128 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Σκόρπια

Τάσος Π. Καραντής

«Ο ΕΞΟΡΚΙΣΤΗΣ» (40th ANNIVERSARY / 1973 - 2013) : ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΦΙΛΜ

Κείμενο : Τάσος Π. Καραντής


Ο «Εξορκιστής» («The Exorcist»), είναι ένα από τα διασημότερα θρίλερ όλων των εποχών, γνωστό, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν ανήκουν στους λάτρεις του είδους.
Βέβαια, το κλασικό αυτό φιλμ τρόμου, εκτός από την τεράστια εμπορική επιτυχία του, έχει βραβευτεί και με δύο ΟΣΚΑΡ, ενώ, η δημοφιλία του, τόσες δεκαετίες, το κατατάσσει, πλέον, στα διαχρονικά του είδους, αλλά και στις κλασικές ταινίες γενικότερα του κινηματογράφου.
Φέτος, έχουμε την 40η επέτειο(1973 - 2013), από την πρώτη προβολή του «Εξορκιστή» στις κινηματογραφικές αίθουσες(1973) και, με αφορμή το γεγονός αυτό, σκέφτηκα να εστιάσουμε και να καταγράψουμε τα ελληνικά στοιχεία αυτής της διάσημης ταινίας, που ξεκινούν από το ίδιο της το στόρι και τους συντελεστές της και φτάνουν ως την ελληνική μουσική, αφού στην ταινία ακούγονται δυο πασίγνωστα κι αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.
Η υπόθεση του «Εξορκιστή» και οι βασικοί συντελεστές του
Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του William Peter Blatty και αφορά την κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμού από δυο ιερείς.
Η σκηνοθεσία είναι του William Friedkin, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι : Ellen Busrtyn, Max Von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack MacGowran, Jason Miller, Linda Blair και Mercedes McCambridge.  
Ο «Εξορκιστής» έγινε η πιο κερδοφόρα ταινία τρόμου όλων των εποχών κι είχε σημαντική επιρροή στο κοινό, φέρνοντας κέρδη 402,500,000 δολάρια παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ ο θρίαμβός της υπήρξε μεγάλος, αφού την παρακολούθησαν 30 εκατομμύρια θεατές, ενώ, εισέπραξε πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για δέκα βραβεία ΟΣΚΑΡ, από τα οποία κέρδισε τα δύο.
Το βιβλίο, αλλά κι η ταινία, είναι εμπνευσμένα από ένα καταγεγραμμένο περιστατικό εξορκισμού του 1949, σε ένα 14χρονο αγόρι. Το βιβλίο του  William Peter Blatty, στο οποίο είχε βασιστεί η ταινία, πούλησε στις ΗΠΑ περίπου έξι εκατομμύρια αντίτυπα.

  
  
  
  
 


Ο Έλληνας Πάτερ Damien Karras
Ο ένας από τους δυο πρωταγωνιστές ιερείς – εξορκιστές στην ταινία(ο άλλος είναι ο Πάτερ  Merrin  / Max Von Sydow) είναι ο Έλληνας – αν και καθολικός – ιερέας Πάτερ Damien Karras(Καρράς). Το ρόλο, βέβαια, τον υποδύεται ο Αμερικανός ηθοποιός Jason Miller(1939 - 2001), ο οποίος, όμως, λέει και μια φράση στα ελληνικά(«Γεια σου μαμά») απευθυνόμενος στη μητέρα του.
Την Ελληνίδα μητέρα του Πάτερ Damien Karras, την υποδύεται η 90χρονη, τότε(1973), Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Βασιλική Μαλλιαρού(1883 - 1973), η οποία, μάλιστα, απεβίωσε, το Φεβρουάριο(9/2) του 1973! Την ανακάλυψε, σε ένα ελληνικό εστιατόριο, ο σκηνοθέτης William Friedkin  και της ανέθεσε να παίξει τον χαρακτηριστικό ρόλο της μητέρας του Πάτερ Damien Karras. Στην ταινία λέει αρκετές φράσεις στα ελληνικά, τις οποίες, αμέσως, τις επαναλαμβάνει και στα αγγλικά.
Τον αδερφό της μητέρας του (το θείο δηλαδή), του Πάτερ Damien Karras, τον υποδύεται ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός Τίτος Βανδής(1917 - 2003), ο οποίος είναι άψογος, καθώς και τα αγγλικά του, στον μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, ρόλο του.
«Ιστορία μου, αμαρτία μου» & «Παραμυθάκι μου»
Όπως βλέπουμε, είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο στον «Εξορκιστή», όπου κορυφώνεται, μέσα από τη σκηνή, που η μάνα του Πάτερ Damien Karras  ακούει ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, με  ελληνικές διαφημίσεις («για τους διαμένοντες στο Brooklyn συνιστούμε το φαρμακείο…») και ελληνικά τραγούδια, το «Ιστορία μου, αμαρτία μου»(μουσική : Γιώργος Μανισαλής, στίχοι : Κώστας Ψυχογιός) με τη Ρίτα Σακελαρίου και το «Παραμυθάκι μου»(μουσική : Μάνος Λοΐζος, στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος), με τον Γιάννη Καλατζή.
Θα συνόψιζα, με τη διαπίστωση, ότι στον «Εξορκιστή», καταγράφεται, ευκρινώς κι αντικειμενικά, η λαϊκότητα των Ελλήνων μεταναστών των ΗΠΑ και, ταυτόχρονα, δίνεται και μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τότε ελληνικού τραγουδιστικού τοπίου(1973), μέσα από δυο χαρακτηριστικά και πασίγνωστα τραγούδια, που είχαν περάσει και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στους Έλληνες μετανάστες των ΗΠΑ.

Δείτε :


The Exorcist - Official Trailer #2 [1973]

Get Adobe Flash player

The Exorcist Blu-ray Trailer
Get Adobe Flash player

Damien Karras Tribute

Get Adobe Flash player


Ακούστε :


Ρίτα Σακελλαρίου - αμαρτία μου

Get Adobe Flash player

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ - Παραμυθάκι μου

Get Adobe Flash player

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS