148 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ “ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ” ΕΡΓΑΤΕΣ

Ελεύθερος σκοπευτής

Τάσος Π. Καραντής

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ “ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ” ΕΡΓΑΤΕΣΈνας από τους κυρίαρχους νεότερους μύθους μας, είναι κι αυτός που θεωρεί ότι οι ξένοι, αλλοδαποί, εργάτες αποτελούν την πηγή όλων των κακών, που μαστίζουν τη σημερινή ελληνική κοινωνία. Στους οικονομικούς μετανάστες, αυτούς τους τραγικούς ανθρώπους και λαούς, φορτώνονται όλα τα κακά του κόσμου που “διαφθείρουν” την “όμορφη, αγγελικά πλασμένη”, ελληνική κοινωνία μας. Έτσι, οι ταλαίπωροι αυτοί ξένοι αντιμετωπίζουν καθημερινά μια ξενόφοβη και ρατσιστική κοινωνία υποδοχής, που τους θεωρεί φορείς της ανεργίας και της εγκληματικότητας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν, δυστυχώς, είτε με τον υποβολιμαίο λόγο τους, είτε με τη στυγνή προπαγάνδα, τόσο το κράτος(αστυνομία, υπουργεία, ασφαλιστικοί οργανισμοί) όσο και τα περισσότερα ΜΜΕ(εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση). Αποτελούν δηλαδή οι μετανάστες, με την κάθε ευκαιρία, έναν σύγχρονο αποδιοπομπαίο τράγο, ή, για να το θέσουμε αλλιώς, μια οθόνη πάνω στην οποία προβάλλονται όλες οι ενοχές της ελληνικής κοινωνίας. Αφού λοιπόν ξορκίσαμε τις δικές μας μεταναστευτικές εμπειρίες, τοποθετήσαμε και ταξινομήσαμε, με ευκολία και αφέλεια, τον μετανάστη στο χώρο της επικινδυνότητας και του μιαρού. Από τη μια δηλαδή έχουμε τους “καλούς νοικοκυραίους” Έλληνες κι από την άλλη τους “κακούς μετανάστες”.
Κι ενώ τους αποκλείουμε κοινωνικά, ταυτόχρονα τους χρησιμοποιούμε σε κάθε είδους δουλειές, κυρίως στις βαριές και χειρωνακτικές, τις οποίες δεν “καταδέχονται” πλέον αρκετοί σημερινοί νεοέλληνες. Μ’ αυτήν την τακτική η “εθνική οικονομία” μας ανορθώνεται, μεγάλα έργα αποπερατώνονται(π. χ.  ολυμπιακά) και, παράλληλα, οι ξένοι εργάτες γίνονται τα θύματα μιας άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες(εξευτελιστικά μεροκάματα, απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, καταστρατήγηση ωραρίου, καταπάτηση ανθρώπινων κι εργατικών δικαιωμάτων (κ.τ.λ.).
Όποιος όμως έχει μελετήσει την ιστορία του εργατικού κινήματος κι ιδιαίτερα του ελληνικού, γνωρίζει ότι αυτή η σημερινή κατάσταση δεν είναι καινούρια. Η εκμετάλλευση και η υποτιμητική χρήση της λέξης «αλλοδαπός» έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, αφού αποτελούν γνωστές πρακτικές και τακτικές του καπιταλισμού.
Στο βιβλίο του Γιάννη Κορδάτου «Ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος» καταγράφεται, στα “ψιλά γράμματα”, μια λεπτομέρεια, που, αφενός, αποτελεί ντοκουμέντο κι, αφετέρου, μας επεξηγεί λιτά, αλλά και ταυτόχρονα καταρρίπτει, τον μύθο του “αλλοδαπού κακοποιού που κλέβει τις δουλειές μας”. Στην εισαγωγή του βιβλίου(ό. π. σελ. 19), που αναφέρεται στην κριτική που γινόταν ενάντια στον σοσιαλισμό, από μέρους της αστικής διανόησης, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία. Παρουσιάζονται εκεί, τα όσα σημείωνε, στα 1890, ο δημοσιογράφος Ε. Εμπειρίκος(περ. “Παρνασσός”, τ. 13, 1890, σελ. 280) και τα οποία θα νόμιζε κανείς ότι αφορούν το σήμερα. Διαβάζουμε λοιπόν, για το τότε ελληνικό κράτος, ότι : «…τα δ’ εκτελούμενα παρ’ ημίν δημόσια και ιδιωτικά μεγάλα έργα απασχολούσι δυστυχώς κατά το πλείστον αλλοδαπούς εργάτας». Κι ο Κορδάτος, σε σημείωσή του, διευκρινίζοντας, μας αποκαλύπτει ποιοι ήταν αυτοί οι “αλλοδαποί εργάτες” : «Οι εργοδότες φέρνανε εργάτες από τα νησιά του Αιγαίου, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία και τους βάζανε να εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί.». Οι περιοχές βέβαια αυτές ή κάποια τμήματά τους, το 1890, δεν ανήκαν ακόμα στο ελληνικό κράτος, κατοικούνταν όμως από μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Δεν δίσταζε λοιπόν η τότε άρχουσα τάξη, από τη μια να χρησιμοποιεί αυτούς τους πληθυσμούς ως φτωχό εργατικό δυναμικό και να τους εκμεταλλεύεται για ένα “κομμάτι ψωμί”, ενώ, από την άλλη τους βάφτιζε, αρνητικά προφανώς, “αλλοδαπούς”. Αυτούς τους “αλλοδαπούς εργάτες”, στα επόμενα χρόνια, θα τους εκμεταλλευτεί ξανά, ως πιόνια, ο ελληνικός εθνικισμός, για να στηρίξει πάνω τους το όραμα της “Μεγάλης Ελλάδας”.
Οι σύγχρονοι κυρίαρχοι μύθοι, που στηρίζονται στην προπαγάνδα και στο ψέμα, εύκολα λοιπόν καταρρίπτονται, ακόμα κι από τα “ψιλά γράμματα” του περιθωρίου της Ιστορίας.  Η αλήθεια παραμένει γυμνή και μία : εάν αφαιρέσουμε όλους τους επιθετικούς προσδιορισμούς (“αλλοδαπός”, “μετανάστης”, “ Έλληνας”, “κακός”) παραμένει μόνο η λέξη εργάτης.


Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90; Όχι!
Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία το 1969!
Ο άθλιος χώρος που στεγάζονταν ήταν το δωμάτιο του εργοστασιακού κοινοβίου. Η τουαλέτα ήταν στο βάθος του διαδρόμου και εξυπηρετούσε δέκα συνολικά τέτοια δωμάτια. Το μπάνιο ήταν στο υπόγειο!
Οι Γερμανοί τους Έλληνες εργάτες τους ονόμασαν γκάσταρμπάϊτερ (=φιλοξενούμενοι εργάτες).
Η άποψη των Γερμανών για τους Έλληνες μετανάστες ήταν ίδια μ’ αυτήν που έχουν αρκετοί, δυστυχώς, Έλληνες για τους Αλβανούς και τους άλλους μετανάστες : ο γκάσταρμπάϊτερ ήταν ο παρακατιανός, ο παρείσακτος, ο φουκαράς, ο υπανάπτυκτος, ο μπαγαπόντης. Η λέξη δηλαδή είχε μετατραπεί σε βρισιά!
Η Ιστορία λοιπόν και η ίδια η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνονται σε μια μόνο φωτογραφία, κονιορτοποιούν τα εθνικορατσιστικά ιδεολογήματα που θορυβούν, ξανά, στις μέρες μας!
(Φωτό : “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ”, 13/12/1998, σελ. 6).


*Το κείμενο αυτό έχει γραφτεί το 2004, κι έχει δημοσιευτεί σ’ ένα φανζίν περιοδικό, που εξέδιδα τότε, το «Μαύρο Άστρο»(ο τίτλος από στίχο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη). Αρχικά, σκέφτηκα, να το διαμορφώσω, εντάσσοντας μέσα, το «πολιτικό καρκίνωμα» της Χρυσής Αυγής, αλλά, το άφησα ως έχει, για να δείξει, ότι 8 χρόνια πριν, φαινόταν – μακριά στον ορίζοντα – τι έρχεται …
Να διευκρινίσω, ακόμα, ότι, επειδή, στο κείμενο, χρησιμοποιώ, τους όρους, καπιταλισμός, σοσιαλισμός, εργάτης, κλπ., πως δεν τα γράφω από τη σκοπιά κάποιου αριστερού που κάνει κομματική προπαγάνδα. Ουδέποτε υπήρξα μέλος κανενός κόμματος. Είμαι ανένταχτος δημοκράτης.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS