156 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Δώρα Παπαδοπούλου

Έμαθα πολύ πρόσφατα πως αρκετοί εργαζόμενοι στις εταιρίες «Εταιρία Γενικών Εκδόσεων (Lyra- Legend- MBI)» που αφορά τη δισκογραφία και «Modern Times» που αφορά τις εκδόσεις βιβλίων του Ομίλου Γιαννίκου, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το λόγο δε χρειάζεται να σας τον πω, τον μαντεύετε εύκολα. Είναι πλέον για περισσότερους από τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Και βέβαια δεν είναι ούτε οι πρώτοι κι απ΄ότι φαίνεται δυστυχώς, ούτε οι τελευταίοι.

Πριν απο ένα μήνα εργαζόμενοι της Bestend, εταιρίας συμφερόντων Γιαννίκου (που περιλαμβάνει την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» και τα περιοδικά «TiVο», «Δίφωνο», «Informer») προχώρησαν στο ίδιο μέτρο, αφού ήταν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι. Να μην ξεχνάμε βέβαια τους περίπου 700 εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, επίσης συμφερόντων του κ. Γιαννίκου που εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι και βρίσκονται πλέον σε μία πολεμική αντιπαράθεση με την εν λόγω εργοδοσία. Και τέλος να μη ξεχάσουμε και την πρόσφατη δικαστική περιπέτεια του κ. Γιαννίκου, για χρέη προς το δημόσιο, που βέβαια είχε αίσιο τέλος μιας και κρατήθηκε λίγο και τώρα χαίρεται την ελευθερία του.
Είναι πραγματικά τραγικό κάποιος να δουλεύει, να αφιερώνει το χρόνο του, να καταθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία του, να πιστώνει με χρήματα το λογαριασμό του εργοδότη του και όταν φτάνει η πρωτομηνιά ο δικός του λογαριασμός να παραμένει άδειος. Αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα θα πρέπει να πούμε ότι είναι μία αθλιότητα χωρίς τέλος για ένα κράτος που κωφεύει και κάνει την πάπια όταν επιχειρηματίες πτωχεύουν και ξαναπτωχεύουν επιλεκτικά και με «το γάντι», προκειμένου να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους και το όνομά τους. Και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοί τους μένουν όμηροι και ακροβατούν ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο συμβαίνει στις εταιρίες του Ομίλου Γιαννίκου και κάτι μου λέει όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή.
Λέμε χρόνια τώρα πως η δισκογραφία πεθαίνει. Οι πιο τολμηροί λένε πως έχει πεθάνει ήδη. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η δισκογραφία περνάει μεγάλη κρίση, εδώ και χρόνια δεν είναι ένας υγιές πεδίο. Εξακολουθεί όμως, μέσω των εργαζομένων της στις εταιρίες και στα γραφεία, να στηρίζει το μουσικό χώρο. Δίσκοι βγαίνουν, οι καλλιτέχνες βγάζουν δουλειές, έστω κι από τα περίπτερα, κλείνουν events, κάνουν εμφανίσεις με αφορμή τους δίσκους. Άρα η δισκογραφία ακόμη υπάρχει και προσφέρει στο χώρο αυτό που της αναλογεί. Γι΄αυτό και δεν πρέπει να αφήσουμε καταρρεύσει γιατί θα έλθει και η σειρά των μουσικών και των καλλιτεχνών -ήδη τα πράγματα σε άλλους τομείς είναι πολύ χειρότερα- και τα πράγματα θα αγριέψουν κι άλλο.
Θα παρακολουθούμε το θέμα. Παρακαλούμε όσους εργαζόμενους ή άλλους αφορά το παραπάνω ή άλλα παρόμοια, να μας στείλουν τη γνώμη τους, τις απόψεις τους, τα γεγονότα ή να μας ενημερώνουν για εξελίξεις κι εμείς θα τα δημοσιοποιούμε.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS