεγάλος, ώστε καταγράφηκε στα σημαντικότερα(στον απολογισμό, από τα ΜΜΕ,  στο τέλος της χρονιάς) «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1984»(βλ. περιοδικό «ΔΙΠΛΟ ΤΗΛΕΡΑΜΑ») :

«Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου, ξαναεμφανίσθηκαν φέτος μαζί ύστερα από έξι χρόνια. Η συνεργασία τους θεωρήθηκε καλλιτεχνικό γεγονός και οι εμφανίσεις τους στο θέατρο “ΤΕΝΤΑ” ήταν πολύ πετυχημένες.».

Δείτε τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου στο θέατρο «ΤΕΝΤΑ»
(όπως προβλήθηκε σε απευθείας ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ)


http://www.youtube.com/watch?v=wm3zJ7BGX4w


Διαβάστε επίσης :
(Νταλάρας – Αλεξίου : η κοινή τους δισκογραφία)
http://www.e-orfeas.gr/artists/musicalduets/2305-article.html

*Οι φωτογραφίες του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου προέρχονται από τον Τύπο της εποχής.

 


 
 
  
   
 
 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

ΤΥΧΑΙΑ TAGS