84 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Ελεύθερος σκοπευτής

Δημήτρης Βαγενάς

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ
«Όταν οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά»

Γράφει ο : Δημήτρης Βαγενάς


Δεκέμβριος 2010… Ένας νεαρός αναρχικός φυλακίζεται για οπλοκατοχή. Λίγους μήνες μετά, κατηγορείται ως μέλος μιας συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Τόσο ο ίδιος, όσο και η οργάνωση αρνούνται τη συμμετοχή του.  
Δεκαοχτώ μήνες μετά, παραμένει στη φυλακή, με νέες κατηγορίες να τον βαραίνουν, χωρίς να έχει δικαστεί, και με το όριο προφυλάκισής του, όπως έχει οριστεί από την ελληνική νομοθεσία, να έχει ξεπεραστεί.


Τριάντα και πλέον μήνες μετά, η δίκη του δεν έχει οριστεί και η προφυλάκισή του κρίνεται ως παράνομη. Στις 4 Ιουνίου 2013 ξεκινάει απεργία πείνας. Κάποιοι τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα, άλλοι ως θύμα της ασάφειας της ελληνικής νομοθεσίας, οι περισσότεροι, όμως, απαιτούν τη δίκη του, υποστηρίζοντας πως ακόμα κι αν είναι ένοχος, πρέπει να ελεγχθούν όλα τα εις βάρος στοιχεία του και ν’ ακολουθήσουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.  


Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την παράνομη κράτησή του, βρίσκοντας την ευκαιρία να επιτεθεί στο ήθος της αντιπολίτευσης. Οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να τον συναντήσουν. Τα τηλεοπτικά κανάλια σιωπούν και οι διαδικτυακές εφημερίδες, τα blogs και τα group στο Facebook προσπαθούν να ενημερώσουν. Κι όταν ο απεργός πείνας βλέπει τον κόσμο που έχει έρθει να τού συμπαρασταθεί έξω από το παράθυρό του, φωνάζει με όλη του τη δύναμη «Πάμε μέχρι τη νίκη, μέχρι το τέλος, ρε!».
Αν ήταν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, θα λέγαμε πως ο συγγραφέας προσπάθησε ν’ αποδείξει πως ακόμα κι οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά και θα περιμέναμε με αγωνία το τέλος. Μπορεί και να ελπίζαμε σ’ ένα happy end… Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή από την τέχνη και πολλές φορές ο προβληματισμός μας δεν διαρκεί περισσότερο από μια ταινία 90 λεπτών… 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS