102 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δώρα Παπαδοπούλου

Το αλφάβητο της Αγανάκτησης

Ελεύθερος σκοπευτής

Δώρα Παπαδοπούλου

Οι Αγανακτισμένοι της πλατείας κλείνουν αισίως δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων, από την ημέρα που κλείστηκε το πρώτο ραντεβού τους με την ιστορία. Υπάρχουν και αντιδράσεις σε όλο αυτό το σκηνικό, όπως άλλωστε είναι φυσικό. Υπάρχουν και συζητήσεις επί συζητήσεων. Και συνεχείς αναφορές για το πόσο υγιές και πόσο μεγάλο και πόσο αποφασισμένο είναι όλο αυτό το αγανακτισμένο κίνημα.  Και ο καθένας, εν ολίγοις, λέει και γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Άλλος μιλά για οχλοκρατία, άλλος για μη συγκεκριμένο αίτημα, άλλος για το κίνημα των like. Ως προς το πολιτικό σύστημα οι “έξυπνοι” φροντίζουν να καλοπιάνουν και να χαϊδεύουν αυτιά, οι κακόπιστοι να μεμψιμοιρούν και οι θρασείς να το ακυρώνουν. Άπαντες κάνουν λάθος. Διότι είναι τόσο απλά τα πράγματα, όσο οι σελίδες ενός λεξικού. Όσο τα εικοσιτέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Το Α ανήκει δικαιωματικά σίγουρα στην Αγανάκτηση. Αναρωτιέμαι, είναι ικανά τα υπόλοιπα είκοσι τρία γράμματα να μας πουν αν αυτή η αγανάκτηση έχει ένα πραγματικα ιδιαίτερο μήνυμα να δώσει κι αν υπαγορεύεται από πράγματα και καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και χρόνια;
 
Α. Όπως λέμε Αγανάκτηση.  Και όχι μόνο. Το Α αποτελεί το βασιλιά του αλφαβήτου. Και τα καταφέρνει, όπως βλέπω, πολύ καλά να νομιμοποιήσει την αγανάκτηση από μόνο του. Θέλετε παραδείγματα; Ακυβερνησία, Ανεργία, Ανομία, Αδικία, Ατιμωρησία, Αναποτελεσματικότητα, Αναβλητικότητα, Ασωτία, (-) Αυτοκριτική, Ανισότητα, Αποξένωση, Απομόνωση. Ωστόσο, σίγουρα κάτι παραπάνω θα πουν και τα υπόλοιπα. Ας μην τους στερήσουμε το λόγο.

Β. Όπως λέμε Βουλιάζουμε. Όσοι διαβάζουν κατά καιρούς ανθρώπινες ιστορίες ή όσοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση να αγωνιούν για τη ζωή τους που βρίσκεται σε κίνδυνο, γνωρίζουν πολύ καλά πως ο άνθρωπος όταν κινδυνεύει βγάζει μεγάλη δύναμη από μέσα του και βρίσκει τον τρόπο να πιαστεί. Το θέμα είναι ποιους θα πάρει μαζί και ποιους θα αφήσει. Αλήθεια, η λέξη βουλιάζουμε προέρχεται από τη λέξη  Βουλή;

Γ. Όπως λέμε Γράμμα. Εικοσιτέσσερα όλα κι όλα τα ελληνικά γράμματα και μπορούν να πουν πολλά. Υπάρχει και ένα 25ο, αυτό του Νόμου, αλλά η επιστημονική του ύπαρξη δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί. Είναι κάτι σαν τον δέκατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Όλοι ξέρουν πως υπάρχει, αλλά ποτέ δεν τον βλέπουν με τα μάτια τους.

Δ. Όπως λέμε Δημοκρατία. Που δεν έχουμε. Διότι αν είχαμε, θα είχαμε για παράδειγμα Δουλειά. Που δεν έχουμε. Γιατί αν είχαμε, δε θα είχαμε Διαμαρτυρίες. Που έχουμε, διότι αν δεν είχαμε, θα είχαμε για  παράδειγμα ανεξάρτητη Δημοσιογραφία. Που δεν έχουμε. Όπως και  Δικαιοσύνη. Άρα δεν έχουμε και Δημοκρατία. Γιατί αν είχαμε ... Φτου. Μπερδεύτηκα.

Ε. Όπως λέμε Ελλάδα. Χρειάζεται να πούμε ή να γράψουμε κάτι περισσότερο; Νομίζω πως όχι.

Ζ. Όπως λέμε Ζωή. Ο ορισμός της λέξης θα μπορούσε να είναι: “Ζωή: Να μπορεί κανείς να ονειρεύεται με αισιοδοξία.”. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε μουτζουρώσει τα λήμματα του λεξικού ή σκίσαμε τις αντίστοιχες σελίδες. 

Η. Όπως λέμε Ήλιος. Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, έγραφε κάποτε ο αείμνηστος Μάνος Λοΐζος. Ο ήλιος άλλαξε και χρώμα και φαίνεται πως μέθυσε τόσο πολύ που αντί για καλημέρα μας είπε καληνύχτα. Εδώ και χρόνια κοιμάται τον ύπνο του (όχι δα !) δικαίου.

Θ. Όπως λέμε Θεός. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει. Ή έστω, αν κάποτε υπήρξε, δεν υπάρχει πια.  Γιατί αν υπήρχε, δε θα περίσσευαν όλες αυτές οι λέξεις που ξεκινούν από Α. Όμως, υπάρχει ένα θέμα εδώ. Αυτοί δε μας λένε, πως όταν ένας οργανισμός παύει να υφίσταται, οι υπάλληλοί του θα απολύονται;

Ι. Όπως λέμε Ικανότητες. Μία λέξη από Ι που είναι το Α και το Ω στα επαγγελματικά διαπιστευτήρια ενός ανθρώπου. Μαζί με άλλες παραμέτρους βέβαια. Ωστόσο, αποτελούν την τέταρτη σελίδα σε ένα βιογραφικό που έχει τρεις.

Κ. Όπως λέμε Κλέφτες. Φυσικά και δεν είναι όλοι. Αλλά ούτε είναι όλοι φοροφυγάδες, για να συμμετέχουν κάθε τρεις και λίγο στα χαράτσια. Ούτε είναι όλοι χωμένοι στο δημόσιο για να απολαμβάνουν την υπέρ πάντων ασυλία. Ούτε όλοι μαζί άδειασαν τα ταμεία του κράτους. Ούτε όλοι αδιαφορούν για την πατρίδα τους και για τα κοινά. Ούτε όλοι διαβιούν πλούσια. Αφού θέλουν να γενικεύουν τα υπόλοιπα, για ποιο λόγο να μη γενικεύσουμε και το πρώτο;

Λ. Όπως λέμε Λαμόγια. Λαμόγιο: Είδος που διαβιεί σε κλίμα ζεστό και τροπικό. Ιδιαίτερα συνηθισμένο στην πατρίδα μας, το βρίσκουμε στη φύση όλες τις εποχές του χρόνου. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αναπαράγεται πολλές φορές το χρόνο. Ιδιαίτερα ανθεκτικό στα μικρόβια και τη δικαιοσύνη. Ζει πολλά χρόνια. Τα γονίδιά του καμιά φορά κληρονομούνται.

Μ. Όπως λέμε Μαζί. Δε μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον άνθρωπό μας. Ή χωρίς τους γονείς μας. Ή χωρίς τα παιδιά μας. Ή χωρίς την οικογένειά μας. Γιατί δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τη ζωή μαζί με τη γειτονιά μας; Με την παρέα μας; Με την πόλη μας; Με την πατρίδα μας;

Ν. Όπως λέμε Νεολαία. Είναι απορίας άξιο πως ενώ ο κάθε νοήμων νους θα περίμενε ένα κράτος να επενδύει στη νεολαία του, το δικό μας επενδύει στα γηρατειά του. Και τα γηρατειά περήφανα, δε λέω. Γιατί όμως μας στραβοκάθονται μονίμως τα νιάτα τα ανήσυχα;

Ξ. Όπως λέμε Ξυπνήσαμε. Ξυπνήσαμε, ήπιαμε και μερικούς καφέδες στην πλατεία και τώρα δε μας πιάνει πια ο ύπνος.

Ο. Όπως λέμε Ούφο, αγγλιστί. Κοινώς εξωγήινα όντα. Πολύ μελάνι επιστημονικό και διαδικτυακό καταναλώνεται για το αν υπάρχουν ούφο κι αν είναι εχθρικά. Είναι βέβαιο πως δεν κινδυνεύουμε. Γιατί ακόμη κι αν δεχθούμε πως υπάρχουν εξωγήινοι, σιγά μη θελήσουν ποτέ να μας επισκεφτούν. Άσε που έχουμε και τα δικά μας.

Π. Όπως λέμε Ποίηση. Θα μπορούσαμε να πούμε Πολιτική. Όμως, όταν θυμόμαστε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρίτσου (δύο χρόνια πριν) και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου, ας μη χαραμίσουμε το γράμμα για κάτι που σήμερα στερείται οράματος. Ας πούμε, κάτι από Μίλτο Σαχτούρη: “Ανάποδα γύρισαν τα ρολόγια.”

Ρ. Όπως λέμε Ρετάλια. “Να φύγουν τα ρετάλια”. Τάδε έφη Βασίλης Δημητρίου, σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στον Ορφέα. Είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε καινούργια ρούχα, άνετα, σύγχρονα και κυρίως  καθαρά. Μπορεί να μην κάνουν σε όλους, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε τη δίαιτα που πρέπει ώστε να μας χωρέσουν.

Σ. Όπως λέμε Σκούπα. Για κάποιο περίεργο λόγο, ενώ το εργαλείο αφορά την καθαριότητα, συνήθως χρησιμοποιείται μόνο στους τοξικομανείς και τους μετανάστες.

Τ. Όπως λέμε Τέχνη. Η Τέχνη είναι η οθόνη της Αγανάκτησης. Οι καλλιτέχνες είναι το πληκτρολόγιο. Αλλά σαν κάτι να έχει πάθει αυτό το σύστημα και μάλλον χρειάζεται restart.

Υ. Όπως λέμε Υγεία. Όχι, δεν είναι μόνο το γνωστό νοσοκομείο στο Μαρούσι.

Φ. Όπως λέμε Φacebook. Είναι ο κινητήριος μοχλός, μαζί την αρωγή κι άλλων social και μη media, όχι όμως εν γένει παραδοσιακών. Όπως, λέει και η μητέρα μου αυτά είναι του διαβόλου πράγματα. Έλα που ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια. Και όλα μαζί γεμίζουν πλατείες.

Χ. Όπως λέμε Χαμόγελο. Λείπει πια από τα χείλη. Και από τα χείλη των παιδιών ακόμα. Σε λίγο θα λείπει και το Χαμόγελο του Παιδιού από τους οργανισμούς.

Ψ. Όπως λέμε Ψήφος. Να θυμάστε όλα τα προηγούμενα γράμματα, όταν έρχεται η σειρά αυτού εδώ.

Ω. Όπως λέμε  Ώχου! Αμάν με την αλφάβητο. Λες και είμαστε πάλι στην Α' Δημοτικού.

Αν ψάξει κανείς στα παραπάνω γράμματα, θα βρει τόσες λέξεις να κρύβονται σε αυτά που τελικά θα γράψει τη λέξη “Αγανάκτηση” με τη μεγαλύτερη δυνατή γραμματοσειρά. Και είναι βέβαιο πως εκατοντάδες λέξεις θα κάνουν την παρουσία τους. Βλέπετε η γλώσσα, κρύβει κι αυτή μεγάλη δύναμη. Θα ήθελα να συμμετέχετε σ’ αυτό το παιγνίδι με τα γράμματα και τις λέξεις και όσα κρύβονται πίσω από αυτά. Σχολιάστε. Τι κρύβει για εσάς, η αλφάβητος της Αγανάκτησης;

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS