107 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιώργος Τζαγάκης

Στον τόπο μου είμαι τέλεια ξένος

Ελεύθερος σκοπευτής

Γιώργος Τζαγάκης

«Στον τόπο μου ενώ ζω, είμαι τέλεια ξένος…» ... Francois Villon
Η δολοφονία του 44χρονου Μανώλη Καντάρη απο αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας  και οι συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών που ακολούθησαν, ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο το πρόβλημα της μεταναστευτικής πολιτικής και πυροδότησαν το δημόσιο διάλογο γύρω απο αυτό το θέμα. Ακούστηκαν στα πλαίσια αυτα ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά και «παραφωνίες» που αργότερα αποδόθηκαν σε παρεξηγήσεις ή διαστρεβλώσεις.
Αν απομονώσει κανείς αποσπάσματα δηλώσεων όπως αυτών του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη  ("...πρέπει να σφραγίσουμε τα σύνορα...") ή του γνωστού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου ("...να μεταφερθούν οι λαθρομετανάστες σε αραιοκατοικημένα νησιά...") τότε ίσως θα μπορούσε να δικαιολογήσει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις που προκάλεσαν.Όμως σε αυτό το σημείο και με αφορμή αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: πράγματι απομονώθηκαν αποσπάσματα δηλώσεων στην πλήρη διατύπωση των οποίων μπορεί να βρεί κανείς ενδιαφέρουσες προτάσεις,αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι καθένας οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δημόσιες διατυπώσεις του γύρω απο θέματα που απαιτούν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην προσέγγισή τους.
Κάθε περαιτέρω συζήτηση όμως γύρω απο αυτές τις δηλώσεις απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση απο την ουσία του θέματος που είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και η αντιμετώπισή του ως μέρος μια ευρωπαϊκής πολιτικής,αλλα και απο την ελληνική πολιτική σκηνή και την κοινωνία των πολιτών.Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σωρευτικά σε διάρκεια δεκαετιών απο αποτυχημένες πολιτικές σαφώς και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγους μήνες και πάντως σίγουρα όχι με αντιδημοκρατικές μαζικές απελάσεις απο την επίσημη πολιτεία ή με το ανθρωποκυνηγητό που εκτυλίχθηκε μετα τη δολοφονία του 44χρονου άνδρα απο αυτόκλητους υπερασπιστές της εθνικής καθαρότητας. Αυτές είναι ενστικτώδεις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας πολιτών που ενεργοποιεί τα πιο νοσηρά αντανακλαστικά της. Αλλά ας δούμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις...Πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που αδυνατεί να κατανοήσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και να συνδράμει στην διαχείρισή του απο την ελληνική πολιτεία.Πρόκειται για πρόβλημα πολιτικό που αναδεικνύει την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που βαρύνει σωρευτικά την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες.Είναι –τέλος-και πρόβλημα κοινωνικό και ηθικό απο ένα μέρος της κοινωνίας που αδυνατεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα ως βασικό στοιχείο συνύπαρξης σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης με υπευθυνότητα και σεβασμό και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Αντί των ‘’κλειστών’’ συνόρων οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό της χώρας με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική οφείλει να αποδώσει στον κάθε μετανάστη δικαιώματα και υποχρεώσεις εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αποφεύγοντας μαζικές δράσεις που αδικούν ανθρώπους που ζουν μόνιμα αρκετά χρόνια και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Μια σωστή μεταναστευτική πολιτική θα επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και θα απομακρύνει αυτό το συναίσθημα του φόβου που κυριαρχεί στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και αποτελεί  μια σύγχρονη μορφή ανελευθερίας. Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως κοινωνικό και ηθικό και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με κανενός είδους πολιτική. Είναι πρόβλημα μια κοινωνίας που αδυνατεί να αποδεχθεί τη συνευθύνη και να επιδείξει αυτη την κοινωνική αλληλεγγύη που ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης αποτελεί το όχημα για την επιβίωση και την έξοδο απο την κρίση... Ως κατακλείδα και με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα διάφορες δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις και δημόσιες συζητήσεις, παραθέτω τα παρακάτω αποσπάσματα απο  μια πρόσφατη συνέντευξη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην κρατική τηλεόραση τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο:

‘’...Είναι μια κατάσταση επείγοντος, πρέπει να το καταλάβουμε, άρα πρέπει όλοι μαζί πια να δούμε τι μπορεί να γίνει. Αν ο καθένας παίζει το παιχνίδι του και κοιτάζει το μαγαζί του δε γίνεται τίποτα... Αν εμείς εδώ δεν καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τόσο κρίσιμη που το αύριο μπορεί να είναι εντελώς σκοτεινό, τότε ο καθένας μας θα κουβαλάει και την ευθύνη... σκέφτομαι μια εικόνα που αντιπροσωπεύει το πρόβλημα. Είδα ένα κορίτσι πολύ όμορφο, ούτε καν 20 χρονών που περνούσε το δρόμο με ένα τσιγάρο στο χέρι και έτρεμε. Έβλεπα αυτά τα μικρά βήματα, αυτού του πανέμορφου κοριτσιού κι έλεγα ότι αυτό καμιά πολιτική δεν το λύνει. Το λύνει μόνο μια παρέμβαση με έναν άλλο τρόπο, για μια οραματική σχέση με το μέλλον...Έχω την εντύπωση ότι ο πολιτισμός δεν αντιμετωπίζεται όσο σοβαρά θα πρέπει και η έμφαση στον πολιτισμό είναι έμφαση στο αύριο. Μόνο μια επίθεση πολιτισμού είναι διέξοδος για να βρει η χώρα το δρόμο της και την αξιοπρέπεια της...’’
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)