156 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Καραντής

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ- ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ LIVE ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

 

ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ – ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ- ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ LIVE ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Γράφει ο: Τάσος Π. Καραντής


Ο Χάρης Βαρθακούρης, ο Στέλιος Διονυσίου κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης(οι γιοι, δηλαδή, του Γιάννη Πάριου, του Στράτου Διονυσίου και του Γρηγόρη Μπιθικώτση – έλειπε μόνο ο Δημήτρης Κόκοτας, ο γιος του Σταμάτη Κόκοτα, από το γνωστό πρότζεκτ) εμφανίστηκαν, την Τρίτη(22/7/2014) στο Ευριπίδειο Θέατρο της Σαλαμίνας.

Πράγματι, λοιπόν, οι τρεις, από τους τέσσερις, του γνωστού κι επιτυχημένου(με παραστάσεις στην Ελλάδα και περιοδεία στο εξωτερικό), πρότζεκτ «Τα Τραγούδια Του Πατερά Μου»(«Songs Of The Legends»), γιοι  των τριών μεγάλων τραγουδιστών μας(Μπιθικώτσης – Διονυσίου - Πάριος), παρουσίασαν, σε μια συναυλία, τα τραγούδια των πατεράδων τους.

Όλες οι συνθήκες, που προηγήθηκαν της συναυλίας, ήταν από τις ευνοϊκότερες : διοργάνωσή της από την ιστορική χορωδία της Σαλαμίνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», δωρεάν παραχώρηση του θεάτρου από το δήμο, και μ’ ένα εισιτήριο φτηνό(στην προπώληση), μόλις 8 ευρώ(10 στην είσοδο). Και, βέβαια, μια συναυλία, με εγγυημένο ρεπερτόριο : τις γνωστότερες επιτυχίες του Μπιθικώτση, του Διονυσίου και του Πάριου, τραγουδισμένες από τα παιδιά τους, τα οποία, δεν είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, αφού ο καθένας τους, χαράζει την δική του πορεία εδώ και χρόνια. Κι όμως, η πληρότητα της συναυλίας έφτασε στο ήμισυ(1500 περίπου άτομα) της χωρητικότητας του θεάτρου(3000 άτομα).

Η συναυλία στη Σαλαμίνα, ξεκίνησε με μια ιδιαιτερότητα, αφού, οι τρεις πρωταγωνιστές, συνέπραξαν με την χορωδία  «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» του νησιού, στα τραγούδια «Πιο καλή η μοναξιά» (Πάριος), «Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου(Αποκοιμήθηκα)» (Διονυσίου) και «Μάτια βουρκωμένα» (Μπιθικώτσης) και, μετά, ύστερα από ένα – μουσικό διάλειμμα – από την Χρύσα Μπελούση, ξεκίνησε κανονικά η συναυλία των τριών.

Με τη συνοδεία 5μελούς ορχήστρας(τύμπανα, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, μπουζούκι), εμφανίστηκαν κι οι τρεις τους στη σκηνή, τραγουδώντας γνωστές επιτυχίες των διάσημων πατεράδων τους, σε όλες τις παραλλαγές, κι οι τρεις μαζί, ο καθένας μόνος του, σε ντουέτα, αλλά και σε ανταλλαγές τραγουδιών(ο γιος του ενός διάσημου πατέρα, τραγουδούσε τραγούδι άλλου διάσημου πατέρα κι όχι του δικού του). Έτσι και κύλησε, η – δίωρη(καθαρά των τριών) - συναυλία, με ένα, ακόμα, ενδιάμεσο μουσικό διάλλειμα, από την Χρύσα Μπελούση, η οποία, εκτός από καλλίφωνη, δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, με τις ερμηνείες της, αν και τραγούδησε ευρεία γκάμα τραγουδιών, από Μοσχολιού κι Αλεξίου, ως Χατζιδάκι.

Δεν θα κάνω, φυσικά – ως δημοσιογράφος – το λάθος, να συγκρίνω τις ερμηνείες των παιδιών, με τους διάσημους πατεράδες τους, θα ήταν λάθος, άδικο κι ανέντιμο, το πρότζεκτ αυτό έχει έναν αφιερωματικό χαρακτήρα, όπου τα παιδιά των μεγάλων αυτών τραγουδιστών μας, τραγουδούν τα τραγούδια των πατεράδων τους, κι είναι οι πρώτοι που έχουν αυτό το δικαίωμα! Ούτε χρειάζεται να αραδιάσω την setlist, αφού όλη η συναυλία αποτελούνταν από πασίγνωστα κι αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια.

Πρέπει, όμως, να αναφέρω, την ιδιαιτερότητα της Σαλαμίνας, όπου, με το χειροκρότημά της, έδειξε μια ιδιαίτερη προτίμηση στα τραγούδια του Διονυσίου, για να ακολουθήσουν αυτά του Πάριου και μετά αυτά του Μπιθικώτση. Τα ακούσματα και τα γούστα των λαϊκών στρωμάτων της Β’ Πειραιά, δεν κρύβονται, χωρίς να παραβλέπω, βέβαια, και τη δυναμική του κάθε γιου – ερμηνευτή.  

Το πρόγραμμα, όπως προανέφερα, περιλάμβανε πασίγνωστες επιτυχίες, αλλά, μου έλειψαν αρκετά του Πάριου, που θα περίμενε κάποιος να ακούσει, τα πιο παλιά και πιο βαριά και νταλκαδιάρικα του Διονυσίου(που σίγουρα θα ήθελε να ακούσει το κοινό της Σαλαμίνας), ενώ, προσωπικά, αίσθηση μου προκάλεσε, η απουσία τραγουδιών του Μπιθικώτση από το «Άξιον Εστί» και τη «Ρωμιοσύνη»(αν κι ο γιος του τραγούδησε, και πάλι, 2-3 μόνο όμως, από το θεοδωρακικό του ρεπερτόριο). Γενικότερα, μια συναυλία, την οποία την επωμίζονταν τρεις νέοι – από πλευράς αντοχής – τραγουδιστές και με τεράστιο ρεπερτόριο - παρακαταθήκη, θα την ήθελα να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από 2,5 ώρες συνολικά, και όχι μόνο, καθαρά, 2 ώρες, από τους τρεις τους μαζί. Γενικότερα, διέκρινα μια καλοκαιρινή(;) χαλαρότητα, επί σκηνής(συνεχείς χαριεντισμοί και πλακίτσες αναμεταξύ τους), που δεν ταίριαζε με τη βαρύτητα, τη δραματικότητα, τη λαϊκότητα και τη σημαντικότητα πολλών τραγουδιών. Υπήρχε τέλος, κατάχρηση, αυτού που λέμε «δίνουμε το τραγούδι στο κοινό», δεν το κάνουμε σε κάθε σχεδόν τραγούδι… ενώ έλειψε, με κάποιες στιγμές – εξαιρέσεις, από τους Βαρθακούρη και Διονυσίου, η δοκιμασία, σε μια προσωπική ερμηνευτική κατάθεση – ματιά, σε τραγούδι του πατέρα τους, ενώ κυριάρχησε, πολύ, η διεκπεραίωση…

Βέβαια, η συναυλία, για τον πολύ κόσμο, ήταν επιτυχημένη και διασκεδαστική, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή τους στο… τραγούδι, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, στα, μπόλικα, ζεϊμπέκικα, που «έπεσαν» επί σκηνής, στο χειροκρότημα, αλλά και στα σχόλια στο τέλος  της συναυλίας, που ήταν θετικά : «καλά περάσαμε», «ωραία ήταν», «διασκεδάσαμε» κλπ. Έτσι και θα κλείσω, λοιπόν, ως δημοκράτης, με τα σχόλια της πλειοψηφίας, που συνοψίζονται στο «τέλος καλό, όλα καλά»…      

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS